Oceán je mrtev, ať žije Oceán!

Vydáno 28.04.2011 | autor: redakce

Konečně došlo k tomu, o čem si nechávali fanoušci české synthpopové legendy dlouhá léta jen zdát. Po osmnácti letech se dala skupina Oceán dohromady a dokonce vydala nový singl produkovaný Arminem Effenbergerem.

Oceán je mrtev, ať žije Oceán! Oceán je mrtev, ať žije Oceán!

OCEÁN, CARTONNAGE
ROXY, PRAHA
27. 4. 2011


Dlouhá léta zůstávalo pouze u slibů, ale protože tentokrát to myslel Oceán s návratem skutečně vážně, vyrazila celá kapela na koncertní podia. Místo po zesnulém Petrovi Mukovi zaujala Jitka Charvátová známá svým působením ve Fiction, Skyline nebo jako solová zpěvačka JI. První zastávkou comebackového turné byl po strop zaplněný klub Roxy, v němž se konal koncert ve středu 27. dubna. Naskytla se otázka, zda obnovená kapela má na to, aby dokázala, že je plnohodnotným pokračovatelem před více než dvaceti lety započaté mise.

ocean_live_jitkaNovým hlasem Oceánu je Jitka Charvátová

Jako předkapelu Oceán zvolil electropopovou úderku Cartonnage. Volba to nebyla nikterak náhodná. Kromě hojného využívání elektronického zvuku obě skupiny pojí i osobnost producenta a mozku této bandy Armina Effenbergera, který se postaral o produkci zbrusu nového oceánského singlu Odlesk tvůj. Cartonnage vystoupili tradičně v ulítlích oblečcích, které tentokrát postrádaly křiklavé barvy. Naopak s černou barvou kontrastovala blyštivá látka. O mimoňské módě snad nejlépe vypovídá citát jedné z fanynek: "Proč ta zpěvačka má místo sukně otevřenej deštník?" Nicméně tato kapela, jejíž jádro tvoří vedle Armina křehoučká zpěvačka Vanda Choco, má před sebou vydání nového, v pořadí třetího alba s názvem I'm not your computer a podle toho také vypadal setlist, který z velké části naplnily fanouškům zatím neznámé skladby. Přestože skladby většina návštěvníků slyšela poprvé, bylo všem jasné, že kapela přišla s nadměru silným repertoirem, který může hravě konkurovat starším skladbám z předchozího skvělého alba Curiously Connected. Písně Hush Hush nebo I smell danger tak připomněli až v samotném závěru svého vystoupení.

Pak následovala krátká přestavba podia, a začlo se odpočítávat: "9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1... OCEÁN!" Během intra Oceán nastoupil na podium, spustil Dávnou zem a spláchl všechny mohutnou novoromantickou vlnou plnou temnoty.


Regulérnímu návratu předcházely kraťoučké koncerty po malých klubech, kde Oceán vystoupil se třemi písněmi v poloakustickém provedení. Jasně, šlo především o to, aby se kapela ukázala, že je stále naživu a uspokojila svoje nejvěrnější. Šlo ale spíš o takové jednohubky, po kterých se člověk nezbavil pocitu rozpačitosti. Naštěstí v Roxy vystoupil Oceán v plné síle - bratři Vozáryové, Petr Kučera a Jitka Charvátová. Skladby s mírně oprášeným a modernizovaným zvukem ve starých aranžích neztratily na síle ani po tolika letech. To je právě ten důvod, kvůli kterému se objevují mladší fanoušci a ti starší si jej často připomínají. Oceán měl v prvních pár minutách tak trochu nesmělý nástup. Na členech bylo lehce poznat, jak se jim honí hlavou: "Přijmou nás po tolika letech? Bude se jim to líbit?". Houby, všechny obavy byly zbytečné! Hned po první skladbě následoval šílený aplaus. Fanoušci Oceánu jsou neuvěřitelný fenomén, celou dobu se skandovalo, tleskalo do rytmu. Díky tomu si po chvíli už očividně uvolněná kapela začla koncert užívat společně se všemi přítomnými pod podiem. Původní členové Oceánu měli štěstí, v Jitce našli výjimečnou zpěvačku. Na pohled křehká bytost vlastní temný a silný hlas, který hudbu táhne do míst zahalených všepohlcující hustou mlhou. Původní symbolika a mystično starého Oceánu se vytratila a kapela raději vsadila na civilnější projev. Musím dodat, že i tato poloha jim sluší, o čemž jsme se mohli přesvědčit při starých šlágrech jako Čas nebo Aha.

ocean_krajcoRichard KrajčoBěhem první poloviny vystoupil na podiu dvorní textař a pátý člen Petr Hons, aby uvedl prvního avizovaného hosta, jímž byl Bohouš Josef. Trochu zvláštní spojení, na druhou stranu tihle hudebníci se znají léta a navíc kdysi začínali hrát na společných koncertech. Josef se suverénně chopil skladeb Lék světu a Nepoví tak, že na něj všichni zírali s otevřenou pusou. OK, tento host v motorkářské bundě sice nepochází z planety Fashion, sršel však neuvěřitelnou energií a bylo vidět, že si vystoupení užívá, že mu to všichni sežrali i s navijákem. S druhým hostem sáhli tak trochu vedle. Jo, byl to Richard Krajčo. Mno, jak to napsat.. Pohled na trdlujícího a poskakujícího Krajča napovídal, že se objevil na podiu nejspíš omylem. Krom toho se svými verzemi hitovek Noc je jako... a Prázdná ulice moc nepřesvědčil, na to fakt nemá hlas, ani charisma. Pár lidí mu to svými výkřiky také dávalo pěkně sežrat.

Nakonec se vrátila černokněžnice Jitka a s ní i potemnělá nálada, která přetrvala až do konce. Zazněly skladby jako Jeden den, Doteky v zemi nebo Z nás jsme ty někdo. Došlo také na vzpomínku na Petra Muka skrze videoprojekci, kterou podkresloval klenot zvaný Ráchel. V prvním přídavku zazněly skladby Nepoví a Noc je jako... v podání Jitky a poté se už se schylovalo k úplnému závěru ve znamení nového singlu Odlesk tvůj, který více než dobře zapadl mezi osvědčené hity jak hudebně, tak i náladově. Teď už nezbývá nic jiného než čekat na celou desku.

Koncert obnoveného Oceánu s novým hlasem byl nejen příjemnou vzpomínkou, ale i naznačením nového směru, jakým se kapela v budoucnu vydá. Nový Oceán s Jitkou má určitě právo na život a pevně věřím, že to dokáže i s novými skladbami.

ocean_liveOceán

Setlist:

Dávná zem / Braň se touhám / Poslední soud / Čas / Létám / V náladě / Aha / Jablka měděná / Lék světu / Nepoví / Noc je jako... / Prázdná ulice / V mlze / Jeden den / Narcis / Doteky v zemi / Osud / Z nás jsme ty někdo / Ráchel / encore I: Padají koně / Nepoví / Noc je jako... / encore II: Odlesk tvůj



text: Jiří Kaňa, foto: Michal Migu Řáda

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít