Plexis a Apple Juice oslaví společně 37 let na koncertě

Vydáno 13.10.2011 | autor: redakce

Pražský klub Vagon bude 29. října kulisou výročního koncertu punkových nezmarů Plexis a jejich mladších brášků Apple Juice. Dohromady se oslaví 37 roků, tedy 27 let party "starýho strejdy" Petra Hoška a desetiletí "jabkodžusu".

Plexis a Apple Juice oslaví společně 37 let na koncertě Plexis a Apple Juice oslaví společně 37 let na koncertě


10letaj2Slavit je co. Plexis jakoby někdo polil v průběhu loňského roku živou vodou, když je v úspěšném tažení rokem letošním nezastavila ani zimní zranění. Petr Hošek aka Mucho, Dušan Lébl a Martin Švec stáli navzdory zlomeným kostem na koncertních pódiích podstatně častěji než v uplynulých letech, do toho v červnu vyrukovali s dlouho očekávaným novým albem. Mohl to být průser, ovšem desku ostrou jako břitva, zároveň však silně melodickou s názvem Vohul to! (vydal Papagájův hlasatel records – www.phr.cz) někteří kritikové pasují rovnou na českou punkovou desku roku (ukázkou budiž přiložený klipový singl Krize). Aby toho nebylo málo, publicista Radim Řezníček natočil dokument o životních eskapádách Petra Hoška Antihero, po kterém se jen zaprášilo.

A Apple Juice, ve kterých kromě plexisího kytaristy Dušana Lébla hrají ještě basák Eda Frölich a bubeník Čochta, byli u toho všeho a na koncertech přidali i nějakou tu novou věc ze své zkušebny.

Výroční koncert proběhne 29. října v pražském klubu Vagon, kromě oslavenců předvede své umění formace S.A.S. od Plzně. Začíná se ve 20 hodin, pro nestíhající nebo nemohoucí dorazit, poběží online přenos na stránkách klubu.

Plexis
vznikli v roce 1984, kdy si v srpnu odbyli koncertní premiéru na festivalu v Českém Meziříčí. V první etapě existence kapely došlo pouze k více jak desítce koncertů, následoval zákaz činnosti a rozpad. Znovu se kapela dala dohromady v roce 1988, ovšem zemitý punk postupně vyměnila za street rock, jak lze vysledovat na albech Půlnoční rebel (1990), White Killer (1991) a III (1993). Předskakováním legendárním Ramones končí éra street rocku a Hošek kapelu rozpustí, přičemž záhy obnovená sestava Hošek-Lébl-Švec funguje s přestávkou v letech 2002-2004 dodnes, s tím, že v letech 1998-2010 ji posiloval na druhou kytaru současný člen Tří sester Zdeněk Petr. Od roku 1998 Plexis vydali tři řadová alba – To (1998), Už mi to kroutí nohy (2000) a Vohul to! (2011) -, u příležitosti 25. výročí existence vyšla v roce 2009 výběrovka Best of 25 let.

Počátky Apple juice sahají až do roku 1999, kdy si do nové kapely Dušan Lébl s Martinem Švecem odskočili z domácích Plexis, ovšem "jabkodžus“ začíná oficiálně fungovat až na přelomu let 2001/2002. Doplněn o basáka Pepana Říhu vydává v roce 2002 svůj debut nazvaný jednoduše Apple juice, dva roky na to ho následuje deska Tenhlesong, kde se kapela stále více přibližuje punkovým vlnám a kde na druhou kytaru hraje Jirka Štarha (dnes Navigators). Třetí deska Tuzex punk (2008) je již vyloženě punková a nahrála ji trojice Lébl-Frölich-Čochta, v níž Apple juice fungují od roku 2006.

 
zdroj: tz 
zavřít