Na festivalu v Kodani vystoupí Prince, Janelle Monáe a další

Vydáno 10.07.2011 | autor: redakce

Čeští milovníci zpěváka Prince jsou už léta smutní, protože jejich idol do Prahy nikdy kromě návštěvy za účelem natočení videoklipu zatím nepřijel. Před rokem vystoupil ve Vídni a nyní se plánoval koncert v Berlíně. Ten byl z neznámých důvodů zrušen. Přesto se i pro tuzemského posluchače vyskytla poměrně zajímavá hudební příležitost, kde lze vzrůstem malého Američana spatřit. Ve dnech 6. a 7. srpna se v dánské Kodani uskuteční NPG Music & Art Festival.

Na festivalu v Kodani vystoupí Prince, Janelle Monáe a další Na festivalu v Kodani vystoupí Prince, Janelle Monáe a další

princePo oba dva dny hlavním headlinerem bude právě multinstrumentalista Prince, kterému předskočí muzikanti jemu blízcí, se nimiž často spolupracuje.

První den festivalu to bude neosoulová hvězda Raphael Saadiq. V jeho pojetí muziky jsou slyšet odkazy na Jamese Browna a Otise Reddinga. Raphael napsal písně pro TLC, Mary J. Blige a Joss Stone. V současnosti veřejnost zaujal působivým singlem a klipem Good Man.

Další hvězdou, jež vystoupí 6. srpna je jeden z nejlepších a nejuznávanějších baskytaristů Larry Graham. Larry byl součástí nejslavnější éry skupiny Sly & the Family Stone a do hudebních análů se zapsal především proto, že vymyslel slap, což osobitý způsob hraní na basu. Graham bývá nazýván Jimi Hendrixem basové kytary. V Kodani Larry zahraje se svou kapelou Graham Central Station.

Druhý den festivalu před Princem bude patřit ženám. První z nich bude Nikka Costa. Ta ve své tvorbě kombinuje prvky funky, soulu a blues. Po celou svou kariéru spolupracuje s Lenny Kravitzem a právě dokončuje EP, jenž se bude jmenovat PRO★WHOA! První singl z desky zpěvačka zdarma nabízí na svém facebookovém profilu.

7. srpna se na stagei objeví také Janelle Monáe. Ta je pro mnoho odborníků v současnosti jednou z nejzajímavějších umělkyň. Byla jimi jmenována za nástupce Michaela Jacksona, ale svou tvorbou zasahuje do popu, electro-funku, jazzu a soulu. Její debut ArchAndroid s hity Tightrope a Cold War patřil mezi nejzásadnější a nejlepší desky roku 2010.  Úplné hudební začátky Janelle jsou spjaty s duem OutKast.



Návštěvnící festivalu si budou moci vychutnat koncert Prince po oba dva večery. Prince patří mezi nejproduktivnější a nejlépe se prodávající umělce pop music. Ve věku sedmnácti let vydal desku For You a od té doby, téměř rok co rok obšťastňuje posluchače po celém světě novou muzikou. Jeho písně si propůjčilo mnoho dalších velkých jmen, jakými jsou například Sinead O'Connor, Chaka Khan nebo Tom Jones. Prince je držitelem sedmi cen Grammy, Zlatého glóbu i prestižní filmové ceny Oscar.

Lístek za 820 dánských korun, což je zhruba 2 660 korun českých, na oba dva dny můžete online koupit ZDE.



zdroj: dm
prince_welcome_2_america
zavřít