Deratizéři: Prostě deratizujeme muzikou

Vydáno 26.07.2011 | autor: redakce

Slánská folk-punkrocková kapela Deratizéři vydala nedávno už páté CD s názvem FOLK´S NOT DEAD. Kytarista Sváťa Šváb, který zároveň působí ve skupině Totální nasazení, teď bude mít napilno. Obě kapely totiž vystoupí koncem srpna na festivalu Rock na Valníku, jehož je Sváťa pořadatelem.

Deratizéři: Prostě deratizujeme muzikou Deratizéři: Prostě deratizujeme muzikou

deratizeri - promo 2
Co si máme představit pod sloganem FOLK´S NOT DEAD, kterým jste pojmenovali své album?
Martina: Slogan jsme si, jak je vidno, částečně vypůjčili od pankáčů a přidali lehký nádech folku – takže si představte směsici hudebních stylů od punku přes ska až právě po folk, kterou naše nové CD bezesporu je.
Sváťa: Navíc plně a věrně vystihuje nejen náš folk-punkrockový sound, ale i složení Deratizérů. Vždyť jak jinak nazvat ten mix, kdy spolu hrají dva folkáči z country-bluegrassový skupiny Minaret, dva punk-rockeři z Totálního nasazení a dvě krásný zpěvačky.

Docela dost koncertujete, s jakým publikem se nejčastěji setkáváte na vašich koncertech?
Martina: Většina našich koncertů se zatím stále rovná předskakování Totálnímu nasazení, takže se na vystoupeních nejčastěji setkáváme s fanoušky TN.
Sváťa: A to je nejpestřejší směs publika od těch nejmladších přes hafo holek, punkery až po starší zasloužilý rockery a protože publikum Totálního nasazení je naprosto skvělý, drtivá většina bere i Deratizéry. No aby ne, když tam hrají dvě třetiny Totálního nasazení (smích).

deratizi sva vbProč jste si dali název Deratizéři?
Sváťa: Tak Deratizéři vlastně původně vůbec neměli být regulérní kapelou, ale jen doprovodnou partou, která mi měla v roce 1999 pomoci nahrát album Slánské pověsti. To jsem plánoval jako svojí folk-rockovou sólovku – něco po vzoru Démophobie. Jenže naše pětice si společně skvěle rozuměla a tak jsme se shodli na tom, že chceme hrát jako regulérní kapela. Dlouho jsme nevěděli, jak se budeme jmenovat, až pak náš kamarád, bubeník Caine ze Znouzectnosti, nám nejen nakreslil titulku bookletu premiérovýho CD, ale taky vymyslel název a my začali oficiálně existovat a hrát a hrát. A název nám, myslím, sedí – prostě deratizujeme muzikou (smích).

Máte nějakou osobní zkušenost s deratizací?
Martina: No jasně, všichni deratizujeme celkem pravidelně, zhruba tak jednou za dva týdny – na zkouškách (smích).

Funguje vaše deratizace i na šváby?
Sváťa: Jéžišmarjá, to nevím, no snad ne (smích). I když, já jsem velkej Šváb, tedy vlastně Šváb s velkým…  Co myslíš Ty, Martino?
Martina: Vzhledem k tomu, že Sváťa deratizaci úspěšně přežívá už přes deset let, tak asi ne... 

Jak zvládáš věnovat se naplno Deratizérům i Totálnímu nasazení?
Sváťa: Je to občas docela zápřah a někdy si přijdu dost schizofrenně, ale obě kapely mě strašně baví a obě jsou moje srdeční záležitost, takže myslím, že to zvládám. Jsem blíženec a tak to beru tak, že jeden Sváťa hraje s TN a druhý Sváťa s Deratizéry. Povídáme si spolu o našich kapelách a řešíme spolu jejich problémy, domlouváme společný koncerty a funguje nám to spolu docela dobře. A jinak jsem úplně normální (smích).

Na festivalu Rock na Valníku hraješ s oběma kapelami, dokonce ve stejný den po sobě. Navíc jsi pořadatelem festivalu. Tomu se říká totální nasazení! Jak se na to připravuješ?
deratizi martinaSváťa: Ano, to je pravda a to se ještě moc neví, že hostuju v kapele bedňáků Totálního nasazení, kteří mají skupinu R.Z.M. a protože neměli basáka, nechal jsem se ukecat, že to vezmu jako záskok, no a už mně to zůstalo. Takže na Valníku hraju ve čtvrtek (25.8.) ve třech kapelách! Je to hustý, ale dá se to – ostatně taky proto všechny ty kapely, v nichž hraju, vystupují už první den, abych se mohl další festivalový dny věnovat jen pořadatelování. Připravit se na to asi nejde – možná se jen dobře vyspat, být čerstvý a odpočatý, ale to je vzhledem k tomu, že přípravy festu probíhají už od středy od rána a já už někdy od pondělí nevím co dřív, dost nerealizovatelný.

Jaké jsou nejbližší plány Deratizérů a Totálního nasazení?
Martina: Deratizéři jedou do konce roku turné k nové desce, koncertů je požehnaně – mrkněte na www.deratizeri.cz a přijďte se podívat!
Sváťa: Totální nasazení taky hraje k nové desce až do komce roku a koncertů má ještě požehnaněji. Ostatně, hádejte, kdo je jeho dvorní předkapelou na podzimní části tour. Koncem roku plánujeme s TN vydání live CD se záznamem loňského akustického koncertu ze slánského divadla, který proběhl v rámci oslav 20 let kapely… No a jak už zvala Martina, přijďte se podívat třeba na některý z našich společných koncertů. Víc info na  www.totaci.net, našem bandzone i facebooku.

text: map, foto: archiv kapely
zavřít