Ivan Kral se vrací do Prahy, předvede nový koncertní program

Vydáno 25.03.2011 | autor: redakce

Rocker s českými kořeny a světovým věhlasem Ivan Kral vystoupí 3. května v pražském klubu Roxy.

Ivan Kral se vrací do Prahy, předvede nový koncertní program Ivan Kral se vrací do Prahy, předvede nový koncertní program

 

ivan kral-0938 smallIvan Kral odešel se svými rodiči do Spojených států ve druhé polovině 60. let a stal se členem legendární hudební skupiny Patti Smith Group. Vedle spolupráce s Patti Smith a po jejím odchodu z hudební scény spolupracoval Ivan s Iggy Popem, Brucem Springsteenem a dalšími. Jeho písně dodnes hrají U2 či David Bowie. Je až k neuvěření, jak mohl český umělec ovlivnit jména takového formátu. Dokazuje to však mnoho poklon složených přímo Ivanovi, které zazněly i v dokumentu České televize Dancing Barefoot.

"Když jsme poznali Ivana, poznali jsme velkého umělce. Bylo to nové hudební prozření. Hned jsme mu museli říci, jak nás jeho tvorba ovlivnila,“ vzpomíná dodnes na Krale zpěvák U2 Bono.

V devadesátých letech se Ivan začal vracet do rodných Čech, kde je vyhledávaným producentem a koncertním umělcem. Vydal zde pět sólových alb, dvojalbum Best Of a produkoval řadu alb českých interpretů, mezi které patří například Aneta Langerová nebo Mňága a Žďorp. Nejznámější deskou, kterou produkoval, je patrně album skupiny Lucie Černý kočky, mokrý žáby. Tato deska byla nedávno oceněna českými akademiky jako Nejlepší deska dvacetiletí.

V roce 1995 Ivan Kral vydal v Čechách své první sólové album Nostalgia s hitem Winner Takes All. Ivan nyní žije v USA, nicméně v Čechách občas vystupuje a nahrává desky.

 Zdroj: TZ, map
zavřít