Robo Papp: Mezi Prahou a Bratislavou existují hranice i v hudbě

Vydáno 15.05.2011 | autor: Daniel Maršalík

V sobotu 21. května ovládnou pražské Hard Rock Cafe Slováci. Uskuteční se zde koncertní akce Slovenský deň a na pódiu se vystřídá řada zpěváků našeho východního souseda. Jedním z nich bude i Robo Papp, který před lety získal cenu Aurel v kategorii Objev roku. Na svém kontě má již čtyři desky. Poslední se jmenuje Čarovný dom.

Robo Papp: Mezi Prahou a Bratislavou existují hranice i v hudbě Robo Papp: Mezi Prahou a Bratislavou existují hranice i v hudbě

robo_121. května budeš hrát v rámci Slovenského dne v Hard Rock Cafe v Praze. Co se týká hudby, jaké vnímáš rozdíly mezi Českem a Slovenskem?
Přestože jsme ještě nedávno byli jedna země, rozdíly jsou podle mě markantní. Na Slovensku je mnohem víc moderní hudby, naše muzika kopíruje nejnovější trendy a také v rádiích, pokud hraje něco slovenské, je to většinou nové. V Čechách máte zase obrovskou výhodu, že se hraje v rádiích mnohem větší procento domácí tvorby než u nás.


Takže máš pocit, že existují hranice mezi Prahou a Bratislavou i v muzice?

Zde existuje velká hranice, je málo slovenských kapel, které dokázaly uspět i v Čechách, ale na druhou stranu jsou u vás loajálnější fanoušci, a když už se to někomu podaří, tak je to na stálo.

Mezi dalšími účinkujícími v Hard Rock Café budou i zpěváci Misha a Bystrík. Vím, že s nimi občas spolupracuješ na nějakých hudebních projektech. Můžeš být konkrétní a prozradit, o co jde?
S Mishou spolupracuji již dlouho. Poprvé to bylo na turné Dary Rolins, kde jsme byli oba její hosté a pak nás propojily společné koncerty a písničky. S Bystríkem jsme měli společné turné po Slovensku a od té doby spolu rádi hrajeme. Dosud jsme spolu odehráli asi 70 koncertů.

Jaký program sis připravil do Hard Rock Cafe pro Slováky žijící v Praze?
Protože v Praze o mně málokdo ví, připravil jsem si kromě svých známých hitů i pár převzatých světových, například od Craiga Davida nebo Michaela Jacksona.

Vím, že teď jsi doma otcem na plný úvazek, ale už uvažuješ o psaní nových písniček? Přece jen tvá poslední deska Čarovný dom vyšla v roce 2007.
Zatím nepřemýšlím o nové desce, i když už před dvěma lety jsme měli hotových šestnáct demo snímků na nové album, ale osud to asi chtěl takhle. Určitě ale v nejbližší době vyjdu ven s nějakým novým singlem.


V Hard Rock Cafe bude jedním z účinkujících i Denis Lacho, který se zúčastnil minulého ročníku Česko Slovensko hledá Superstar. Sleduješ tu soutěž? Co si o ní myslíš?

Samozřejmě sleduji, i když letos mě to už nějak nebavilo. Můj bubeník Ludo Srnec tam totiž každý rok hraje na perkuse. A i proto jsem se na to díval. Myslím, že dnes je to jediný způsob, jak může nový mladý zpěvák nebo kapela začít kariéru. Nevím o nikom na Slovensku, kdo by vyšel na scénu bez účasti v Superstar.

Objevil se tam někdy někdo, o kom si myslíš, že měl vážně talent?
Myslím si, že i Denis Lacho je jedním z talentů, o kterém bychom mohli v budoucnu ještě slyšet. Pak zmíním například Zdenku Prednú nebo Petera Cmoríka. 

Svou hudbou zasahuješ i do hudebního stylu R&B. Když jsi začínal, byl jsi téměř průkopníkem na Slovensku. V poslední době je vás ale mnohem víc, kdo se tomu stylu věnují. Namátkou Dara Rolins, Tina, Misha, Anita Soul nebo Tomi Popovič. Myslíš, že už je široká veřejnost úplně připravená na tenhle žánr?
Je pravda, že jsem byl jeden z prvních, ne-li první, kdo začal na Slovensku s takovou hudbou. I když bych to nazval spíš pop s prvky R&B. Podle mě i dnes je to u nás pořád okrajový žánr a jen občas se nějakému takovému interpretovi a písničce podaří zabodovat v rádiích. Také je naivní myslet si, že by kdokoliv z nás vyprodal sportovní halu, jak to bývá u rockových kapel.

robo-papp_4Robo Papp, foto: Ondřej Pýcha

Čeští umělci si často stěžují na hudební dramaturgii českých rádií. A je pravda, že většina našich stanic uvízla někde v postkomunismu, nebo se topí v europopu. Jaká je situace na Slovensku?
U nás jsme byli v tomto vždycky napřed, ale nyní nastala situace, že většina rádií hraje jen hity, ale ty písně se nestanou hity bez hranosti v rádiích, takže se motáme v začarovaném kruhu a z rádií je slyšet pořád to stejné, tři kapely dokola.

Na závěr se nemohu nezeptat. Pořádáte Mistrovství světa v ledovém hokeji. Slovensko je už mimo hru, ale přeješ úspěch českému týmu?
Samozřejmě, to je úplně bez debat. Jakmile vypadl náš tým, začal jsem fandit vám. (smích)

A když jsme u hokeje. Velkým tématem byla hymna nebo hymny, které vznikly v souvislosti s hokejem v Bratislavě a v Košicích. Můžeš se k nim vyjádřit?
Těžko se mi k tomu cokoliv říká. Nejsem tak velký hokejový fanoušek, aby mě to nějak speciálně zasáhlo, a proto mi ani nevadí, že máme více hymen, jak hráčů hokeje. (smích)



text: Daniel Maršalík 

zavřít