Co vyjde v říjnu 2011 - přehled novinek

Vydáno 01.10.2011 | autor: redakce

Letošní podzim je - co se týče hudebních novinek - velmi pestrý. Po letní okurkové sezóně se s novými deskami roztrhl pytel a my vám nyní přinášíme výběr toho nejlepšího, co vás čeká v říjnu.

Co vyjde v říjnu 2011 - přehled novinek Co vyjde v říjnu 2011 - přehled novinek

 supporti_cover2011
Support Lesbiens - Homobot

“Supporti” mají na svědomí už osmou desku. Fanoušky tentokrát trochu napínali, a několikrát termín vydání odsunuli, nakonec však na albu Homobot slibují rozmanitost, nabušený zvuk, hutné kytary, ostré bicí a výrazný vokál. Na desce si zahostovala taky zpěvačka Tonya Graves, jejíž sólový debut vyšel před pár dny. Kapela navíc přichází s naprosto novou vizuální identitou.




midi-lidiMidi Lidi – Operace Kindigo

Elektroničtí Midi Lidi se do studia zavřeli již potřetí, aby svým fanouškům naservírovali své multižánrové tvorby. A jak říká frontman kapely Petr Marek: „Po první hitové desce jsme se zasmušili a hity vystřídaly city, na třetím albu přicházejí v plné síle hity s city! Deska je ale také hodně pitomá a humorná, i když původní koncept té úplně nejpitomější desky se nám těmi city nakonec rozbil.“

cd cover malyVypsaná fixa

Stálice českých hudebních festivalů kráčí ve stopách Sunshine. Stejně jako oni natočila své nové album s producentem Dušanem Neuwerthem a stejně jako oni nabídne novinku od 6. října ke stažení na portálu t-music.cz, kde si fanoušci sami určí, kolik za album zaplatí. Těšit se mohou na nabušenou hudbu doprovázenou texty, které se nebojí ničeho.




xpivankyXindl X - Xpívánky
Xindl X je po roce zpět s novou nahrávkou, se kterou se vrací ke svým folkovým kořenům. Na dvou CD budou všechny písně z obou předchozích alb, nahrané tak, jak vznikly, s akustickou kytarou. Pro mnohé bude jistě překvapením poslechnout si Lásku v housce s kytarou, bez druhého vokálu, nebo Chemii, která je pro mnohé fanoušky v této verzi tou pravou. V limitované edici vychází i zpěvník s názvem Xpěvník.




vltava_titul_mailVltava - Komedianti se vracejí domů
Vltava se po dlouhých letech mlčení loni vrátila na koncertní pódia a letos navíc potěší fanoušky novým albem. Nové skladby, prověřené a vyzrálé mnoha koncerty, jsou velmi osobní, ale zabývají se univerzálními  tématy. Ryze písničková a v nejlepším smyslu písničkářská deska s výraznou melodikou a zasahující neodvozenou poetikou pravděpodobně potěší velmi široké spektrum posluchačů. 



nfgradiosurgeryNew Found Glory – Radiosurgery
Po dvou letech vydávají New Found Glory sedmé studiové album. Kapela se rozhodla napsat album, kterým vzdá hold klasickým punk rockovým nahrávkám, jež je v devadesátých letech inspirovaly k tomu, založit kapelu. New Found Glory se inspirovali ranými Green Day nebo Ramones a jejich záměrem je překlenout propast mezi starými a novými generacemi punk rocku.




you_me_at_six_sinners_never_sleepYou Me At Six – Sinners Never Sleep

Třetí album britské alternativní bandy se tentokrát natáčelo v Los Angeles. Dohled nad produkcí si vzal Garth Richardson, který v minulosti spolupracoval například s kapelou Biffy Clyro nebo Rage Against The Machine. Na albu hostoval také třeba Oli Syke, zpěvák ze skupiny Bring Me The Horizon.





evanescence_albumEvanescence – Evanescence

Se třetím studiovým albem si Evanescence docela užili. První termín vydání byl původně plánovaný již na únor 2010, kapela však nebyla spokojená se spoluprácí s producentem Stevem Lillywhitem, a tak vydání odložila na září. Nakonec si dala pauzu od natáčení, aby napsala nový materiál. Do studia se vrátila v březnu 2011 už s novým producentem Nickem Raskulineczem. Přesto, že se spekulovalo o krizi kapely i zpěvačky Amy Lee osobně, Evanescence nakonec novým albem s eponymním názvem své fanoušky potěší.



noelgallagherhighflyingbirdsNoel Gallagher´s High Flying Birds

Zdá se, že Oasis se rozkmotřili už natrvalo a bratři Gallagherové nastoupili oba na sólovou dráhu. Liam neváhal a s kapelou Beady Eye už svůj debut představil před časem, Noel si dával na čas. Nyní přichází se svojí již druhou sólovkou (první The Dreams We Have As Children vyšlo v roce 2007). Ke spolupráci si přizval osvědčeného producenta Davea Sardyho, se kterým měl zkušenosti ještě z dob Oasis. Na podzim plánuje Noel také turné k nové desce.




soul_punk_coverPatrick Stump – Soul Punk

Rozpadu nezabránila ani americká veleúspěšná parta Fall Out Boy. Frontman Patrick Stump, který je často přirovnáván k Michaelu Jacksonovi, se nyní vydává na sólovou dráhu a jeho první album bylo napjatě očekáváno, zejména proto, že většinu tvorby Fall Out Boy měl na triku basák Pete Wentz. Kritici v Americe zatím desku hodnotí veskrze kladně. Stump si album doslova ušil na tělo, od zpěvu, přes skládání hudby, psaní textů, natočení více jak deseti nástrojů po produkci.




myloxylotoColdplay – Mylo Xyloto

Coldplay v čele s charizmatickým Chrisem Martinem hovoří o svém pátém řadovém albu jako o koncepčním. Jednotlivé písně tak bude pojit lovestory se šťastným koncem. Zdá se to být klišé? V podání Coldplay nikoliv, navíc se kapela opět spojila s precizním producentem Brianem Eno, ten s nimi pracoval také na předchozím albu. Na nové nahrávce Coldplay naleznete také píseň, ve které se objeví coby host zpěvačka Rihanna. Obal desky híří všemi barvami a přesně taková bude i nálada celého alba.



kelly_clarkson_-_strongerKelly Clarkson – Stronger

Zpěvačka se pro název svého pátého studiového alba inspirovala Friedrichem Nietzschem, respektive jeho myšlenkou "co tě nezabije, to tě posílí". Kelly Clarkson se rozhodla odkrýt svou silnou osobnost a upřímné texty. Už první singl Mr. Know It All zaujme zpěvaččiným syrovým hlasovým projevem. S novým albem Stronger Kelly Clarkson potvrzuje, že již nepatří mezi naivní mladé holky z Texasu, ale dokáže vzkázat světu něco víc.




greatescapeartistJane´s Addiction – The Great Escape Artist

Comeback roku. I tak se hovoří o novém albu Jane's Addiction, které kapela vydává po překonání osobních sporů a personálních změn. Poté, co Jane's Addiction oznámili v roce 2004 pauzu, si jejich fanoušci museli počkat čtyři roky, než se parta kolem Perryho Farrella rozhodla oprostit od osobním sporů a bočních projektů. Až nyní, po dlouhých osmi letech, přicházejí s novou studiovou nahrávkou a již pilotní singl Irresistible Force slibuje, že The Great Escape Artist zachytil kapelu v její vrcholné formě. 



mansonMarilyn Manson – Born Villain

Přípravy a natáčení osmé studiovky Marilyna Mansona trvaly téměř dva roky. Podle rozhovorů s frontmanem mohou fanoušci očekávat, že novinka bude tvrdší a ponese se  v duchu suicide death metal stylu. Kapela se shoduje, že Born Villain je zatím to nejlepší, co dosud natočili.




audiovideodiscoJustice – Audio, Video, Disco
Francouzské electro-houseové duo slibuje, že jejich druhé album bude o dost méně agresivnější, než to první. Také údajně bude poslouchatelnější za denního světla. Justice navíc na novince plánují daleko víc spoluprací, než na svém debutu. Vydání se plánuje až na samotný konec října.





ceremonialsFlorence And The Machine - Ceremonials

Pro svoji druhou desku si Florence And The Machine vybrali Paula Epwortha, který v roli producenta pomohl k úspěchu Adele či Bloc Party, nahrávalo se ve slavném londýnském studiu Abbey Road. Jak kapela říká nové album by mělo být méně ovlivněno stylem indie, o to silnější však bude duševní stránka.

 



DÁLE VYCHÁZÍ:
 Swordfishtrombones - Aftertaste, Skinny Puppy - HandOver, Blessthefall - Awakening, Feist - Metals, Britney Spears - B in the Mix: The Remixes Vol. 2, Various Artists - ZZ Top: A Tribute From Friends a další...

text: map, foto: archiv
zavřít