Comeback Kid se počtvrté vrací do Prahy, oživí původní myšlenku hardcore

Vydáno 05.05.2011 | autor: redakce

Svátkem pro příznivce hardcoreové muziky a i původních hardcoreových myšlenek bude již v pátek 6. května zastávka pěti kapel v rámci letošního Through The Noise Tour v pražském Rock Café.

Comeback Kid se počtvrté vrací do Prahy, oživí původní myšlenku hardcore Comeback Kid se počtvrté vrací do Prahy, oživí původní myšlenku hardcore

 
comeback kid promoJeho největším magnetem jsou Comeback Kid z kanadského Winnipegu, pro něž bude páteční koncert již čtvrtým vystoupením v České republice. Na tom prvním se ale na strahovské Sedmičce sešlo tolik zájemců, že kapacita klubu nestačila, a koncert si tak užila jen ta část šťastlivců, kterým se podařilo protlačit se do přední části klubu. Druhé představení CBK přišlo v roce 2009, jenže ve formě festivalového setu, což přece jen pro většinu fandů klasického HC není to pravé ořechové, a to třetí pak v loňském roce v Abatonu, od jehož návštěvy ale pro změnu odrazovala fanoušky podivná dramaturgie a pochybná společnost hudebních těles žánrově až příliš protichůdných.

Letošní koncert CBK tak bude prvním, na kterém je doprovodí výběr kapel spřízněných svými HC-punkovými kořeny, bez zbytečných metalových póz a atributů, které tak dají alespoň částečně vzpomenout na dobu, kdy hardcore byl jasně definovaný jako sub-žánr punku, nebyl zamořen ani metalovými manýry, ani riffy, a byl naopak alternativou k metalu, jeho výsměchem i opozicí.

Specifickou partou jsou norští Kvelertak, jejichž kombinace vzteklého hardcore-punku se sludge a rockandrollem si získala i u nás velmi početné publikum. Ani Grave Maker z Vancouveru nejsou v ČR neznámí, zejména díky promotérům z Two Shovels - i oni potěší fanoušky nejen poctivým "old school" HC soundem a la Verse, No Warning či Bane, ale stejně jako Comeback Kid i věrností k původním myšlenkám, vázajícím se k comeback kidtomuto stylu, jako jsou veganství a vegetariánství, anti-konzumismus, politická angažovanost a sociální uvědomění, které bohužel v poslední době nepochopitelně nejsou už pro některé party, považující se za "hardcore kapely", samozřejmostí.

Kalifornští The Ghost Inside jsou inspirováni jednak přímočarým moshovým zvukem a la First Blood, Deez Nuts, Carpathian nebo Hoods, na druhou stranu ale sympaticky obohacují svou tvorbu melodickými kytarovými riffy a la Misery Signals, It Prevails nebo Counterparts. Zmíněný kvartet kapel doplňují ještě další Norové, Social Suicide z Bergenu, přinášející osvěžující, ale nekompromisní hardcore noise-punk, mohutně inspirovaný Refused, Gallows, Converge nebo Botch.

Páteční akce v Rock Café připomene návštěvníkům fakt, že skutečná hardcoreová scéna ani náhodou není o "tunelech" či "breakdownech", ale o snaze ovlivnit svými názory a postoji, a jejich realizací v praxi, společnost směrem k morálnějšímu, etičtějšímu a humánnějšímu postoji ke světu, k přírodě, k ostatním lidem a životu jako takovému. A snad přinese naději, že kapely jako jsou Comeback Kid, vzniklé na opravdových hardcoreových principech, budou nadále existovat, a oživovat tyto původní myšlenky.



zdroj: TZ 
zavřít