RECENZE: Chinaski na novém DVD prozrazují 26 největších hříchů...

Vydáno 23.05.2011 | autor: redakce

Chinaski jsou jedna z mála českých kapel, která si může dovolit vyrazit na halové turné a s přehledem prostory naplnit k prasknutí. K tomu poslednímu, kde představili i album Není na co čekat, si přizvali i světového stage designera Simona Sidiho a během jejich spolupráce pochopili, že by byl 27. hřích toto turné nezaznamenat.

RECENZE: Chinaski na novém DVD prozrazují 26 největších hříchů... RECENZE: Chinaski na novém DVD prozrazují 26 největších hříchů...

dvd-neni na co cekat-digipack-m
Škoda jen, že jejich záměr asi tak úplně nesplnil režisér DVD Robert Kallista. Podle nedávného rozhovoru s kapelou Chinaski byl důvodem pořízení tohoto záznamu především výše zmiňovaný Simon Sidi, který v minulosti spolupracoval se světovými interprety jako je Pink, Depeche Mode nebo Roger Waters. S Chinaski odvedl ohromný kus práce, kterou si však bohužel divák při detailních záběrech jednotlivých členů kapely nemůže příliš vychutnat.

DVD postrádá větší množství záběrů celé stage, na kterých by vynikla světelná show, speciálně upravené pódium i projekce z dílny manželky Michala Malátného Petry Novotné Stránské. Proč je navíc část záznamu natočena černobíle, kdy zanikne i to málo, co je vidět, to je mi záhadou.

Dalším mínusem je rozmělnění celého záznamu pravidelnými vstupy ze zákulisí, kdy členové kapely popisují cestu k Simonovi Sidimu, setkání a spolupráci s ním, ke slovu se dostane i samotný Sidi. Tyto vstupy bych ocenila jako samostatný bonusový dokument (který na DVD samozřejmě také je, včetně křtu alba Není na co čekat a videoklipů), koncertní záznam to však narušuje a divák tak nemá šanci se vnořit do atmosféry. Šestadvacet písní je na udržení pozornosti i tak moc, ale je pochopitelné, že účastníci live koncertu s tímto problém určitě neměli.

Kapele Chinaski jako takové ale určitě není co vyčíst, na koncertě odehráli celou škálu největších hitů z celé jejich diskografie, vypotili krev i duši a bavili několikatisícový dav až do poslední minuty. Skalní fanoušky, kteří se těšili na hity z první eponymní desky, museli sice trochu zklamat, když songy Vo co de, Moc toho nevim a Podléhám vtěsnali do jednoho „mash-upu“ a na dnes už kultovní Punčocháče zapomněli, u mladších ročníků ale zcela jistě zabodovali hity jako Vrchlabí, Tabáček nebo Vinárna U Valdštejna.

Ačkoliv Chinaski považuji za srdeční záležitost, za níž si tvrdohlavě stojím, v případě 26 největších hříchů... asi moc nelze považovat za hřích, že DVD nebude zaujímat čestné místo na poličce. Ale třeba i přes název posledního alba je u Chinaski stále ještě na co čekat...

text: Marta Pušová
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít