Jachtařský tým Tři Sestry vyplouvá na mistrovství světa

Vydáno 17.06.2011 | autor: PR

Světová jachtařská elita míří na ostrov Cres do Chorvatska, kde bude v pondělí odstartováno mistrovství světa kajutových plachetnic. Již nyní je přihlášeno naprosto rekordních 125 lodí. Konkurence tak bude obrovská. Český jachting bude reprezentovat celkem 5 týmů. Tým Sabre (Marina 36 Sport) kapitán Miroslav Jakubčík, Christopher (First 40,7) kapitán Jiří Spurný, Bohemia Express (Grand Soleil 42R05) kapitán Richard Vojta, Escandalo (M37) kapitánka Inna Václavová a tým Tři Sestry (First 40,7) kapitána Milana Hájka.

Jachtařský tým Tři Sestry vyplouvá na mistrovství světa Jachtařský tým Tři Sestry vyplouvá na mistrovství světa

Jachtařský tým Tři Sestry byl založen v roce 2004. Za jeho zrodem stál Tomáš „Magor" Doležal, kapelník legendární punkové kapely a spolumajitel týmové lodě First 40,7 Three Sisters. Tým spolu závodí již řadu let a na své konto si připsal spoustu mezinárodních úspěchů. Vyvrcholením jejich příprav a tréninků by mělo být právě nadcházející mistrovství světa. Posádka se postupně obměňovala a profesionalizovala. Hlavou týmu je kapitán Milan Hájek, který na Cresu pojede tradičně v roli kormidelníka. Hlavní plachtu mu bude ovládat jeden z nejznámějších českých jachtařů David Křížek, který bude společně s Milanem určovat strategii a taktiku soubojů. O kosatku a vedení spinakru se postarají Jirka Mihelčín a Kateřina Křelinová. Nastavení ovládacích lan a změť provazů bude ovládat Pavel Satoránský. O plachty se budou starat Standa Chudoba a Petr Stoklásek. U stěžně bude vládnout Tomáš „Magor" Doležal a celou příď má na starosti Adam Plhoň.

Stejně tak, jako se vyvíjel tým Tři Sestry, tak se vyvíjela i závodní loď First 40,7 (Three Sisters). Loď má perfektně doladěný povrch, který bude upraven ještě těsně před regatou. Kýl lodě byl odlehčen o 300 kg a upraven do nového profilu. Byl také vyroben nový uhlíkový list kormidla. Největší změnou je celokarbonová takeláž, tedy stěžeň ráhno i spinakrový peň, který je navíc vyztužen kevlarovými vlákny. Motorem lodě jsou 3DL plachty, které byly také postupně modifikovány.

three sisters  the msr 2010  sea aerial xiv   - 23.10.2010

V loňském roce tým Tři Sestry vybojoval právě na Cresu výborné 3. místo na Mistrovství Chorvatska. O měsíc později pak získal 8. místo na Mistrovství Evropy na Sardinii. Největším úspěchem ale bylo vítězství v největším závodě na Středozemním moři, Rolex Middle See Race. Letos měl tým velké plány a chystal přípravné regaty, ale defekt na lodi vše zhatil. Tým tak absolvoval pouze jednu přípravnou regatu na půjčené lodi a jeden poměrně kvalitní trénink v dějišti šampionátu. Jednotliví závodníci se ale připravovali individuálně i v jiných lodních třídách. Kupříkladu David Křížek letos vybojoval dva mistrovské tituly v katamaránech a Milan Hájek sbíral trofeje v pohárových závodech třídy Fireball.

Závodění na Cresu bude velice náročné. Hodně bude rozhodovat každý start a následné vymanění se z větrného stínu soupeřů. To by mohla být silná stránka týmu Tři Sestry. Naopak problémy může mít posádka ve vložené offshore etapě. Ta se pojede ve středu a ve čtvrtek. Dlouhé přejezdy a noční plavby jsou silnou stránkou týmu, ale ne na Jadranu. Tam vítr v noci většinou utichá a ze závodu se stává loterie, která většinou přeje menším a lehčím lodím. Uvidíme tedy, jak si s náročným závodem tým Tři Sestry a také ostatní české posádky poradí.

zdroj: TZ, dm 
zavřít