JamRock 2011 v Žamberku zahájí metalový Therion a Lou Fanánek

Vydáno 20.05.2011 | autor: PR

Již za necelý měsíc uvede festival JamRock švédskou formaci Therion. Tento kult světového symfometalu vystoupí ve čtvrtek 9. června na festivalu, který je věnován (až na žánrové zpestření v osobě Lou Fanánka) celý metalu a jeho veskrze tvrdším formám.

JamRock 2011 v Žamberku zahájí metalový Therion a Lou Fanánek JamRock 2011 v Žamberku zahájí metalový Therion a Lou Fanánek

therion coverTherion zahrají nejen písně z loňské desky Sithra Ahra, která vyšla v polovině září 2010, ale krom ještě starších známých pecek i úplné novinky. Celé vystoupení bude obohacené o navrátivšího se Nalleyho Påhlssona, který se zbavil svých závislostí a plně se vrátil ke kapele na své původní místo basáka. Poslední album, jak jinak než mystické, řeší dualitu světa a vyšlo z pera klávesáka Christofera Johnssona. Jako každý další počin od Therionu přináší hudební odlišnosti, nicméně jako celek koresponduje s jejich dosavadní tvorbou, takže každý fanoušek téhle severské formace si přijde na své.

Deska Sitra Ahra vznikala více než jedenáct let a byly na ni použity skladby, které nezapadaly do konceptů předchozích titulů. Není to však možné chápat jako "využití zbytků", ale naopak, jak říká jejich autor Christofer Johnsson: "Jsou jako víno, které s léty zraje." Autor i kapela na nich pracovali a upravovali je tak dlouho, až vzniklo CD, které mnozí řadí k tomu nejlepšímu, co kdy Therion vydal.

Během metalového čtvrtku vystoupí česká sestava Locomotive, která si dává přídomek heavy weight hardcore. Kapela už od poloviny 90. let brázdí českou scénu a za tu dobu vystoupila na největších tvrděrockových festivalech spolu se světovými pojmy typu Testament, Machine Head, Pro-pain nebo Napalm Death. Své fanoušky si získavají především svou živelnou show plnou energie a potu, kterou předvedou poprvé i na letošním JamRocku. Zahrají zde svoje nejznámější skladby a zároveň představí úplné novinky, mezi které patří i zbrusu nový song Peklo.

Mezi další akvizice patří domácí Shatter, který zde uvede nového zpěváka, jenž znamená posun k dalším dimenzím kapely, vzhledem k tomu, že, jak sami ostatní členové Shatteru říkají "nejen výborně řve, ale umí i melodicky zpívat". Zároveň zde naplno rozbalí i čerstvě natočený klip Incarnate.

JamRock od letošního ročníku začal aktivně vyhledávat nové kapely, které svým uměním mnohdy předčí leckterou slavnou. Mezi největší objevy českého HC patří pražští Momma Knows Best, další účastníci čtvrtečního programu.

Žánrové zpestření zajistí Lou Fanánek, tentokrát se Syny výčepu, kde zastoupí zesnulého Frantu Sahulu. Uslyšíme Fanánkovy šlágry i nové kousky z aktuálního alba Miluáju Chána.



zdroj: TZ, dm

zavřít