A MY UŽ JDEME DO FINÁLE.. (FILMOVÉHO)

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Finále Plzeň je jedinou bilanční soutěžní přehlídkou domácí filmové tvorby. V hlavní soutěžní sekci letos představí 24 celovečerních filmů natočených v období od dubna 2004 do dubna 2005. Opět se v programu objeví i soutěž dokumentů, a to ve dvou kategoriích. Kromě soutěžních sekcí festival tradičně nabízí široký doprovodný program. Termín: 24.4.-1.5. Takže? Kamera, klapka, jedeme!

A MY UŽ JDEME DO FINÁLE.. (FILMOVÉHO) A MY UŽ JDEME DO FINÁLE.. (FILMOVÉHO)

Ústřední osobností Finále bude Vladimír Körner

Náš přední spisovatel a scénárista, který nedávno oslavil 65. narozeniny, přislíbil na letošním festivalu svoji účast. Sekce s názvem Vladimír Körner - Anděl milosrdenství představí 12 filmů, natočených podle jeho námětů, popřípadě scénářů od roku 1964. Zatím poslední autorův opus realizovaný Milanem Cieslarem Krev zmizelého je součástí soutěže celovečerních filmů festivalu Finále. „V názvu sekce – Anděl milosrdenství - jsme použili název jedné spisovatelovy knihy i jejího následného filmového přepisu, protože se nám zdá, že vystihuje autorovo ústřední téma,“ vysvětluje programový ředitel festivalu Finále Jan Kastner.

Hlavní program Finále tvoří:

- soutěžní a bilanční přehlídka české filmové dlouhometrážní tvorby (přihlášeno 24 snímků) - soutěžní přehlídka české dokumentární tvorby ve dvou kategoriích (v kategorii do 30 minut 8 snímků a nad 30 minut 12 snímků) - nesoutěžní projekce filmové a televizní tvorby (dlouhometrážní, krátkometrážní, dokumentární, animované atd.)

Festivalové poroty

V čele hlavní festivalové poroty usedne rokycanský rodák Zdeněk Tyc. Režisér Zdeněk Tyc se naposledy festivalové soutěže úspěšně zúčastnil se snímkem Smradi (2002). Návštěvníci Finále se budou moci vrátit k jeho dlouhometrážnímu debutu Vojtěch, řečený sirotek (1989). Dalšími členy poroty jsou britský producent Simon Perry, makedonská herečka Labina Mitevska, britský novinář Nick Holdsworth a ruský novinář, filmový kritik a festivalový koordinátor Alexej Medveděv.

V trojčlenné mezinárodní porotě, která bude hodnotit soutěžní snímky do a nad 30 minut, zastoupí Českou republiku autorka úspěšného dokumentu Ženy pro měny Erika Hníková. Jejími kolegy budou programová koordinátorka festivalu Berlinale Anna Hoffmann a švýcarský dokumentarista Alfredo Knuchel. Dále v rámci Finále zasedne tradičně porota FICC/IFFC (Mezinárodní federace filmových klubů) a studentská porota. Porotou se svým způsobem stanou i všichni návštěvníci Finále, protože právě oni svými hlasy rozhodnou o nejlepším diváckém filmu v soutěži celovečerních filmů.

Soutěžní ceny v kategorii hraných filmů:

Cena pro nejlepší soutěžní celovečerní film „Zlatý ledňáček“, dotována částkou 100 000 Kč, a Zvláštní ocenění, udělené za mimořádný počin. Hlasování návštěvníků festivalu rozhoduje o Divácké ceně Plzeňského prazdroje, dotované částkou 50 000 Kč. v kategorii dokumentů: Cena za nejlepší soutěžní dokumentární film do 30 minut „Zlatý ledňáček“, dotovaná částkou 25 000 Kč a cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut „Zlatý ledňáček“, dotovaná částkou 35 000 Kč.

Kinosály

V celkem pěti kinosálech festivalu zhlédnou diváci v průběhu festivalového týdne na 200 filmů v 19 sekcích (viz program). Hlavním dějištěm festivalu bude jako vždy kino Elektra se sálem Minikina a tradičním kinosálem zůstává Beseda. Soutěž dokumentárních filmů se stejně jako některé z doprovodných sekcí uskuteční v prostorách Západočeského muzea, v němž je umístěna i novinka letošního festivalu – digitální kino. „V případě velkého zájmu o vybraná představení jsme stejně jako v předchozích letech připraveni uskutečnit přidané projekce. Jelikož jsou hlavní sály v nejatraktivnějších časech zaplněné, budeme přidávat projekce pravděpodobně v nočních hodinách,“ uvádí ředitel festivalu Finále Ivan Jáchim.

Generálním partnerem Finále Plzeň je stejně jako v předchozích letech Česká spořitelna.

Prodej vstupenek

Vstupenky se začnou prodávat prostřednictvím internetu i předprodeje 18. dubna. Jejich cena je opět jednotná 80 Kč do velkého sálu a 65 Kč do ostatních sálů. „Jsem velmi rád, že se nám cenu díky partnerům festivalu podařilo udržet v nižší cenové relaci, než je běžné vstupné do kin,“ konstatuje ředitel festivalu Ivan Jáchim. Pro filmové fanoušky je připraven systém akreditací, který jim vstup na jednotlivá představení ještě značně zlevní.

Satelitní projekce

Kromě Plzně se na finálové filmy diváci mohou těšit i v Domažlicích, Tachově, Plané, Štěnovicích, Dobřanech a Stříbře. Otevřené kino Vozíčkáři jistě přivítají program, který jim s pomocí asistentů a speciální plošiny umožní dostat se bez problémů i na projekce, kde není běžně bezbariérový přístup.

Doprovodné akce

Výstavy: 1.2. - 31.5. – Tajemná Indonésie /ZČM/ 20.4. - 10.5. – Nebeští jezdci /ZČM/ 20.4. - 10.5. – 100 let W+V /SVK Plzeň/

Koncerty: 25.4. – Soundtrack night /Anděl Café & Music Bar/ 26.4. – Mig 21 /Anděl Café & Music Bar/ 27.4. – David Kraus /Anděl Café & Music Bar/ 28.4. – Priessnitz /Anděl Café & Music Bar/ 29.4. – Dance Night /Anděl Café & Music Bar/ 30.4. – Latino Party /Anděl Café & Music Bar/ Zpráva pro kolegy z branže: tiskové středisko pro akreditované novináře bude fungovat v prostorách kina Elektra od 24.4. do 1.5., vždy po celý den. Příjemné pokoukání!

www.finaleplzen.cz

zavřít