November 2nd natočili desku s pomocí Suzanne Vega a s producentem Pearl Jam

Vydáno 29.03.2011 | autor: PR

Hranicko-pražská kapela November 2nd, v jejímž čele stojí zpěvačka a kytaristka Saša Langošová, přichází po šesti letech s novou deskou Night Walk with Me. Vyjde koncem dubna.

November 2nd natočili desku s pomocí Suzanne Vega a s producentem Pearl Jam November 2nd natočili desku s pomocí Suzanne Vega a s producentem Pearl Jam

november 2ndSaša Langošová, hlas November 2ndSkupina na novince pracovala s dlouhými přestávkami tři roky. Skladby se nahrávaly postupně v Hranicích, New Yorku a Nashvillu, kde žije i producent alba Steve Walsh.

S dokončením nahrávky, která vyjde 27. dubna, nakonec pomohla známá newyorská písničkářka Suzanne Vega. Ovšem tentokrát ne v roli zpěvačky či skladatelky. Nové písničky české kapely totiž přehrála legendárnímu producentovi a zvukovému mistrovi Tchadu Blakeovi (Sheryl Crow, Peter Gabriel, Paul McCartney, Pearl Jam...). Tomu se líbily a rozhodl se album zmixovat a vtisknout mu výslednou podobu.

Všech deset písní na albu napsala Langošová sama. "Jsou to příběhy na pomezí bdění a snu, v nichž stírá rozdíl mezi skutečností a představou," říká zpěvačka.

Producent Steve Walsh se rozhodl skladbám nechat klasickou písničkářskou strukturu s úspornými aranžemi.

"Sašiny texty jsou temné, ale hudba je naopak melodická. Líbil se mi ten kontrast a chtěl jsem ho zachovat. Tak má sdělení mnohem větší sílu," popisuje Walsh, který muzikanty přiměl, aby používali více tradičních akustických nástrojů. "Když mi Saša nové skladby přehrála jen s kytarou, oslovila mě jejich atmosféra. Snažil jsem se proto, aby měl posluchač pocit, že když zavře oči, okamžitě si představí zpěvačku, jak sedí u něj v obýváku a kapela ji jen citlivě doprovází. To však neznamená, že se do toho ve správných chvílích neopřou a nevystřihnou třeba rockové sólo," dodává producent.

Díky pracím na desce se navíc Saše Langošové splnil sen. Když coby dvanáctiletá slyšela v 90. letech v televizi skladbu In Liverpool od Suzanne Vegy, změnil se jí život a pod jejím vlivem napsala svou první písničku.



"Během nahrávání téhle desky jsem měla to štěstí se s Vegou seznámit. Když jsem jí pak popisovala, že zbožňuji práci jejího producenta Tchada Blakea, říkala mi, že by byl ten správný člověk pro mix našeho alba. Vzala si ode mě naše pracovní verze všech skladeb s tím, že mi nic neslibuje, ale že mu je pustí. Do týdne mi pak Tchad volal, že do toho jde. Byl to úžasný pocit a ještě lepší přišel, když jsem slyšela jeho práci," popisuje zpěvačka, která s November 2nd nakonec předskočí i na několika letních koncertech Vegy v Evropě.

zdroj: TZ, mp

zavřít