MARDOŠA O KRAFTWERK I O BARTOSOVI

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

"Kraftwerk jsou DOKONALOU skupinou. Dokonalou v německém i jiném slova smyslu." Takovou poklonu vysekl Mardoša nejen slavným elektronickým průkopníkům, ale i Karlu Bartosovi, se kterým budou Tata Bojs sdílet pódium 7. dubna v Roxy. A jak pokračuje jeho obdivné vyznání?

MARDOŠA O KRAFTWERK I O BARTOSOVI MARDOŠA O KRAFTWERK I O BARTOSOVI

"Vše je u nich naprosto dotažené, extrémně funkční. Hudba,texty, obaly, vizuální stránka koncertů... Jako málokdo jiný umí elegantně balancovat na pomezí geniality a primitivismu. Jejich hudba je nejmíň funky co může být, přesto nutí k tanci. Jejich texty jsou maximálně odosobněné slogany, kde byste stopy jakékoli poezie hledali velice marně, přesto se dotýkají vašich emocí. Zahrát si s kýmkoli kdo se o Kraftwerk jen otřel je pro nás velká čest. A Karl Bartos se otřel velice důkladně! Hrál s nimi od roku 1975 do konce osmdesátých let, a je mimo jiné spoluautor takových perel elektronické světové pokladnice jako jsou The Robots, Man Machine, The Model, Computerworld, Pocket Calculator, Music Non-Stop a dalších. Proti tomu my nemáme moc co postavit. Přesto se budeme snažit neudělat ostudu! Tešíme se“.

KDO JE KARL BARTOS (MARDOŠOVA INTRODUKCE)

V populární hudbě stěží existuje přesnější synonymum pro elektronický styl života než je jméno Karl Bartos. Tento bubeník a klávesista s klasickým vzděláním se časem stal členem a autorem legendární německé skupiny Kraftwerk. Podílel se na nejvlivnějších, klasických kusech moderní hudby, například na Radioactivity, Trans-Europe Express, The Man Machine, Computer World, Tour de France, nebo The Mix. Změnil naše vnímání zvuku.

Kraftwerk používali – dávno před tím, než do hry vstoupila MTV a proměnila hudební průmysl – film a video, čímž významně ovlivnili formující se vyjadřovací prostředky současného umění a zejména nových médií. Bartosův vliv na hudbu Kraftwerk je zcela zřetelný a jeho podíl na úspěchu kapely jedinečný. Jeho nepřetržité zkoumání možností v této oblasti má nepochybný vliv na vývoj moderní hudby a dělá z něj jasný kulturní mezník. Jeho typické elektrické beaty adaptovalo jak americké hiphopové hnutí, tak i protagonisté raných detroitských Housegrooves.

Nespočet kapel jako například Africa Bambaataa & The Soul Sonic Force, New Order, Depeche Mode, OMD, Human League, Yello, Daft Punk, U2, Radiohead a také současná klubová scéna nikdy nepopírali, že Kraftwerk silně ovlivnili jejich vlastní tvorbu. Dokonce i David Bowie, Madonna a australská diva Kylie Minogue se vyznali ze své lásky k hudbě Kraftwerk. A inspiraci jejich tvorbou přiznávají i tak rozdílní umělci jako jsou například Bjork či The Hives.

Poté, co Bartoš odešel z Kraftwerk, pustil se jako autor a producent do spolupráce s Electronic (Bernard Sumner / Johnny Marr), OMD (Andy McCluskey), Information Society (USA), The Mobile Homes (Švédsko) a s Anthonym Rotherem z Německa. Rovněž natočil dvě desky se svým vlastním projektem Elektric Music. V srpnu 1999 kritici překvapivě jásali nad jeho DJingem na festivalu Kickzone během PopKomm v Kolíně nad Rýnem: šlo o vířivý mix elektrické klasiky všech dob a art zvuků – začátek nových tvůrčích plánů. Následovala koncertní turné po světě: Evropa, Skandinávie, Rusko, USA. Přišel s neuvěřitelně nápaditou jevištní show >>bartos live<<, která kombinuje klasický zvuk Kraftwerk s jeho vlastním elektronickým přístupem.

Communication, první album, které vyšlo pod jeho vlastním jménem v roce 2003 u Institute of Contemporary Arts v Londýně, bylo úspěšně uvedeno ve dvaceti zemích světa. Bartos vyslyšel četná pozvání a přednáší na témata "Média v meziprostoru", "Zvukový design", "Musica ex Machina" a "O tvořivosti" v Římě, Amsterdamu, Frankfurtu, St. Petersburgu a Moskvě. V létě 2004 byl Karl Bartos pozván jako hostující profesor na Berlínskou uměleckou universitu (UdK Berlin). Spolupracuje na rozvoji nového studijního programu "Studia zvuku – Akustická komunikace" a bude vyučovat "Sluchový design médií".

Více info o KB je k nalezení na www.karl-bartos.de, informace o společném vystoupení s TB v pražské Roxy k dispozici na www.tatabojs.cz

 



zavřít