Lenka: Chci donutit lidi vyskočit a tančit!

Vydáno 28.04.2011 | autor: redakce

Když se před dvěma lety poprvé ozval i z českého éteru hit The Show do té doby téměř neznámé zpěvačky Lenky, řada lidí byla zmatená. Jméno zpěvačky znělo česky, song – ač jednoduchý a prvoplánově chytlavý – jako produkt českého hudebního trhu rozhodně nezněl. Z The Show se brzy stal hit, a tak se svět dozvěděl, že dvaatřicetiletá Lenka je dcerou českého emigranta/jazmanna a australské učitelky, která dětství prožila v buši, dospívání strávila před kamerami a na prknech, která znamenají svět a nakonec se rozhodla pro dráhu zpěvačky. Po úspěšném debutu s eponymním názvem je na cestě druhé album pojmenované prostě a jednoduše Two. Svoji novinku i hity z první desky představí Lenka českému publiku již v úterý 3. května v pražském Lucerna Music Baru, kde vystoupí za akustické podpory frontmana kapely NiceLand Michala Motyčky.

Lenka: Chci donutit lidi vyskočit a tančit! Lenka: Chci donutit lidi vyskočit a tančit!

lenka_two_cover_resizeV České republice vystupuješ poprvé. Těšíš se?
Není to moje první návštěva, ale je to poprvé, co budu mít koncert v České republice, takže jsem nadšená!

 

Tvůj otec je sice Čech, ale ty jsi vyrostla v Austrálii. Umiš česky?
Strávila jsem dvoje Vánoce v Brně, takže znám pár tradic. Umím česky jen několik slov a nejsem v tom moc dobrá, ale vím dost na to, abych pověděla rodině něco hezkého, nebo řekla mé tetě, že její jídlo je “lahodný”...

Znáš nějakou českou hudbu?
Jen vánoční koledy zpívané chlapeckým sborem! A samozřejmě mého otce, je to jazzový muzikant Jiří Kripac.

Měl na tvůj hudební vývoj otec vliv?
Ano! Měl na mě velký vliv skrz muziku, kterou jsem poslouchala jako dítě, a také proto, že důsledně trval na tom, abych se učila hrát na nástroje a cvičila.

Na co se v České republice nejvíc těšíš?
Na svoji rodinu!

Chystáš pro české fanoušky něco speciálního?
Tak bude to můj první koncert tady, takže předpokládám, že to bude hlavně o překvapení! Doufám, že pro vás předvedu skvělou show a všichni si to společně užijeme!

Máš za sebou zkušenost i jako herečka. Proč jsi přesedlala na muziku?
Ve skutečnosti jsem opravdu působila jako herečka v Austrálii deset let. Začala jsem jako hodně mladá, někdy ve třinácti letech. Pracovala jsem hodně v televizi, ve filmu i v divadle, ale nakonec mě to dostatečně nenaplňovalo. Chtěla jsem dělat něco, nad čím mám kontrolu, svoje vlastní uměni, jak jsem si ho představovala, raději než vyčkávat, jestli získám nějakou roli.

lka03.10_449_resizeMyslíš, že se v budoucnu ještě někdy k herectví vrátíš? Jaká by byla tvoje vysněná role?
Ráda bych se k herectví zase vrátila. Moje vytoužené role jsou negativní postavy. Ráda bych například hrála čarodějnici v pohádce...

Tvůj největší hit The Show obletěl celý svět. Jaký je to pocit být tak úspěšná?
Necítím se moc slavná, ale je to úžasný pocit vědět, že se se mnou lidé na celém světě propojili díky mé písničce, a že jim přináší naději, radost a potěšení.

Jaký je tvůj největší hudební sen?
Hrát na koncertě s orchestrem. To by byl ráj.

„I´m just a little girl lost in the moment. I´m so scared...“, to je část textu písně The Show. Kdy ve svém životě ses cítila nejvíc ztracená?
Stále se čas od času cítím ztracená, ale čím jsem starší, tím jsem si jistější. Myslím, že mojí největší ztrátou byl čas, kdy jsem byla mladá herečka, ale neužívala jsem si to. Někdy kolem dvaceti let.

Čeho se nejvíc bojíš?
Děsí mě vlny, utonutí, podvodní jeskyně, oceán. Ale na druhou stranu oceán miluju!

Tvoje druhé album pojmenované Two se právě dokončuje. Má být víc taneční. Proč ta změna?
Na albu je více rychlejších elektronických beatů, protože jsem ho chtěla udělat pozitivní a energičtější, abych oslavila lásku a sílu a snad donutila lidi chtít vyskočit a tančit!

S kým jsi na nové desce spolupracovala?
Pracovala jsem na něm s několika různými producenty, většinou v Londýně. Většinu alba dělali Guy Sigsworth (Bjork) and David Kosten (Bat For Lashes).

Jaké jsou tvé hudební plány v příštích měsících?
TURNÉ!!!

text: Marta Pušová

 

zavřít