Kryštof Michal ze Support Lesbiens: Dneska je to jednodušší

Vydáno 03.05.2011 | autor: redakce

Kryštofa Michala čekají pracovní týdny. Jednak s kapelou po tříleté pauze nahrává novou desku Support Lesbiens a za druhé je členem poroty českého YouTube Festu, tedy internetového klání hudebních talentů.

Kryštof Michal ze Support Lesbiens: Dneska je to jednodušší Kryštof Michal ze Support Lesbiens: Dneska je to jednodušší

Jak ty jsi vlastně začínal?
Já jsem se ke zpívání dostal úplnou náhodou. Dlouho jsem se věnoval lyžování, byl jsem aktivní sportovec a že bych někdy zpíval s kapelou by mě vůbec nenapadlo. Neměl jsem žádné pěvecké zkušenosti. Když jsem pak dělal DJ a v té kukani si prozpěvoval, tak ke mně jednou přišel Hynek Toman z kapely Johnův píst a říkal mi, ať přijdu na zkoušku. Přišel jsem, kluci mi dali mikrofon do ruky a bylo to. Název Support Lesbiens pak vznikl taky náhodou. Bylo to před naším prvním koncertem, pořád jsme nemohli nic vymyslet, až se nám zalíbil text na samolepkách v klubovně. A tak jsme se stali Support Lesbiens.

V době, kdy Supporti začínali, nebyly takové možnosti jako je YouTube Fest. Bylo těžké prorazit?
U nás to přišlo docela rychle. Hráli jsme na tehdejších soutěžích, jako byl Rockový šlahoun, kde jsme zabodovali a začali jsme koncertovat po pražských klubech. V roce 1993 přišla první deska a už to jelo.

Co na YouTube Fest říkáš? Kdybyste začínali dnes, zúčastnili byste se?
Myslím, že bychom po takové možnosti sáhli všema deseti, protože jakýkoli způsob propagace je dobrý. Tehdy takové možnosti nebyly. Dnes je ale zase mnohem více kapel, takže je to těžší z jiného pohledu. Každá doba s sebou nese své.

Myslíš tedy, že to dnešní mladé kapely mají těžší?
Asi svým způsobem ano. Dneska je to trochu chaos, kapely nevědí, jak se prosadit. Tehdy to bylo dané. Byly firmy, které měly určité budgety a vybíraly si kapely, které budou podporovat. Mělo to nějaký řád. Dneska mají firmy omezené rozpočty a musí si vybírat opravdu pečlivě, o koho se budou starat a ostatní se musí o sebe nějak postarat.

Je větší konkurence než dřív?
Konkurence je velká a navíc je velký i příliv zahraniční muziky, takže prosadit se je opravdu těžké. Zatímco v 90. letech jsme byli rádi, když přijely tři čtyři kapely do roka, dneska se sem valí jedna za druhou. Trh je hodně přesycený.

Co říkáš na fenomény typu You Tube, Google...?
Zaplaťpánbůh za ně. Všichni to využívají, je to výborný komunikační prostředek. Oproti dřívějšku je to velká výhoda.

Jak budeš, coby porotce Českého YouTube Festu, vybírat ze zaslaných videí ta nejlepší? Máš nějaká kritéria?
Kapela je svébytné těleso několika lidí, kteří by měli být svým způsobem rovnocenní, i když v každé kapele to funguje jinak. Měli by být sehraní, mít osobní invenci a především hrát. Potenciál kapely se totiž pozná právě na živém koncertě. Studiových muzikantů je spousta, ale na koncertě třeba vůbec nejsou schopni fungovat. Kapela je ale podle mě určena právě pro živé hraní. Tam poznáte co v ní je. Některé vyjdou na pódium a nijak to netáhne a jiné vám „utrhnou hlavu", jak hrají úžasně. To jsou parametry, které dělají dobrou kapelu.

Ty sám máš raději živé hraní než práci ve studiu?
To se nedá takhle říct, oboje má své. Práce ve studiu je úplně jiná než hraní na koncertech, ale pravda je, že zpětná vazba, energie, která se vám při koncertech okamžitě od diváků vrací, mi ve studiu chybí. Tam třeba půl roku vydáváte energii na něco, co nevíte, jestli je dobrý. Poznáte to až na koncertě, proto jsou pro nás tak důležité.

Právě teď jste ale ve studiu a pracujete na nové desce, co o ní můžeš prozradit?
Nic moc říct nemůžu, protože deska ještě fyzicky neexistuje. Nějaké písničky už se rýsují, ale nechci předbíhat. Máme před sebou ještě dost času, kdy budeme pořádně pracovat a kam se posuneme, to teď nevím. Mluvili jsme třeba i o duetu s Tonyou Graves, ale ještě uvidíme, co z toho bude. Zatím bych tedy nerad něco prozrazoval. Deska vyjde po prázdninách a my se už teď těšíme, že všechny nové pecky budeme moci zahrát naživo. Doufám, že se budou líbit.

Vítěz YouTube Festu si zahraje na některém z letních festivalů. Vás kvůli nahrávání desky na žádném neuvidíme?
Tři roky jsme nevydali desku, takže teď se na ní opravdu chceme soustředit. Na druhou stranu nás festivaly baví, takže jsme ve složité situaci. Měli bychom se na některém objevit, třeba na Prague City festivalu, kde budeme jednou z mála, ne-li jediná česká partička. Na velkých festivalech jako jsou Benátská noc nebo Sázavafest jsme hráli loni, takže to teď vynecháme a necháme si to zase na příští rok.

zdroj: TZ, mp

zavřít