Tragédie na koncertech aneb Přišli, viděli, zemřeli

Vydáno 08.10.2011 | autor: redakce

Hudební festivaly a koncerty nejsou vždy jen místem zábavy. Na některých z nich našla smrt řada návštěvníků a hudebních fanoušků. Přinášíme vám přehled těch největších tragédií, které se na festivalech odehrály.

Tragédie na koncertech aneb Přišli, viděli, zemřeli Tragédie na koncertech aneb Přišli, viděli, zemřeli

thewho 1
HRŮZA V CINCINNATI

Třetí prosinec roku 1979, Riverfront Colliseum, Cincinnati ve státě Ohio, USA: je několik desítek minut před začátkem vystoupení britské kapely The Who. Ne, že by se něco podobného nestalo už dříve, ale dnes bude svět dosud nejbrutálněji konfrontován se smrtelným potenciálem nekontrolovaného davu mladých lidí, bažících po své milované kapele. Na témže místě si v roce 1977 při koncertu Kiss zlomili dva fanoušci nohy poté, co přepadli přes pažení ochozu (velmi častá příčina neštěstí', viz soupis některých případů z minulosti), ale proti tomu, co se tu udá za chvíli, to je jen selanka. Selhala struktura a načasovanost dopravy, která měla návštěvníky plynule přivážet k místu koncertu. Tak se stalo, že zhruba půlhodinku před plánovaným startem koncertu se před prostorou tísní v mrazu na osm tisíc lidí. Vehementně se dožadují vstupu. Operátoři u vchodů situací nezvládají, otevírají jen část dveří, do kterých se hrne celý obří dav. V témže okamžiku se zevnitř ozývají zvuky - svou produkci začíná předkapela. Dav, v domnění, že to již hrají hvězdy večera a že tedy propásne začátek, zesílí tlak ve snaze proniknout dovnitř co nejrychleji. Stevardi v panice zavírají dveře. Dav se nekontrolovaně, jako jednolitá masa vody, posunuje ve vlnách dopředu a dozadu. Očití svědkové následně s hrůzou v očích líčí, jak v davu dochází k whirpoolovému efektu, kdy se těla agonicky pohybují jako v bubnu pračky. Ti, kteří jsou v centru tlaku, po chvíli ztrácejí vědomí, ocitají se pod nohama nepropustné, drtivé masy. Jedenáct jich na místě umírá. Uvnitř se normálně hraje, kapely jsou zpraveny o neštěstí až po skončení vystoupení. Autority, zodpovědné za průběh akce, posléze vydávají oficiální zprávu, že příčinou smrti byly drogy, které rozvášnily dav. Když se v mrtvých tělech následně nenašly ani stopy po narkotikách, vyšlo najevo, že pravou příčinou smrti bylo ušlapání a udušení.

STRAŠÁK ROSKILDE
Děsuplná tragédie v Cincinnati víc než co jiného vyslala signál vůči pořadatelům, že davy mířící či nacházející se na koncertu pop music, musí být bezpodmínečně aktivně ovládány a řízeny, jestliže se má předejít jakékoli nepředvídatelné situaci. Po dvaceti letech zkušeností a znalostí se však situace ocitla na – doslova - mrtvém bodě. 30. června 2000 zahynulo v tlačenici před pódiem na dánském festivalu Roskilde při vystoupení Pearl Jam na tzv. Orange Stage - devět lidí! Hudební průmysl stojí opět před otázkou, zda jsou bezpečnostní standardy při obdobných akcích dostatečné. Jsou schopny stávající systémy reagovat na vyhrocení situace dostatečně rychle, ne-li v předstihu? Je schopen jakýkoli druh bariér oddělujících účinkující od publika sám o sobě zajistit bezpečnost? Je rozumné nechat často „kovbojské" bezpečnostní firmy zajišťovat pořádek v nejbujnějším kotli? Stala se rocková hudba a její live prezentace - při vědomí dalších elementů, jakými je např. stagediving - divočejší? Může se podobné neštěstí stát i nám?

roskilde„Nikdo, opakuji nikdo, nemůže zaručit, že se něco podobného nemůže stát třeba v Glastonbury či Readingu,"
tvrdil Chris Howes, předseda agentury Festival Medical Services, která monitorovala bezpečnost při velkých hudebních akcích ve Velké Británii, „ale už fakt že se to stalo a stává, musí každého zainteresovaného nutit k nejvyšší možné míře ostražitosti a úzkostlivé bezpečnostní přípravě." Hlavní příčina roskildské tragédie byla navýsost alarmující. Kolaps části PA aparatury na konci davu zapříčiní mohutnou vlnu proti pódiu (i když zodpovědní zvukaři toto popírají). Tam jí zarazí bariéra. Očití svědkové navíc tvrdí, že od momentu paniky k ukončení produkce kapely na podiu uplynulo ne méně než patnáct (!) minut. Ke všemu ještě rozbahněný terén... Pearl Jam jsou poté obviněni dánskou policii, že sami vyprovokovali chaos a násilnické jednání, byť je tato kapela známa svým heslem „bezpečnost fanoušků nade vše". K neštěstí se vyjádřil  i mluvčí organizátorského štábu roskildského festivalu, Leif Skovov: „Problém je v tom, že není možno dát vinu konkrétní osobě či skupině osob. K neštěstí došlo kombinací a zřetězením různých vlivů. Tragédie při fotbalových zápasech či automobilových závodech vždy daly vzniknout propracovanějším bezpečnostním mechanismům, věřím, že se podobně poučíme i my, kteří organizujeme akce hudební.“ Vzedmuté vlně odzadu s tlakem na přední řady se však téměř ničím nepředejde, bohužel.

JAK SI ŘÍKAT O MALÉR
90. léta se nesla ve znamení největšího množství úmrtí a zranění při koncertech. Experti se domnívají, že zvláště nová generace amerických souborů přispěla k tomuto neblahému stavu hlavně popuštěním stavidel a tolerancí (často přímo iniciací) do té doby neexistujících mánií typu tzv. stagediving (skoky střemhlav z pódia do davu). Vše ústí v alibismus, blížící se nepokryté cenzuře. Po Roskilde například prohlásil organizátor Glastonbury Michael Eavis: "Jestliže nasmlouváte kapely typu Slipknot, Marilyn Manson, Slayer a další, říkáte si přímo o malér." Produkční manažer akce Dick Tee poté diplomaticky toto poněkud horkokrevné prohlášení zmírnil a jakoukoli cenzuru odmítl.


Bezpečnostní agentury operovaly naopak na druhé straně barikády: „Chápu, že stagediving a surfování po hlavách davu může být pro toho, kdo to provozuje, zábava až na půdu," řekl John Cammon, mluvčí jedné z agentur a novinář; „Ale my na druhou stranu registrujeme kluky ze security se zlomenýma rukama a s otiskem značky Doc Martens na hlavě." Že by tzv. moshing (tedy divoký „tanec" davu) byl primární příčinou tragédií typu Roskilde, nikdy nikdo nepotvrdil. Chris Howes vzpomíná na Reading v roce 1999: „Při koncertu The Offspring začalo být neúměrně živo. Spousta lidí začala přeskakovat bariéry, jednu chvíli činil „průtok“ až sto těl za minutu. Téměř nic se však nestalo! Je to strašně relativní. Kdybychom zasáhli, mohlo dojít k příšerné tragédii. Nejdůležitější je prevence, eliminovat možnost aby k něčemu takovému vůbec došlo."


pohodaPOHODA V NEPOHODĚ
Jen o několik let později se tragédie na festivalu dotkne nepřímo i České republiky. Na sousedním Slovensku se jako každoročně i v roce 2009 koná jeden z největších evropských festivalů Bažant Pohoda. Počasí je přímo ukázkové, slunce praží a tak nikdo nečeká bouři, která se zničehonic přižene nad areál festivalu. Její tragické následky jsou nedozírné… Vlivem větru a deště se totiž zřítí největší stan v areálu, který je schopný pojmout až tisíc lidí. Ve chvíli neštěstí se jich pod ním nachází několik stovek. Tragédie má za následek dva lidské životy a na sedmdesát zraněných lidí. Festival Pohoda se však z tragické události otřepal a hned další rok se konal znovu. V čas neštěstí ale veškerá produkce v areálu utichla a nahlavním pódiu se v podání  Slovenského komorního orchestru Bohdana Warchala ozvala Vivaldiho Čtyři roční období. Na původním místě neštěstí je také umístěn památník, kde mohou návštěvníci zapalovat svíčky.

 

ROK 2011, ROK TRAGÉDIÍ
I letošní festivaly přinesly hned několik ztrát na životech. Čtyři lidé zemřeli a nejméně dalších čtyřicet bylo zraněno po tragické události v americké Indianě, kde se na festivalu Indiana State Fair vlivem silných poryvů větru zřítilo pódium. Country festival, kde byla hlavní hvězdou skupinaSugarland, skončil předčasně už ve 21:00 hodin, kdy byla naměřena rychlost větru kolem 96 kilometrů za hodinu. Struktura pódia se pak zkroutila přímo do publika pod ním a pohřbila zaživa desítky lidí. Podle očitého svědka a také reportéra The Indianopolis Star spadlo pódium přímo na diváky v předních řadách. "Vůbec nepršelo, najednou se přihnal vítr a konstrukce klesla zleva doprava a zhroutila se. Mohli jste jasně vidět lidi, kteří zůstali uvězněni pod troskami," uvedl svědek.

indiana_2Zpěvačka Sara Bareilles, která na festivalu vystoupila o něco dříve ten samý den, vzdala hold obětem katastrofy prostřednictvím svého profilu na Twitteru: "Nemám slov a cítím se tak bezmocná. Prosím, pošlete dnes lásku a modlitby do Indianapolis. Bolí mě srdce ze ztrát na životech..."
Krátce po neštěstí se pomocí Twitteru spojili i Jennifer NettlesKristian Bush z kapely Sugarland, kteří se v době pádu konstrukce připravovali v backstage na vystoupení. "Jsme v pořádku. Modlíme se za naše fanoušky a lidi v Indianapolis. Doufáme, že se k nám připojíte. Potřebují teď vaši sílu," vyzývají své fanoušky Sugarland. Děsivá videa z místa tragické události následně obletěla celý virtuální svět.

Jen o několik dní později se podobná situace opakovala v Belgii, kde se na festivalu Pukkelpop se vlivem silné vichřice zřítilo několik pódií. Pět lidí zemřelo a asi 71 bylo zraněno. Třídenního festivalu ve městě Hasselt 50 kilometrů od Bruselu se podle organizátorů účastnilo asi 60 tisíc lidí. Bouře vypukla odpoledne a během deseti minut zničila festivalový areál. Zřítilo se několik stageí, na některé spadly části polámaných stromů. Bylo zraněno nejméně 71 lidí, pět lidí zemřelo. Program festivalu byl okamžitě ukončen.

Tragický byl bohužel i loňský ročník tohoto belgického festivalu. Britský zpěvák Charles Haddon, frontman kapely Ou Est Le Swimming Pool, zde spáchal sebevraždu skokem ze stožáru na parkovišti za pódiem. Důvodem jeho sebevraždy byl fakt, že během svého koncertu zranil při stage divingu fanynku, která musela být následně převezena do nemocnice.

VENI, VIDI, MORTI...
KDE: Cincinnati, Ohio, USA
KDY: 3.12. 1979
POČET MRTVÝCH: 11
Při tlačenici před hlavním vchodem do Riverfront Colliseum na koncert THE WHO zemřelo ušlapáním a udušením jedenáct lidí.

KDE: Long Beach Aréna, Kalifornie, USA
KDY: 14.6. 1986
POČET MRTVÝCH: 3
Při koncertu Ozzyho Osbournea zemřeli tři lidé po pádu z balkonu.

ac-dc-on-rock-bandKDE: Nashville, USA
KDY: 19.12. 1987
POČET MRTVÝCH: 2
Při tlačenici na koncertu Public Enemy v Municipal Auditorium byly ušlapány dvě nezletilé dívky.

KDE: Donington, Velká Británie
KDY: 20.8. 1988
POČET MRTVÝCH: 2
Organizátoři podcenili popularitu GUNS N'ROSES. Byť kapela hrála na tradičním podniku Monsters Of Rock mezi prvními, k pódiu se nahrnula obrovská spousta lidí. Dva lidé byli ušlapáni.

KDE: Salt Lake City, Utah, USA
KDY: 18.1. 1991
POČET MRTVÝCH: 3
Tři lidé zemřeli udušením při koncertu AC/DC v místním Salt Paláce.

KDE: Gdaňsk, Polsko
KDY: 24.11. 1994
POČET MRTVÝCH: 7
Při vystoupení místních Golden Life vznikl v hale požár. Při nastalé panice a hromadném útěku bylo ušlapáno sedm lidí.

KDE: Izrael
KDY: 18.7. 1995
POČET MRTVÝCH: 3
V Izraeli se při vystoupení kapely Mashina zhroutila ochranná bariéra, která pod sebou pohřbila tři lidi.

KDE: Dublin, Irsko
KDY: 11.5. 1996 POČET MRTVÝCH: 3
V tlačenici před pódiem při koncertu Smashing Pumpkins v klubu The Point zemřely udušením tři dívky.

KDE: Taegu, Jižní Korea
KDY: 16.12. 1996 POČET MRTVÝCH: 2
V tlačenici při vstupu na koncert ušlapány dvě dívky.

KDE: Düsseldorf, Německo
KDY: 20.6. 1997
POČET MRTVÝCH: 1
Na fotbalovém stadiónu zemřel člověk v tlačenici před začátkem koncertu Die Toten Hosen.

KDE: Recifé, Brazílie
KDY: 10.11. 1997
POČET MRTVÝCH: 7
Při vystoupení místních Raimundos se v klubu Santista zřítil balkon. Zemřelo sedm lidí.

KDE: Pontiac Silverdome, Michigan, USA
KDY: 2.12. 1997
POČET MRTVÝCH: 1
Jeden muž zemřel při pádu pěti lidí z ochozů Pontiac Silverdome při vystoupení Rolling Stones.

26_rollingstones_lgKDE: Hultsfred, Švédsko
KDY: 17.6. 1999
POČET MRTVÝCH: 1
Při vystoupení Hole umačkána jedna dívka.

KDE: Dublin, Irsko
KDY: 1.10. 1999
POČET MRTVÝCH: 1
Opět dublinský klub The Point. Při pádu z balkonu při koncertu Ocean Colour Scene zemřel jeden fanoušek.

KDE: Minsk, Bělorusko
KDY: 19.5. 1999
POČET MRTVÝCH: 53
Jedna z nejstrašnějších tragédií vztahujících se k hudebnímu koncertu. Pří hromadném útěku před náhlou zuřivou bouří do místního metra umírá v tlačenici při pádu na kluzkém schodišti třiapadesát lidí.

KDE: Roskilde, Dánsko
KDY: 30.6. 2000
POČET MRTVÝCH: 9
Při koncertu Pearl Jam přišlo v tlačenici před pódiem o život osm lidí. Devátý zemřel o několik dní později v nemocnicí.

KDE: Baltimore, USA
KDY: 4.7. 2000
POČET MRTVÝCH: 1
Pár dnů po děsu v Roskilde přepadl při koncertu Metalliky jeden teenager přes paženi balkonu z výšky téměř patnáctí metrů. Na místě zemřel.

foo8NĚKTERÉ DALŠÍ INCIDENTY
ALTAMONT, KALIFORNIE, 1969: Rolling Stones uzavírají šedesátá léta pompézním koncertem, na který dohlíží samozvaná patrola Hell's Angels. Ta ubodá k smrti fanouška černé pleti Meredftha Huntera, který je na akci neomluvitelně s bílou dívkou. Vrazi poté tvrdí, že Meredith ohrožoval kapelu pistolí...

READING, 1992: Manic Streat Preachers provokují dav. Na závěr mrští Nicky Wire baskytarou do davu pod sebou, ta však doletí jen ke členovi ochranky v ochranném „pitu" a zlomí mu ruku. jeho kolegové se sápou do zákulisí na kapelu, té se podaří zmizet...

WOODSTOCK, 1994: Pokus oživit ducha památné akce z roku 1969 se stal jedním z největších propadáků v dějinách hudebních festivalů, Oživit se podařilo snad jen bláto, jehož byly tuny. Organizace naprosto selhala, v neděli bylo v prostoře navíc přes sto tisíc neplatičů- Výsledkem byla dvě oficiálně potvrzená úmrtí, byť lékařská služba hlásila počet daleko vyšší. Jeden fanoušek prý zemřel na podchlazení, když nerušeně vyspával opici v mrazivém ranním deští...

EARL'S COURT, LONDÝN, 1994: Pink Floyd hrají poprvé live po šesti dlouhých letech, na místě kde před lety grandiózně předvedli The Wall. Zhruba v polovině koncertu zkolabuje jedno křídlo sedadel na galérii a cca tisícovka přihlížejících si natluče zadek, jízlivé jazyky tvrdí, že fanoušci na druhé straně haly, v momentě kdy zaslechli skřípot a sesun sedadel,: se domnívali, že se jedná o nějaký speciální kvadrofonický efekt jejích miláčků...

READING, 1995: Téměř padesát tisíc lidí se nasouká do otevřeného stanu pro zhruba třetinu kapacity v touze zhlédnout vystoupení Foo Fighters, jen zázrakem se vše obejde bez vážnějšího zranění či smrti...

text a foto: archiv 


indiana_stage_collapse_620x350
zavřít