Trutnovský festival hájí indiány, napsal otevřený dopis Baracku Obamovi

Vydáno 10.05.2011 | autor: PR

V pondělí 9. května předali pořadatelé trutnovského Open Air Festivalu americkému velvyslanectví otevřený dopis adresovaný prezidentu Spojených států amerických Baracku Obamovi. Protestují v něm proti použití jména významného apačského náčelníka Geronima.

Trutnovský festival hájí indiány, napsal otevřený dopis Baracku Obamovi Trutnovský festival hájí indiány, napsal otevřený dopis Baracku Obamovi

trutnov_logo2V dopise se jeho autoři pozastavují nad tím, že operace, jejímž výsledkem byla smrt Usámy Bin Ládina, byla nazvána podle indiánského hrdiny a významného apačského náčelníka Geronima, který před více jak sto lety hájil během divokého osidlování amerického kontinentu svá území a práva.

Festival, který vznikl na undergroundových základech v osmdesátých letech minulého století, nese od svých počátků nejen auru disidentského setkání, ale má ve svém štítě i indiánskou symboliku. Odkazuje k indiánské spiritualitě a významným náčelníkům, šamanům a válečníkům. I letošní festival pořadatelé věnují mimo jiné bojovníkům od Tippecanoe, kteří byli pobiti americkou armádou před dvěma sty lety.

 

trutnov_logoJiž několik dní nás naši známí a přátelé upozorňují na nazvání operace a dehonestaci Geronimova jména, proto jsme se rozhodli náčelníkovi Baracku Obamovi napsat. S Apači jsem si dlouho dopisoval. V osmdesátých letech mi posílali různé fotky a výstřižky z novin, proto vím, v jakých podmínkách žili a žijí. Geronimo byl šaman a bojovník, který hájil svá práva a území před kolonizátory a novými přistěhovalci. Když mu vyvraždili celou rodinu, jeho útočištěm se staly hory Sierra Madre, odkud podnikal s hrstkou věrných spolubojovníků výjezdy proti okupantům a osídlencům své země," říká k tomu zakladatel festivalu Martin Věchet.

Dopis je vyjádřením našeho názoru a zastáním se těch, pod jejichž „hlavičkou" se přes dvacet let uskutečňuje festivalové setkání, provozuje obchod a které především s hrdostí nosíme v srdci. Před rokem jsme velkému muži z Bílého domu, Baracku Obamovi, prostřednictvím našeho náčelníka Václava Havla poslali festivalová trika s indiánskou symbolikou. Třeba si na nás vzpomene," říká k tomu s úsměvem Martin Věchet, který dostal před třinácti lety během pobytu mezi indiány z kanadského kmene Ojibway, odnože Navajů, Cherokeeů a Siouxů, přezdívku Black Elk Warrior.

zdroj: TZ, mp

zavřít