Hocus Pocus vyčarovali v Lucerna Music Baru bordel

Vydáno 06.05.2011 | autor: Daniel Maršalík

Ačkoliv Hocus Pocus nepřijeli do České republiky ani tentokrát v plné sestavě a dechovou sekci nechali opět doma, předvedli bezkonkurenční výkon, který dokázal, že hiphop má smysl, i když posluchač plně nerozumí textům. Hocus Pocus rapují ve francouzštině a jen ojediněle vpašují do svých písní angličtinu.

Hocus Pocus vyčarovali v Lucerna Music Baru bordel Hocus Pocus vyčarovali v Lucerna Music Baru bordel

hp_body_small120Syl, foto: Michal HanischHOCUS POCUS
LUCERNA MUSIC BAR
5. 5. 2011


O půl jedenácté, kdy měl koncert začít, se zdálo, že Francouzi zažijí v prázdném klubu nepříjemný trapas. Těsně po jedenácté se kapela objevila na pódiu a ze všech zákoutí se dostavili na parket návštěvníci Lucerny a najednou bylo příjemně plno. Sice nebylo zcela vyprodáno, ale šel-li někdo kolem místa konání koncertu, musel získat dojem, že uvnitř klubu se vysílají záběry živých vystoupení slavných The Beatles. Takovou atmosféru udělali svým idolům fanoušci inteligentního hiphopu.

Hocus Pocus působili jako absolutní pohodáři a svým pozitivním naladěním dokázali dokonale nakazit i publikum. Rapper 20Syl se proměnil v koucoura a diváci byli jeho myší, se kterou si pohrával přesně tak, jak potřeboval. Hocus Pocus nepotřebovali žádné složité triky, aby dostali fanoušky do varu. Několikrát vykouzlili výjimečné hudební okamžiky pomocí nahrávacího zařízení. Nejprve v beatboxové vsuvce každý člen nahrál svůj part, aby výsledek fungoval jako hudební základ pro další hudební jam. Potom MC nahrál výkřik "Udělej bordel" jedné z návštěvnic. To byla výzva pro DJ Greema, který zaznamenaný povel zakomponoval do další hudební sekvence, zároveň přidával na skrečinku a publikum si i on podmanil. Když 20Syl viděl jaký to mělo úspěch, nechal celý sál zařvat slabiku "pa". Nahrál ji a kapela ji využila do skladby Papa?.

hp_body_small220Syl, foto: Michal HanischZábavně vyzněla i chvíle, kdy rapper donutil celý sál k tanci, při kterém se vždy ve stanovený moment měl každý zaseknout v poloze, v jaké se právě nacházel. To pobavilo i samotnou kapelu, a tak 20Syl neváhal, vzal do ruky kameru a pražské publikum si natočil. 20Syl celý svůj výkon věnoval posluchačům. Také seskočil z pódia a střihl si jednu píseň přímo mezi lidmi. Při té příležitosti nelenil a silou vůle dosáhl, aby si celá Lucerna dřepla k zemi.

Síla Hocus Pocus nebyla jen ve výše popsané vychytané komunikaci s diváky. Hocus Pocus jsou výteční hudebníci, kteří do svého hiphopu vkrádají prvky jazzu, soulu a funky jako žádná jiná hiphopová formace na světě. Kapela hrála písně napříč všemi svými deskami, ale z loňské 16 Pièces jich zaznělo nejvíc. Největší ohlas měly skladby J'Attendes, Smile, On and On, Le Majeur Qui Me Démange a Beautiful Losers, kde part australské zpěvačky Alice Russell zpíval kytarista David Le Deunff.

Hocus Pocus vyčarovali v Lucerna Music Baru atmosferu, jaká není u nás na koncertech tak často k vidění. To byl jistě důvod, proč nikoho nenapadlo odejít na poslední metro a užívat si hiphopový svátek až do konce.

hp_body_bigzleva: rapper 20Syl a DJ Greem, foto: Michal Hanisch

Setlist: Intro / A Mi-chemin / J'Attends Remix / Wo:oo / Sketch Billy Joel / On and On 2 / Mr. Tout Le Monde / I Wanna Know / Acoustique / Dig This Remix Beatbox / Vocab / Hip Hop Sans Riff Cuirve / Papa? Sans Solo Sax / Smile / Le Doigt / Beautiful Losers

7/7
text: Daniel Maršalík, foto: Michal Hanisch 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít