Iván Gutiérrez: nahrával se Zuzanou Navarovou, teď vydává vlastní desku

Vydáno 24.09.2011 | autor: PR

Kolumbijský písničkář Iván Gutiérrez, známý se spoluprcí se Zuzanou Navarovou, vydává desku s českými muzikanty. Dostala název Jardín amurallado (Zahrada za zdí) a kapela ji pokřtí 11. října ve Švandově divadle.

Iván Gutiérrez: nahrával se Zuzanou Navarovou, teď vydává vlastní desku Iván Gutiérrez: nahrával se Zuzanou Navarovou, teď vydává vlastní desku

ivan_g_navarZákladem alba jsou autorské písničky, které mají muzikanti už vyzkoušené z koncertů v Balbínově poetické hospůdce, kde pravidelně koncertují.
Přestože jsou všechny texty ve španělštině a střední Evropan by možná náš hudební styl nazval latinou, o latinu nejde," vysvětluje Iván Gutiérrez. „Bylo by to, jako kdyby Latinoameričan řekl, že Čech mluví středoevropštinou. Takže jednoduše řečeno, na naší desce posluchači najdou prvky z latinských stylů jako třeba argentinskou zambu nebo kubánský son. Vše smíchané s rockem," dodává s tím, že o poetiku textů čeští posluchači nepřijdou. Překlady totiž najdou v bookletu alba.

Kromě Gutiérreze na albu lidé uslyší sestavu, kterou Iván nazval Madera. Na bicí hraje Davida Landštof (Lenka Dusilová, Xindl X), na basu Tadeáš Mesany (Šum Svistu, E.O.S.T.) a na akordeon a klávesy Ondřej Kabrna (Jana Koubková, Luboš Andršt). Zbytek nástrojů obstarali přední muzikanti mladé české jazzové generace: saxofonista Marcel Bárta či kontrabasista Tomáš Liška. V některých písních posluchači navíc uslyší harfu Ivany Pokorné či smyčcový kvartet Lamborghini.

Iván Gutiérrez se v roce 1993 dostal do Prahy, kde se seznámil se Zuzanou Navarovou. Ta ho nejprve přizvala do skupiny Nerez. O rok později založili společně s basistou Karlem Cábou skupinu Tres. Časem Karel odešel a Zuzana a Ivan postavili novou skupinu Koa. Společně pak vydali dvě alba Skleněná vrba (1999) a Zelené album (2000).



zdroj: TZ, mp
zavřít