Sportující rockeři aneb Branky, body, kytary

Vydáno 12.08.2011 | autor: redakce

Rockeři a vůbec muzikanti jsou v médiích většinou prezentování jako králové večírků, kteří nevynechají žádný flám. Flaška ohnivé vody a občas i něco tvrdšího jsou jim neustále po ruce a tak by málokdo tipoval, že mohou mít blízký vztah ke sportu. Pravdou však je, že mnozí z nich mají.

Sportující rockeři aneb Branky, body, kytary Sportující rockeři aneb Branky, body, kytary

iron maiden4
Láska muzikantů k fotbalu rozhodně není výlučně českou záležitostí a skoro by se dalo říct, že kdo neumí pořádně kopnout do míče nebo alespoň nesleduje nejpopulárnější hru jako vášnivý fanoušek nějakého nejlépe anglického mančaftu, je stejně divný jako bigbíťák, který nepije pivo či nekolí holky. Takže znalce poměrů nepřekvapí, že se v březnu fotbalový tým pod názvem Brazil, do kterého byli zapojeni členové Sepultury, utkal na hřišti s britskými fotbalovými fanatiky z Iron Maiden. A vlastně není tak důležité, že tým Železné panny své soupeře ze země Pelého či Ronalda porazil 8:0. Ovšem pro basistu Ironů Steva Harrise, který kvůli zranění vzdal vysněnou kariéru hráče West Ham United, to mohl být podobný zážitek jako aplaus vyprodané haly.

HUDEBNÍ GÓLY
Stalo se už očekávaným zvykem, že velké fotbalové šampionáty se neobejdou bez skladeb, které jim věnují milovníci kopané z řad muzikantů, případně ti, kteří za takovým uměleckým počinem cítí i dobrý kšeft. U příležitosti nedávného Mistrovství Evropy, vinou kterého nám zhořkl turecký med, například vydala minialbum s názvem Der Berg Ruft hooliganská německá kapela Kategorie C, tu však těžko můžeme podezřívat z komerčních úmyslů.

Oficiální písní posledního MS, které se uskutečnilo v roce 2006 v Německu, se stala skladba švédského producenta a skladatele Jorgena Elofssona. Time Of Our Lives nazpíval mezinárodní kvartet Il Divo a Američanka Toni Braxton. Již dva týdny před zahájením šampionátu se do obchodů dostala kompilace s názvem Voices From The FIFA World Cup, která na dvou discích přinesla tematické písně například od Elvise Presleyho, Roda Stewarta, George Michaela, Shakiry, Sashy, Joss Stone, Alicia Keys či Erose Ramazzottiho.

Evropský fotbalový šampionát v Portugalsku ukázal, jak může tento sport ovlivňovat hitparády. Z druhého místa britského žebříčku zněl tehdy fotbalový song Come On England v podání uskupení 4-4-2. Ta přepracovala píseň Come On Eileen, kterou v roce 1982 nahrála rocksoulová kapela Dexy's Midnight Runners.

brichta a parta  Aleš Brichta s fotbalovou partouAvšak oficiální britskou písní pro Euro 2004 byla All Together Now, která se usadila na páté hitparádové pozici. S dalším fotbalovým songem, který získal deváté místo britské hitparády, přišla různorodá skupina hudebníků Twisted X. Vlastenecký název Born To England hovoří za vše. Twisted X tvoří členové kapel Supergrass, Delays či herec James Nesbitt. Ani tím tamní rockově-fotbalová tradice nekončí. Třeba v roce 1990 New Order nahráli skladbu World In Motion, která posloužila Britům na světovém šampionátu v Itálii a stala se jedním z jejich nejúspěšnějších songů…

ČESKÝ HATTRICK
Móda fotbalových songů se nevyhnula ani tuzemské scéně, žel ovládli ji daleko méně hodnověrní umělci. Pamětníci si vzpomenou na rok 1990 a vlezlou melodii Ať žije fotbal napsanou Karlem Vágnerem, která oslavovala postup tehdejšího československého nároďáku na světový šampionát do Itálie. Autorem dalšího příspěvku na toto téma Víno, pizza, makaróny byl Jiří Zmožek. Je jasné, že ani u nás nechyběly pokusy využít ke sborovému zpěvu fotbalových hymen samotné hráče. Podle Vágnera byl ve studiu stejně dobrý jako na hřišti Pavel Kuka.

marpo_1boxMarpo z kapely ChinaskiAtraktivní tematiku nenechal na pokoji ani fotbalový fanatik a svého času velmi dobrý útočník Aleš Brichta, který ve spolupráci s Petrem Kunou Bunešem a Otou Herešem natočil projekt fotbalových písní Hattrick, jehož druhý díl, který vyšel letos, rozšiřuje témata vedle kopané i na MS v hokeji nebo olympiádu. Současnou hymnu českého fotbalového týmu Modrá, bílá, červená napsal Karel Svoboda s Karlem Šípem, a k tomu lze jen podotknout Brichtovo Nechte vlajky vlát...

Z trochu jiného soudku je činnost fotbalové Amfory, která má na svém kontě již okolo 600 utkání doma i v zahraničí. Za tým nastupuje například Meky Žbirka, nejlepším střelcem v jeho historii je Karel Vágner a čestné výkopy provádí Helena Vondráčková, zatímco její manžel Martin Michal stojí v brance. To je squadra!

HIP HOP POD KOŠEM
Hudebníci však nežijí pouze fotbalem. Jaromír Nohavica, který část své tvorby řadí do škatulky „sportovní písně“, vedle naprosto úžasné skladby Sportu zdar fotbalu zvláště složil také songy Ragby, Spartakiádní, Cyklistika či Tenis. Slušným muzikantem se po skončení své tenisové kariéry ukázal být Francouz Yannick Noah. Také projevil smysl pro humor a nadsázku, když se zpěvákem Garouem natočil vtipné video Les Histoires D'amour, které působí ke konci dojmem milostné předehry mezi oběma pány.

Méně veselou vzpomínku v souvislosti s tenisem si uchovávají v Mariánských Lázních, kde se každoročně hraje turnaj Esa Karla Zicha. Zpěvák, který natočil na 50 singlů a 15 alb s hity jako Paráda, Máš chuť majoránky či Alenka v říši divů, tragicky zahynul při sportovním potápění ve svých pětapadesáti letech na francouzské Korsice.

Někteří zahraniční muzikanti propadli kouzlu golfu, takže například turnaj Bob Hope Chrysler Classic mezi členy amatérského týmu složeného z celebrit přivítal Alice Coopera nebo Michaela Boltona.

shaquille oneal basket  Shaquille O´Neal hraje basketV Americe se mnohdy sportu oddávají i rappeři a jejich největším vzorem je bezpochyby Shaquille O'Neal, který je již od začátku 90. let superhvězdou NBA. Z basketbalové palubovky si rád odskočí do filmového Hollywoodu a hlavně do nahrávacího studia – na svém kontě má pět alb a hostovačky třeba s Michaelem Jacksonem a plejádou hiphopových celebrit.

Z MARATÓNU DO RINGU
A co královna sportu? Aktivně se do atletiky před pár lety zapojil Vilém Čok, který se dokonce jako člen štafety zúčastnil Pražského půlmaratonu. „Dvakrát týdně běhám okolo osmi kiláků. Ale doma na běhátku, protože nesnáším pobíhající psy. K tomu plavu a cvičím břicho,“ prozradil letos padesátiletý muzikant, který si prý k běhání pouští Kiss, Korn nebo Guano Apes. Čok s režisérem Davidem Beránkem dokonce před třemi lety natočil první český běžecký videoklip Dej nohám tempo. Vedle běžců v pražské Stromovce v něm vidíme záběry z Prague International Marathonu a dalších světových mítinků.

Hudba se pochopitelně spojuje také s naším druhým nejpopulárnějším sportem.  Nagano 1998 znamenalo nejen největší český hokejový triumf, ale také bohužel comeback Michala Davida, který na Staromáku vítal hokejisty narychlo složenou oslavnou písní. Hokejisté si však v šatně raději broukají rockové melodie. Například obránce Roman Hamrlík, hráč Montrealu Canadiens, je známý milovník metalu. Do varu ho prý před zápasem dostane hlavně Metallica. „Je pro mě absolutní jedničkou, už dlouho,“ říká Hamrlík, který rád vzpomíná na to, jak se osobně setkal s jejími členy.

Věděli jste, že tělovýchově holduje také Lou Fanánek Hagen, který je po vážném úrazu nohy členem Českého svazu tělesně postižených sportovců?! Dokonce prý hledal sport, v němž by se mohl zúčastnit paralympiády. V bazénu si vyzkoušel změřit síly s paralympijským medailistou Pavlem Machalou, poté ale prohlásil, že na paralympiádu pojede maximálně jako masér!

Mnohem zarputileji a úspěšněji se sportu věnuje Daniel Landa, který se od autokrosu přes závody tahačů dostal k rallye. Získal bronz na mistrovství republiky v rallye-sprintu a jde tak ve stopách svého otce Stanislava Landy (dvakrát mistra republiky a vicemistra Evropy v autokrosu). Má to ale svá rizika. Není to tak dávno, co Landa vážně havaroval během na Rallye Šumava a musel být hospitalizován v nemocnici ve Strakonicích.

rod stewart fotbalRod Stewart na fotbaleKromě motorismu má Landa, jak známo, vztah i k bojovým uměním. Ve stejném oddílu  Hanuman Gym Praha, kde se potkávají nejlepší čeští thaiboxeři, trénuje a úspěšně reprezentuje Ota Petřina ml. alias battle rapper Marpo (a bubeník Chinaski), který podle svých slov právě z thaiboxu čerpá zdravou hudební naštvanost (viz v rozhovor v REPORTU 12/07). Je vicemistrem republiky v kategorii do 71 kg.

FOTBALOVÍ MESIÁŠI
O Rodu Stewartovi a Eltonu Johnovi je známé, že jejich vášeň pro fotbal místy zachází za rozumné hranice. Doporučuji k tomuto tématu zhlédnout divadelní hru Brýle Eltona Johna. Na druhou stranu oba praštění zpěváci pomohli v boji proti násilí a drogám. Jak? Alhassanu Bangurovi, hráči anglického týmu z Watfordu, hrozil loni nedobrovolný návrat do rodné Sierry Leone proslulé občanskou válkou. Soud rozhodující o uprchlících totiž považoval Bangurova vyprávění o nebezpěčí v rodné zemi za přehnaná. Navíc byly potíže i s dalšími regulemi. Fotbalista se musel proti rozhodnutí o vyhoštění odvolat. A tak zasáhli kluboví právníci, politici a veřejnost. Elton, někdejší majitel Watfordu a jeho čestný prezident, dokonce urgoval vládu, aby hráče nechala v říši britské královny. Výsledek? Watford dostal svolení zažádat pro Banguru o pracovní povolení.

Extravagantní Rod Stewart zase před časem označil jako umírněné své zkušenosti s kokainem. A to kvůli své lásce k fotbalu. Prý se nikdy nepotřeboval léčit ze závislosti, protože sám cítil, že drogy nemají dobrý vliv na jeho sportovní výkony. „Dal jsem si malou lajnu a v devíti případech z deseti jsem pak druhý den nebyl schopný kopat. Fotbal byl vždycky důležitou součástí mého života. Miluji ho. Takže drogy nikdy nebyly nic pro mne,“ nechal se slyšet bývalý hráč FC Brentford.

robbie williams fotbal1  Robbie Williams V roce 2004 byl jedním z hlavních aktérů charitativního UK Cup Stars, v němž si zahráli pod vedením tehdejšího kouče FC Chelsea Claudia Ranieriho mimo jiných Steve Harris, Paul Young, Mick Hucknall a Rick Wakeman proti italským celebritám. Šlo to nejvýznamnější akci tohoto typu, kterou sledovalo 45.000 lidí na stadiónu a osm miliónů v televizi.

ZELENÁ JE TRÁVA…
Za nejoblíbenější sportovní píseň se všeobecně považuje We Are The Champions od Queen, rozhodně ne však v Liverpoolu. Tam je jedničkou hymna místních F.C., nadšeně zpívané You´ll Never Walk Alone. Skladbu složili Richard Rodgers a Oscar Hammerstein v roce 1945 coby závěrečnou melodii muzikálu Carousel hraného na Broadwayi. Světoznámou se stala tato melodie ve fotbalovém světě právě díky liverpoolskému kotli, později ji převzali také fanoušci Celtiku Glasgow.

Už v šedesátých letech se pouštěla před zápasy hudba, často šlo o takzvané pouliční songy. Mezi ně patřila i píseň You´ll Never Walk Alone, v té době verze od Gerry & The Pacemakers. Když před jedním ze zápasů došlo na liverpoolském stadionu k poruše ozvučení zrovna ve chvíli, kdy hrála You´ll Never Walk Alone, tamní kotel postupně nahradil zvuk reproduktorů a celý stadion začal jako jeden muž zpívat svou budoucí hymnu. Postupně tuto hymnu převzaly i další kluby.

Konkurenční liverpoolský tým Everton má za hymnu skladbu All Together Now kapely The Farm. Současná verze All Together Now je pozměněná zásluhou dýdžeje Spoonyho, který ji přemíchal s přispěním liverpoolského sboru St. Francis Xavier Boys Choir. Píseň je inspirovaná utkáním mezi britskými a německými vojáky, kteří spolu o Vánocích 1914, v počátcích první světové války, sehráli fotbalový zápas „na území nikoho“.

Asi nejznámější fotbalovou písní u nás je hymna londýnské Chelsea Blue Is The Colour, která zde zlidověla díky textu Františka Ringo Čecha jako Zelená je tráva.

festonda boxPost-it na FestonděFESTONDA CUP - ROCKOVÝ NOHEJBAL
Festonda Production a basák Wohnoutů Jirka Zemánek pořádají každoročně na konci července nohejbalový turnaj kapel. Festonda Cup navazuje na Festival na břehu  moře, který se konával v Chorvatsku v letech 1998 až 2003 a později se přesunul k    Máchovu jezeru, pak do Prahy a v posledních dvou letech se mače odehrávají pod  Křivoklátem. Poražený tým hudebníků musí na turnaji  spontánně vymyslet a zahrát  oslavnou píseň o vítězích Festondy. V minulých ročních zvítězili např. Divokej Bill  nebo Support Lesbiens, ale nejčastějšími vítězi jsou Post it, kteří dominoval i letos. 

 text Roman Jireš, Jarda Hudec  foto Tomáš Martinek, Lukáš Jirkovský, EMI,  SONY Music, archiv



robbie williams fotbal 
zavřít