Dee Dee Bridgewater odstartuje festival Struny podzimu

Vydáno 15.09.2011 | autor: redakce

Festival Struny podzimu proběhne mezi 26. zářím a 10. listopadem a nabídne deset koncertů. Slavnostního zahájení ve Státní opeře se ujme Dee Dee Bridgewater.

Dee Dee Bridgewater odstartuje festival Struny podzimu Dee Dee Bridgewater odstartuje festival Struny podzimu

deedeeA jaké koncerty kromě Dee Dee Bridgewater Struny podzimu ještě nabídnou? Jedno z festivalových setkání naplní svou fúzí židovské a arabské hudby s evropskou tradicí i současnými tendencemi kontrabasista Avishai Cohen. Ten se svou skupinou představí novou nahrávku Seven Seas, navazující na úspěšné album Aurora. Pro velký zájem publika vystoupí Avishai Cohen dvakrát; druhý koncert se uskuteční rovněž 12. října, a to od 22:15 hodin v divadle Hybernia.

 

Do Prahy zavítá i mladý jazzový pianista Robert Glasper pohybující se stejně samozřejmě ve sféře jazzu jako v hip hopu. V Praze tento objev uměleckého ředitele Marka Vrabce a čerstvá akvizice vydavatelství Blue Note vystoupí díky Strunám podzimu vůbec poprvé, a to hned s oběma svými srdečními kapelami: jazzovým triem a hiphopovým Experimentem.

Operní pěvec Willard White vzdá na Strunách podzimu hold americkému zpěvákovi a bojovníku za práva Afroameričanů Paulu Robesonovi. Do specifického zvukového světa korsické vokální polyfonie přenese posluchače soubor A Filetta.

Originální hudební zážitky slibuje rovněž cenami ověnčený multimediální projekt Uniko finského akordeonisty Kimma Pohjonena, který zazní v české premiéře. Epilog festivalu ozdobí svým virtuózním vokálem mezzosopranistka Vivica Genaux, která je považována za jednu z nejlepších interpretek barokní hudby a bel canta. Ve Stavovském divadle ji doprovodí domácí soubor Collegium 1704.

Hlavní program:
26. září DEE DEE BRIDGEWATER – Státní opera Praha
3. října THOMAS ZEHETMAIR – Pražská křižovatka
12. října AVISHAI COHEN – Divadlo Hybernia
20. října Sir WILLARD WHITE – Divadlo na Vinohradech
25. října A FILETTA – České muzeum hudby
30. října CHARLES LLOYD NEW QUARTET - Rudolfinum
2. listopadu KIMMO POHJONEN & SAMULI KOSMINEN & PROTON QUARTET Veletržní palác
5. listopadu ROBERT GLASPER TRIO - ROXY
10. listopadu VIVICA GENAUX – Stavovské divadlo



zdroj: TZ, mp 

zavřít