Fred Durst: Tatér, zpěvák, režisér i bitkař

Vydáno 28.03.2011 | autor: redakce

Limp Bizkit s frontmanem Fredem Durstem v čele slaví comeback. Pátá studiovka se na pultech obchodů objeví ještě před prázdninami, v pondělí 6. června 2011.

Fred Durst: Tatér, zpěvák, režisér i bitkař Fred Durst: Tatér, zpěvák, režisér i bitkař

Píše se 20. duben roku 1970. Ve floridském Jacksonville se dere z lůna kostelové pracovnice malý William Frederick Durst. V tu chvíli zřejmě nemá ponětí, že bude později mluvit do vývoje hudby, a to nejen v Americe. Ale na to má ještě chlapec hodně času. Celou dobu žil s matkou. Otec zmizel záhy po Fredově narození. Škola mu moc nešla a nebýt taháků, tak by ani tu střední nedodělal. Zato se zamiloval do hip hopu. Také sloužil u válečného letectva, ale později zjistil, že šlo o životní přehmat. „Být u námořnictva bylo jako být ve vězení. Udělal jsem největší chybu svého života.“ Ve dvaceti letech dal sbohem svobodě a oženil se. Netrvalo dlouho a zjistil, že jeho vyvolená nemá srdce jenom pro něj a podvádí ho.

bubak fred 09BITKA PŘED ROZVODEM
Žádosti o rozvod předcházela bitka s manželkou i jejím amantem. Za to si zchladil hlavu měsíc ve vězení. Po návratu na svobodu začal nový život v rodném městě. Hudba ho zaujala natolik, že se v roce 1994 rozhodl založit s přítelem Samem Riversem kapelu Limp Bizkit, která si v úplných počátcích říkala Limp Bizcut a měla sešrotovat všechny Fredovy oblíbené styly do jednoho hutného. Fred měl také svůj vlastní tetovací salón, kterým prošla spousta lidí. Jednou si u něj chtěl nechat vymalovat obrázek i basista Fieldy ze skupiny Korn. Při dalším setkání se skamarádili a Durst mu šoupl demo. Jako zázrakem se pak Limp Bizkit dostali na turné s Deftones a House Of Pain. Při cestách draftovali DJe Leora Dimanta a hned na to dali na trh první desku Three Dollar Bill Yall$, na které je slyšet i Faith George Michaela v trochu syrovější podobě. Kariéra se jim každopádně slušně rozjela. Na turné si je vzali Faith No More a Primus. Další deska Significant Other překročila v prodejnosti hranici čtyř milionů kopií. Třetí placka Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavored Water se dostala hned na první pozici britského žebříčku deseti nejprodávanějších alb. Na následujícím turné s nimi vystupoval Eminem, Papa Roach a Xzibit.

TRABLE PO ÚSPĚCHU
Ne všechno bylo ale tak dokonalé. V prosinci roku 2000 si osvětlovačka Connie Paulsonová odnesla z koncertu zlomený nos a poškozené přední zuby s následnými poruchami vidění. Fred ji měl „nešťastnou náhodou“ udeřit mikrofonem a osvětlovačka si řekla o pět milionů dolarů. Při koncertu v Austrálii (19. 1. 2001) byla po infarktu ušlapaná davem 15letá Jessica Michalik. Kvůli špatnému zajištění bezpečnosti fanoušků kapela zrušila pro jistotu koncert v Madridu. Obávali se, že by se podobná situace mohla opakovat, a to by jim na psychice nedodalo. Problémy se zády Dursta přinutily Bizkity později zrušit i zbytek evropského turné. Smůla je zkrátka provázela na každém kroku. 
V říjnu téhož roku navíc odešel  kytarista Wes Borland. Fred tehdy chtěl hledat po celé zeměkouli toho nejvhodnějšího kytaristu, který by jim pomohl natočit další desku. Rozběhla se série výběrových řízení, ale všechno bylo jalové. Za Wese se nenašla adekvátní náhrada. Na oficiálních stránkách kapely požádal o pomoc fanoušky. Ti měli bombardovat maily Wese, aby se vrátil. Borland chtěl nejprve zveřejněný mail zrušit. Ale zvědavost mu nedala a chtěl vědět, jestli fanoušci skutečně chtějí jeho návrat. „Dobré tři čtvrtiny mailů se na mě obracely s tím, abych se nevracel. Byl jsem nadšený. Znovu mě fanoušci utvrdili v mém správném rozhodnutí.“ Po osmnácti měsících konečně LB našli náhradu. Byl jí Mike Smith. Ale jen do roku 2005, kdy se navrátil ztracený syn Borland. Ne nadlouho. Trvající neshody mezi ním a Durstem měly za následek jeho druhý odchod. Ale nepředbíhejme.

bubak limp bizkit 09PRAŽSKÁ KAPITOLA
V roce 2005 se Limp Bizkit na chvíli usídlili v Praze. Návštěvu Durst oznámil na internetových stránkách, kde popsal, že bydlí v apartmá poblíž Karlova mostu a užívají si gotické Prahy. Durst se údajně chtěl podívat i na koncert skupiny Sunshine. 
Díky náhodě se Fred stal na čas i pornohercem. Tříminutové video se sexuálními hrátkami s bývalou přítelkyní někdo ukradl při opravě jeho počítače a hodil na web. Zpěvák obžaloval sedm poskytovatelů internetového připojení a dva provozovatele webových stránek. Požadoval  80 milionů dolarů. Nepodařilo se.
Z bizkitího tábora v roce 2006 navíc prosakují zprávy o problémech. „Oficiálně máme pauzu, ale konec visí ve vzduchu,“ řekl Wes Borland pro MTV. O dva roky později se pokouší Durst a spol. opět naskočit do showbusinessového vlaku. Ale žádná nová deska se nekoná. Jen na jejich Myspace se dá najít nová skladbs Summer Of Bipolar Love.

ŽÁDNÁ BRITNEY
Kapela hrává na svých koncertech slavnou hymnu Jump Around od House of Pain, kde kdysi hrával i Everlast. Ten označil bizkiťácký hit Behind Blue Eyes za ubohou kopírku jeho stylu. „Fred Durst je a vždycky byl falešnej Everlast. Napodobuje celej můj styl. Limp Bizkit jsou House of Pain a Fred Durst je odjakživa falešná kopírka mě samotného. Vůbec se nebojím říct FUCK HIM!“
Jméno rockera se jednu dobu hodně přiblížilo k Britney Spears. Prý spolu ale nic neměli. Fred se měl stát pouze koproducentem Britnina nového alba. Otázky na toto téma ho už vytáčí. „Co kdybychom mluvili o jakýkoli jiný zasraný věci. Já, on i Britney jsme se dohodli, že to  uzavřeme. Je to tak jednoduchý. Mým velkým kámošem je Larry. Dělá manažera jak nám, tak i naší princezně. Takže pokud uslyšíte něco jiného, tak je to blbost.“

text: Karel Prchal 

zavřít