Zastřel ho, bodni ho, pusť mu krev! aneb Zavraždění muzikanti

Vydáno 14.10.2011 | autor: redakce

V období 1964-2011 bylo zavražděno 77 hvězdných, známých či málo známých muzikantů, smrtícím nástrojem byl v drtivé většině revolver nebo nůž. Odhlédneme-li od loupežných přepadení, jednalo se o cílené vraždy, ať už byla za strašným činem pachatelova poblázněná nebo promyšlená hlava. V jednom případě dokonce zastřelil syna-zpěváka vlastní otec.

Zastřel ho, bodni ho, pusť mu krev! aneb Zavraždění muzikanti Zastřel ho, bodni ho, pusť mu krev! aneb Zavraždění muzikanti


Dalo se těmto tragédiím zabránit? Obětí mohlo být v minulosti mnohem víc, útoky šílenců mnozi jen zázrakem přežili, vzpomeňme alespoň George Harrisona či Ozzyho Osbournea. Prvního rok před smrtí nožem napadl přímo v jeho rezidenci neznámý vyšinutec, druhý si začátkem 80. let po několika vyhrůžkách smrtí oholil hlavu, aby nemusel živě vystupovat. Blízko smrti byli i McCartney, Madonna, Michael Jackson a mnozí další. Smrti do tváře pohlédla i Bjork, pravda, ta zrcadlově. Jeden z jejich fanatických obdivovatelů ji totiž jako zvrácený prezent poslal kazetu, na níž zachytil svou rituální sebevraždu...

Přinášíme přehled nejznámějších „hudebních vražd“, doufejme, že se jedná o úplný soupis, který už nikdy nedojde pokračování...

dimebagDIMEBAG DARRELL (1966-2004)
Zatřelen psychopatem

Sedm let stará tragédie v klubu Alrosa v Columbusu, ve státě Ohio. Jeden ze zakladatelů Pantery, kytarista Darell Abbott se 8. prosince právě chystal udeřit do strun v začátku vystoupení své aktuální kapely Damageplan, když se na pódium vyškrábal 25tiletý psychopat Nathan Gale a obvinil muzikanta z rozpadu milované kapey. Poté několika výstřela Darrella zabil a poté obrátil hlaveň revolveru do diváků. Kromě Dimebaga zůstali na hrůlzném mkístě další 3 mrtví. Vraha zastřelil jeden z ozbrojených policistů




john-lennonJOHN LENNON (1940-1980)

Zastřelen fanatikem

Psychopat Mark David Chapman si počíhal na slavného ex-Beatla 8. prosince 1980 na newyorském Manhattanu a chladnokrevně do něj zblízka nasypal pět smrtelných ran. Lennon krátce po převozu do nemocnice vykrvácel. Jedním z děsivých paradoxů tragédie byl i fakt, že John svému vrahovi o den dříve věnoval autogram. Chapman před časem požádal po odpykání 20 let let žaláře o propuštění, byl ovšem striktně zamítnut a s nějvětší pravděpodobností z vězení do konce života nevyjde.




tupac-shakurTUPAC SHAKUR (1971-1996)

Zatřelen v ganstaraperské „válce“

První obět násilností mezi hiphopovými gangy východu a západu USA. Shakur byl zastřelen 13. září 1996 v Las Vegas přímo v autě, kde seděl i známý gangsta boss Suge Knight. Oba se vraceli z prestižního boxerského zápasu Mike Tyson vs. Bruce Sheldon. Raper byl střelen čtyřikrát, ovšem zemřel až o šest dní později v nevadském Medical Center.






notoriousNOTORIOUS B.I.G. (1972-1997)

Zastřelen v gangstaraperské „válce“

Půl roku po násilné smrti jeho úhlavního rivala Tupaka Shakura se jeden z hvězdných brooklynských raperů  vracel v LA 9. dubna 1997 vracel v LA z mejdanu zpět do hotelu, když se k jeho vozu přiblížil jiný a z něj začala smrtonosná střelba. Bigovo druhé album, nazvané příznačně Life After Death bylo „venku“ pouhé tři týdny a v žebříčcích si vedlo skvěle.






jam masterJAM MASTER JAY 1965-2002)

Zastřelen ve studiu

Jeden ze zakladatelů Run DMC, kteří stáli u zrodu uměleckého sbližování rapu a rocku (již v roce 1986 natočili hit s Aerosmith) nepřežil 30. října 2002 útok v nahrávacím studiu v newyorském Queensu, kam vtrhli dva ozbrojení muži. Důvody britální vraždy  respektovaného DJ a producenta nebyly dodnes vysvětleny, vrazi nebyli dopadeni.






marvin-gaye-202919MARVIN GAYE (1939-1984)

Zastřelen vlastním otcem

Když vás „na apríla“ zastřelí vlastní táta, neexistuje absurdnější tragikomedie na světě vezdejším. Legendární soulový pěvec se jal 1. dubna 1984 chránit matku před despotickým reverendem Gayem starším, který na něj posléze obrátil ústí revolveru a v neomluvitelném afektu synka odprásknul. Navíc zbraní, kterou od potomku dostal darem před necelými čtyřmi měsíci! 






peter toshPETER TOSH (1944-1987)

Oběť loupežného přepadení

Vedle Boba Marleyho nejvýznačnější exponent jamajského reggae a neunavný propagátor marihuany byl přepaden a zastřelen doma v Kingstownu 11. září 1987. Pouze jeden ze tří útočníků byl dopaden, posléze odsouzen k smrti oběšením. Tosh po sobě zanechal desítku dětí a žádnou poslední vůli.







theopilusTHEOPHILUS BECKFORD (1935-2001)

Ubodán

Zpěvák, pianista a jeden z vynálezců ska byl 19. února 2001 ubodán k smrti v jamajském Kingstownu poté, co se dostal do zprvu nevinné potyčky u baru se svým fanouškem.









kingcurtisKING CURTIS (1934-1971)

Ubodán

Respektovaný saxofonista a vyhledávaný session muzikant (spolupracoval třeba s Buddym Hollym) byl v srpnu 1971v New Yorku ubodán k smrti neznámým útočníkem. Dodnes kolují spekulace, zda se jednalo o loupež nebo mstu.








cookeSAM COOKE (1931-1964)

Zastřelen v motelu motelu

Soulový a gospelový zpěvák si 11. prosince 1964 opravdu povedeně zarelaxoval. Poté, co násilím tahal do motelu za účelem sexu jednu dívčinu, zastřelila ho ochranka jednoho motelu poblíž Los Angeles.








sahula_hermelin_28FRANTIŠEK SAHULA (1963 – 2008)

Ubit

Kytarista, skladatel a zpěvák František Sahula, který působil v kapelách Tři sestry a Synové výčepu. Byl zavražděn 2. května 2008. Ten večer si šel posedět do baru v Kamenici u Prahy, kde si na něho počíhali dva mladíci, se kterými předtím popíjel. Ti ho cestou domů napadli a ubili k smrti, to vše kvůli 1000 Kč, které mu ukradli.






text a foto: archiv, EMI, Warner Music, Sony Music


top

 

zavřít