V ČERVNU SE BUDE TANČIT VŠUDE

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

V rámci 17. ročníku Mezinárodního festivalu soudobé taneční tvorby a pohybového divadla TANEC PRAHA 2005 vystoupí soubory a umělci ze 14 zemí světa. Přehlídka začíná 2.6. a program bude rozprostřen do celého měsíce. Představení si vychutnají i diváci v Mostě a Českém Krumlově.

V ČERVNU SE BUDE TANČIT VŠUDE V ČERVNU SE BUDE TANČIT VŠUDE

Festival zahájí 2. června v pražské Sazka Areně světově proslulý Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan s dílem „Songs of the Wanderers“. Arena se tak na jeden večer opět promění v jednu z největších evropských divadelních scén.

Další významnou událostí letošního ročníku bude 6. a 7. června slavnostní premiéra projektu, který vznikl ve spolupráci TANCE PRAHA a hudebního festivalu PRAŽSKÉ JARO. Ve Vinohradském divadle zazní živě hudba maďarského skladatele Zsigmonda Lázára (Odessa Klezmer Band), která doprovodí choreografii pro české a maďarské tanečníky „Vibrations“ choreografa Istvána Júhose (Puttó).

Hlavním dějištěm festivalu bude již tradičně divadlo Ponec, další představení se odehrají v Divadle Archa. O zahájení předprodeje vstupenek na jednotlivá představení Vás budeme informovat včas.

Do programu festivalu jsou opět zařazena i představení, která jsou součástí mezinárodního projektu TRANS DANSE EUROPE (podpořen tříletým grantem Evropské unie v programu Culture 2000). Patří sem Belgičané Mossoux-Bonté, z Polska Leszek Bzdyl nebo finští umělci Alpo Aaltokoski a Arja Raatikainen. Další návštěvou z Finska bude v půli měsíce soubor Dance Theatre Mobita Tampere, jehož večer doprovází hostování Opery Tampere.

Jeden z večerů v závěru festivalu bude patřit i všestrannému slovinskému umělci Emilu Hrvatinovi, který se do Prahy vrací přesně po roce. Tentokrát přiváží své nejnovější představení vytvořené ve spolupráci s islandskou umělkyní Ernou Omarsdottir, proslulou interpretkou Jeana Fabra. Jejich projekt nese název „We all are Marlene Dietrich“ a s živou hudbou a ryze divadelními prvky bude určitě patřit k vrcholům festivalu. Paleta letošního ročníku je opravdu pestrá.

Hned ve druhém festivalovém týdnu se publiku představí řecký soubor Sine qua non s celovečerním představením „I cannot fit anywhere“. Dalším zahraničním hostem bude např. španělská umělkyně Verónica Cendoya doprovázená populárním „rapovým“ hudebníkem Llucem Fruitósem, která se v Ponci podělí o společný večer s francouzským choreografem trvale žijícím v Čechách, Pierrem Nadaudem. Diváci se mohou těšit na finální verzi představení (vznikajícího i na lednové rezidenci v Divadle Ponec) Karine Ponties, francouzské umělkyně tvořící v Belgii, kterou si jistě pamatují z předchozích ročníků festivalu. Výjimečný zážitek pak slibuje rozhodně vystoupení souboru TchéTché z Pobřeží Slonoviny.

Dramaturgie samozřejmě nezapomíná ani na soudobou českou taneční tvorbu. Jedná se například o poslední díla Věry Ondrašíkové, Lindy Stránské, Lenky Ottové, VerTeDance, ale i zahraničních tvůrců trvale pracujících v Praze, jako jsou Ioana Mona Popovici (Rumunsko) a Jaro Viňarský (Slovensko). Právě on vystoupí v závěrečných večerech festivalu spolu s vítězem španělské choreografické soutěže Samuelem Delvaux a objevem posledních Aerowaves, Nicole Seiler ze Švýcarska, která postavila osobité dílo pro sólistku DV 8 Physical Theatre. Tak do tance, mládeži!

www.tanecpha.cz

zavřít