Pete Doherty: Rock'n'rollový antihrdina

Vydáno 30.09.2011 | autor: redakce

Babyshambles. The Libertines. Pete Doherty. Slova, která v Británii vyvolávají hysterii, zatímco u nás připomínají jen drogový skandál okolo modelky Kate Moss. Kdo je vlastně Pete Doherty a čím si dokázal zajistit postavení nefalšovaného rock´n´rollového antihrdiny?

Pete Doherty: Rock'n'rollový antihrdina Pete Doherty: Rock'n'rollový antihrdina

pete-dohert
Biografii jako vystřiženou podle šablony známých celebrit nedostal do vínku. Navzdory tomu, že jeho otec byl zaměstnancem armády a doma nebýval často, Petovo dětství nemůžeme charakterizovat jako problémové. Rozmazlovaný dvěma sestrami a obětavou matkou se mohl věnovat věcem, které ho odmalička nejvíc fascinovaly, poezii a hudbě. Ve studiu exceloval a v šestnácti letech dokonce cestoval do Ruska jako vítěz prestižní literární soutěže. Po maximálně úspěšném zvládnutí A-levelu (něco jako naše maturita) se rozhodl přestěhovat do Londýna, kde nejradši četl básně Emily Dickinson. Po roce stráveném na univerzitě se však rozhodl ze školy odejít a udělat čáru za předcházejícícm životem. Bylo to v období, kdy se seznámil se spolužákem své starší sestry, člověkem, který převrátil jeho život naruby – s Carlem Barätem.

ALBION
Přátelství s Carlem upevnilo v mladém Petovi přesvědčení, že směr, kterým se chce ubírat, má smysl. Společně bydleli v malém bytě na Teesdale Street, kde po nocích plánovali návrat do zlaté éry neposkvrněné Británie, opěvované v Petových oblíbených knihách. Vytvořil si vlastní utopistickou krajinu Arcadii, do které se člověk může dostat jen pomocí lodě zvané Albion, a právě tento Albion se stal hlavním tématem Dohertyho textů. Cesta do Arcadie, kde „na stromech rostou cigarety“ a „všechny sračky tohoto světa jsou nepotřebné“, byla jakýmsi hnacím motorem jeho života. Najednou bylo všechno Albion. Jeho a Carlův byt, styl oblékání, jejich oblíbená hudba. Netrvalo dlouho, než si oba uvědomili, že myšlenka nesmrtelného Albionu se musí dostat mezi lidi. A protože londýnské podchody jsou plné podobných nadšenců, vydělávajících si zprzněnými verzemi punkových songů, nebylo pro ně těžké najít spřízněné duše. A tak postupně vznikali The Libertines, kapela, která byla pro Petův život nejen lodí, ale přímo vesmírnou raketou do maximálních výšek.

libertineODKAZ SEX PISTOLS
V roce 2001 začalo svítat na lepší časy pro retro punk. Úspěch amerických The Strokes otevřel v Británii dveře mladým nadějným kapelám a o štěstí se pokoušeli i Libertines. První singl What A Waster vydaný ve společnosti Rough Trade sice nedosáhl očekávaného úspěchu, ale získal vlivné příznivce. Když Mick Jones z kultovních The Clash poprvé slyšel tuto nahrávku, zakroutil hlavou a vyžádal si od Rough Trade kontakt na Dohertyho. Chtěl to, co mu mohli Libertines nabídnout. Víc. Debutové album Up The Bracket dal maximum nejen jemu a punkovým nadšencům, ale i celé hudební veřejnosti. Podařilo se mu skloubit hudební odkaz Sex Pistols, klasickou poezii, idealismus francouzských revolucionářů, ovlivnit mainstream. A lidé tomu uvěřili. Časopis NME, který diktuje směr britského undergroundu, povýšil Libertines na kapelu roku a z chlapců se v příběhu noci stali hrdinové. To, co však stačilo Carlovi k absolutnímu štěstí, stále nebylo Dohertyho Albionem.

JUNKIE
Doherty přiznal, že drogy ho fascinovaly už v dětství, kdy četl Sherlocka Holmese nebo povídky Oscara Wildea. Byly pro něho způsobem, jak se dostat blíž k vysněnému světu. Dostaly ho ale jinam, na místo, kde nejen, že cigarety nerostou na stromech a neexistuje násilí, ale kde je násilí každodenní a kouření mrháním penězi. Ani půlroční vězení za krádež, zdemolování bytu nejlepšího přítele a přechovávání drog mu nepomohlo. Ani druhá šance, kterou mu poskytl Carl, ani vydání druhého alba. Z idealistického, poetického a talentovaného Peta Dohertyho se stal feťák. Junkie.

article-1158046-00f932a8000004b0-907_468x318KATE MOSS
Album Libertines dosáhlo ještě většího úspěchu. Písně jako Can´t Stand Me Now nebo What Became Of The Lieky Lads obletěly Británii a o osobu Dohertyho se zajímal víc bulvár, než hudební časopisy. Bylo to pro něj období velkých změn. Navázal vztah s bývalou přítelkyní Liama Gallaghera, Lisou Moorish, která mu porodila syna a které věnoval píseň What Katie Did. Ani Lisa ale nebyla pravou Kate z jeho vysněné krajiny. 

Přišlo období ještě větších změn. Nedorozumění s Carlem Barätem, víc drogových afér, víc fotografii na titulních stranách bulvárních časopisů, a to všechno spojené se skutečnou ideální Kate. Jejich vztah začal na narozeninové oslavě návrhářky Heidi Sliman. Ke kontroverzním dvojicím jako Kurt Cobain a Courtney Love, John Lennon a Yoko Ono se přidal Pete Doherty a Kate Moss. Byla součástí jeho Albionu. Ale Kate není jen sexy holka z reklamy. Může se pochlubit největší sbírkou zajímavých mužů v showbyznysu, byla módním doplňkem Johnnyho Deppa a je kamarádkou Bobbyho Gilespieho z Primal Scream. Stala se múzou nové vlny rockové hudby, právě tak jako Doherty ikonou její dekadence. Ale jejich vztah, jehož základním kamenem byl sex, drogy a rock´n´roll, postupně ničil všechno, co si vybudovali. Pro nepřekonatelné problémy se ropadlo Petovo přátelství s Carlem Barätem i Libertines. Skončila další bouřlivá etapa jeho života, aby mohla začít další, ještě bouřlivější.

F*CKED FOREVER
Když si dáte na internetu vyhledávat novinky o Petovi, nestíháte je číst. Útěky z protidrogového léčení, krádeže aut, rozchod a vzápětí návrat ke Kate, zrušené koncerty a neustálé problémy s policií. Petova nová kapela Babyshambles neztratila jeho jiskru a CD Down In Albion mělo dokonce lepší prodejnost než alba Libertines, i když se kritici vyjadřovali skepticky. 

pete-doherty1Kate však jednoho krásného dne došla trpělivost. V roce 2006 ještě stála Dohertymu věrně po boku i v jeho drogových eskapádách, když byla průmyslovými kamerami přistižena ve studiu, jak pro Peta a jeho kapelu připravuje kokain. Modelka tím přišla o kontrakty se světoznámými značkami, přesto ale v roce 2007 zamilovaný pár ještě absolvoval pravou buddhistickou svatbu v Thajsku. Tu však britské úřady neuznaly jako platnou a vše spělo k jasnému rozchodu. Kate Moss krátce poté přeběhla ke kytaristovi Jamiemu Hincovi, kterého si letos v létě vzala. Svatba byla tentokrát právoplatná.

Zato Doherty se z neustálých skandálů ne a ne vyhrabat. Letos v létě se na něj výjimečně usmálo štěstí, když mu soud zkrátil o polovinu šestiměsíční trest za držení kokainu. Doherty svůj návrat na svobodu oslavil koncertem a dokonce začal plánovat návrat The Libertines. Doherty, Barât, Hassal a Powell loni vystoupili jakoThe Libertines na festivalech Reading a Leeds a podle The Daily Mirror chtějí dokonce na příští rok uspořádat evropské turné a odehrát zásadní letní festivaly. Pete DohertyCarl Barât si loňské show velmi chválili a na Dohertyho zřejmě zapůsobil i pobyt ve vězení. Od propuštění se snaží držet co nejdál od problémů a jeho hlavním cílem je obnovit činnost The Libertines.

Čáru přes rozpočet by ale kapele mohl udělat pomyslný Damoklův meč, který nad Dohertym visí v podobě podezření z vloupání se do hudebního obchodu v Německu. Pete Doherty měl být při „akci" opilý. Za neoprávněné vniknutí do budovy hrozí zpěvákovi maximální trest pět let odnětí svobody.

text: Katarína Šamajová, mp,  foto: archiv

kopie - pete-dohert
zavřít