Zdravím všechny
milovníky dobrého jídla, je tu další pokračování nejoblíbenějšího kulinářského blogu iReportu, který (ne)pravidelně připravuji již podruhé!
Dneska Vám odtajním recept na
energeticky plnohodnotný vegetariánský pokrm, jehož příprava trvá přesně
27 minut a můžete si ho dát klidně pár chvil před tím, než vlezete na stage, aniž by jakkoliv snižoval váš "umělecký"
výkon! Ano, zní to neuvěřitelně, ale mé několikaleté testy na různých druzích hudebníků nelžou!
Je ale pravda, že jsem ho nikdy netestoval na
klávesácích, protože jsem je vždycky tak trochu považoval za naprosto zbytečný
element v kapele. Ale jestli by třeba nikdo chtěl recept na to, aby na stage klávesák zaručeně nedorazil, napište mi pak na můj soukromý mail a já Vám ho pošlu.
Základem celého pokrmu jsou široké
rýžové nudle (Thus, Mama), které mají obrovskou energetickou hodnotu, ale přitom se dobře tráví. Navíc jsou chutné a dají se opravdu rychle sníst, pokud jste ve
spěchu. Nudle ponoříme do misky s vlažnou vodou a necháme 20 minut smáčet.
Nakrájíme si jednu cibulku, 3 stroužky česneku na plátky, jednu mrkev na proužky a kousek celeru též na tenčí proužky. Celer dodává pokrmu svěží chuť a zároveň podporuje trávení. Ale moc to s ním nepřehánějte - větší množství celeru je totiž
močopudné, což pro muzikanta při výkonu není úplně ideální. Ale zase na druhou stranu větší množství celeru působí jako
afrodisiakum, takže by mohlo pomoci spoustě českých nudných muzikantů, aby zas byli na podiu svěží a hraví... To podle mne za pár
uro-přestávek stojí.
Tak jdeme na to!Rozpálíme hlubokou pánev (Wok) a nalijeme olivový olej. Po chvilce vložíme cibulku spolu s česnekem a necháme víc než napěnit.
Vložíme tři nadrcené
chilli papričky a na prudkém ohni promícháme s mrkví s celerem.
Nalijeme jednu naběračku vody z misky s nudlemi do pánve a přiklopíme. Voda z misky s nudlemi obsahuje uvolněný rýžový
škrob, který skvěle zahustí a spojí jednotlivé chutě.
Vmícháme cca půl konzervy červených fazolí, hrst fazolových lusků (klíďo mražených) a hrášku, pár kapek
UME-octu (umeboshi) - NE-vegetariáni použijí místo ume-octu rybí omáčku.
Vymačkáme čtvrt až půlku limetky a vložíme lžíci burákové pomazánky. Můžeme opět trochu podlít vodou z nudlí a vložíme asi tři lžíce
tamarindové pasty - tady asi vznikne problém, kde ji sehnat. Já si ji vyrábím sám, ale dá se už koupit v lepších tržnicích přímo jako
Phad thai omáčka.
Celou směs teď přesuneme na jednu stranu pánve a do druhé vložíme rýžové nudle. Ty posléze přikryjeme zeleninovou směsí - to dělám proto, aby se nudle namočené jen ve vlažné vodě dodělaly z obou stran.
Opět podlijeme naběračkou vody z misky a necháme chvilku být.
Po chvilce řádně promícháme a opět dáme celou směs s nudlemi na stranu pánve. Na druhou tentokrát rozklepneme jedno vejce a necháme chvilku smažit, pak opět promícháme a se směsí a jídlo je hotové!
Tímto končím s
thaiskou inspirací a příště zkusíme něco z jiných koutů světa.
Na závěr bych si dovolil jednu básničku, kterou mne naučil můj švagr, kuchařský GURU a skvělý fotograf
Marek Novotný: "Nejlepší jsou kuchaři - vždycky něco uvaří!"
Dobrou chuť!text: Rae aka Kid Montana aka Kid Fontána aka Lil Cabrio aka Epileptic Jumbo