Hadouken!: Mike Skinner z The Streets nám zajistil pozornost

Vydáno 21.06.2011 | autor: redakce

Hadouken! nemají za názvem vykřičník jen tak pro nic za nic. Kdo zažil jejich koncert předloni na Rock For People, ví, že u nich naživo rozhodně nejde o poklidný happening se založenýma rukama. S debutovým albem Music For An Accelerated Culture se svezli na vlně new rave, singly jako Get Smash Gate Crash nebo Liquid Lives jsou prošpikované energií skrz naskrz.

Hadouken!: Mike Skinner z The Streets nám zajistil pozornost Hadouken!: Mike Skinner z The Streets nám zajistil pozornost


hadouken jednaS druhou deskou For The Masses se odhodlali k docela odvážnému kroku, producentský dohled jim totiž obstarali nizozemští drum and bassoví mágové Noisia a tento tah se i přes občasné remcání pisálků určitě vyplatil. Už ve čtvrtek Hadouken! vystoupí vedle 30 Seconds To Mars nebo House of Pain na Prague City Festivalu, při této příležitosti jsme se zeptali Dana, kytaristy Hadouken!, jak to u nich vypadá s novým albem.

Hrajete ještě Street Fightera? (z této hry pochází název Hadouken! pozn. red.).
Už skoro ne. Hrajeme spíš jiný hry.

Několik vašich songů je na kompilacích k různým PC hrám. Máte nějaké oblíbené?
Jo, určitě máme, hrajeme docela často. Nejvíc Call Of Duty: Black Ops, potom třeba Need For Speed a docela i hry od EA Sports.

Kdo z vás nejčastěji vyhrává?
Nick je z nás myslím nejlepší, obvykle vydrtí každého, s kým hraje, ať už jde o fotbal nebo o auta.

Hodně vašich fanoušků řeší, jak to mají teď James
a Alice  (James je frontman, Alice hraje na klávesy pozn. red.), jsou stále spolu?
Jo, pořád jsou spolu, docela nedávno se přestěhovali do nového společného bydlení, o tom, že by plánovali svatbu, jsem ale neslyšel. Uvidíme, jak to s nimi bude dál.

Je těžké mít v kapele pár? Třeba ve chvílích, kdy se musí o něčem důležitém rozhodovat…
Myslím, že to je v pohodě. Alice a James sice tvoří pár, ale já s Nickem jsme zas bráchové, takže bychom třeba taky mohli mít převahu u nějakých rozhodnutí, v tomhle ale jednáme vždycky každý za sebe, podle toho, jak to cítíme, a respektujeme názory všech ostatních, protože se známe už docela dlouho. Taky hodně pomáhá, že víme, jaký každý z nás je. Víme, co koho dokáže naštvat, a jak se vyhnout chování, které by mohlo vytvářet konflikty.

S druhým albem jste nechali roli producentů na Noisii, zatímco první desku měl na starost hlavně James.  Nebyl James proti?
Ne, vůbec, bylo to společné rozhodnutí, všichni jsme cítili, že je potřeba udělat změnu. Byl to pro nás docela důležitý krok a těžko bychom do toho mohli jít, kdyby to jeden z nás cítil jinak, nebyl si tím jistý. Osobně si myslím, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsme jako kapela udělali. I na třetím album, které už brzo vydáme, jsme spolupracovali s nimi.

hadouken-94165Máte už název?
Zatím ne. Necháváme to nakonec. To je to poslední, co řešíme.

Mike Skinner z The Streets Vám na začátku docela pomohl, nechal zahrát váš song, když byl hostem v pořadu na BBC Radio 1 v roce 2007. Jaký s ním máte vztah?
Několikrát jsme se potkali, různě někde na festivalech a tak. On vlastně viděl jeden z našich prvních koncertů. Jsme v kontaktu, že bychom byli kámoši, to se úplně říct nedá, jsme ale velcí fanoušci The Streets. To, co udělal, nám zajistilo trochu pozornosti a byli jsme za to určitě rádi.

Říká se, že vám MySpace hodně pomohl k získání základny fanoušků. Je to tak?
Nemyslím si, že by to bylo tak žhavý. Nedělali jsme nic jiného než třeba ostatní kapely. Jen jsme házeli na MySpace songy stejně jako všichni ostatní. Měli jsme asi prostě jen štěstí, být ve správnou chvíli na správném místě. Tehdy byl MySpace dost oblíbený, teď už to pro hodně lidí určitě není priorita, protože ho předběhly jiné sociální sítě a MySpace jde už delší dobu dolů. Ani nevím, jak se to pořádně stalo, začali jsme hrát koncerty, sbírali fanoušky, dostali naše tracky do rádií, a co nevidět půjdeme ven s třetí deskou, všechno se kolem nás seběhlo hrozně rychle.

Účty na sociálních sítích jako třeba Facebook a Twitter spravujete sami?
Jasně, Facebook, Twitter, Tumble… Zvládáme se o ně starat sami. MySpace už pro nás není moc podstatný.

Složili jste song pro UK Labour Party, to je hodně neobvyklé, jak k tomu došlo?
To jsme připravili pro televizní show Dannyho Robinse, byl to pro nás experiment, výzva, chtěl bych ale říct, že to určitě neznamená, že bysme je nějak podporovali. Ten song se jmenoval „Things Could Only Get Worse“. Nu Brand udělali zas píseň pro Konzervativní stranu a Raight Said Fred pro Liberální demokraty.

A poslední otázka: Koho jste navlíkli do kostýmu myši v klipu k M.A.D.?
George, náš kámoš, se toho ujal. Má za sebou nějaké režisérské kousky, ale my jsme z něho udělali herce, byl perfektní (smích).

 

Text: Kateřina Nováková


hadouken jed 

 

zavřít