SVĚT JE JEN JEDEN

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Poznačte si červeně do svých diářů, že 7. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, pořádaný společností Člověk v tísni při ČT, proběhne v Praze od 27. dubna do 5. května. Přehlídka se poté přesune do dalších 13 českých měst.

SVĚT JE JEN JEDEN SVĚT JE JEN JEDEN

Festivalové centrum bude v Divadle Minor (Vodičkova 6, Praha 1). Dalšími festivalovými kiny budou Světozor (2 sály), Městská knihovna (2 sály), Lucerna, Mat a Ponrepo.

Jeden svět 2005 se také uskuteční v dalších 13 městech po celé České republice: v Brně (28. 4. – 5. 5.), Českých Budějovicích (9. 5 – 12. 5.), Hradci Králové (9. 5. – 12. 5.), Kolíně (11. 5 – 13. 5.), Liberci (9. 5. – 12. 5.), Olomouci (9. 5. – 13. 5.), Opavě (9. 5. – 13. 5.), Ostravě (2. 5. – 6. 5.), Pardubicích (9. 5. – 13. 5.), Plzni (28. 5. – 4. 5.), Rožnově (9. 5. – 11. 5.), Táboře (6. 5. - 10. 5.) a v Ústí nad Labem (2. 5. - 6. 5.).

Záštitu nad festivalem převzali již tradičně Václav Havel, ministr kultury Pavel Dostál, primátor hlavního města Prahy Pavel Bém, primátoři a starostové jednotlivých měst a hejtmani jedenácti krajů. Partnery letošního ročníku festivalu Jeden svět jsou opět Plzeňský Prazdroj a Metrostav.

Na festivalu bude uvedeno kolem 130 dokumentů z celého světa. Základní osou festivalu zůstávají hlavní soutěž, soutěžní kategorie krátkých forem a speciální soutěžní kategorie Máte právo vědět. V rámci nesoutěžních tematických bloků uvede Jeden svět asi 60 dokumentů rozdělených do následujících sekcí: Ženským hlasem, Film a žena, O lásce, Generation Next, Jeden svět dětem, Právo na tradici, Výběr z Les Films d´Ici, AIDS, Severní Korea: Na věčné časy? a Zaostřeno na Irák. Po promítání budou následovat diskuse s festivalovými hosty a odborníky na dané téma.

Součástí Jednoho světa budou také workshopy, panelové diskuse, semináře, výstavy fotografií a plakátů i další akce. Mezi nejvýznamnější hosty festivalu budou patřit členové hlavní poroty Anand Patwardhan (proslulý indický dokumentarista), Don Edkins z Jižní Afriky (jeden ze zakladatelů a klíčových producentů velmi úspěšného projektu Steps for the Future, věnovaného problematice HIV a AIDS v Africe) či Nikolaus Geyrhalter z Rakouska, jenž se řadí mezi nejvýraznější evropské režiséry mladší generace. Českou republiku zastupuje v hlavní porotě Alena Műllerová, zakladatelka Nadace Film a Sociologie. Dalšími hosty Jednoho světa 2005 budou ředitelé a dramaturgové významných mezinárodních festivalů či političtí aktivisté z Běloruska a Ukrajiny.

Významnou součástí doprovodného programu bude multimediální výstava Aids: Globální výzva a globální odpovědnost s kolekcemi fotografií oceňovaného českého fotografa Jana Šibíka a holandského fotografa Gerta van Kesterna.

Vzhůru do světa

Jedním z hlavních témat letošního ročníku festivalu budou ženy a ženská práva. Kromě kategorie Ženským hlasem (kolekce přibližně 10 filmů, která představí nejnovější filmy zabývající se postavením žen v různých kulturách a porušováním ženských práv) bude představena retrospektiva uznávaných filmařek a uspořádán seminář o ženských právech. Od začátku ledna do poloviny dubna probíhají v rámci Dokumentárních pondělků každý měsíc předpremiéry festivalových filmů v kině Světozor. Čtrnáctého března se uskuteční projekce filmu V říši zla (This World: Access to Evil, Velká Británie, 2004, režie Ewa Ewartová, 60 min, anglická verze), který přibližuje hrůznou absurditu života v Severní Koreji. Jedenáctého dubna bude promítnut snímek Fragmenty z Bosny (Private Fragments of Bosna, Itálie, 2004, režie Claudia Tosiová, 53 minut, anglická verze).

Součástí Jednoho světa 2005 v Praze i v regionech bude opět bohatý doprovodný program, o kterém budeme samozřejmě včas informovat.



www.oneworld.cz
zavřít