Zub Johna Lennona jde do dražby, může stát stovky tisíc

Vydáno 19.10.2011 | autor: redakce

Na dvě aukce, které se mají konat v nejbližších dnech, mohou vyrazit skalní fanoušci The Beatles. Objeví se v nich totiž cenné artefakty - originální dopis od kapely Petu Bestovi, prvnímu bubeníkovi kapely, a zub Johna Lennona.

Zub Johna Lennona jde do dražby, může stát stovky tisíc Zub Johna Lennona jde do dražby, může stát stovky tisíc

beatles dopis
Ručně psaný dopis, v němž The Beatles bubeníka zvou na konkurz, napsal 12. srpna 1960 Paul McCartney a reagoval tak na bubeníkovu odpověď na inzerát kapely v deníku Liverpool Echo.

McCartney v něm píše: „Chtěli bychom vás pozvat na konkurz na pozici bubeníka naší kapely. Je třeba, abyste s námi mohl ihned vyrazit na zájezd do Hamburgu (hrazený přibližně 18 librami týdně po dobu dvou měsíců). Pokud máte zájem, dostavte se do klubu Jacaranda, kde se ptejte na člena The Beatles."

Dopis bude vydražen na aukci v Londýně 15. listopadu a podle zpravodajského serveru BBC by jeho finální cena mohla dosáhnout až 9 000 liber (asi 254 700 korun).

08_john_lennonJeště dražší by prý mohl být zub Johna Lennona. Jeho dražba se odehraje 5.listopadu ve Stockportu a podle odhadů by mohl být prodán až za 10.000 liber (283 000 korun).

Zpěvák prý svůj zub dal své bývalé hospodyni Dot Jarlett. Když mu zub vypadl, řekl jí, že by měla zub věnovat své dceři jako suvenýr. Syn hospodyně Barry Jarlett vzpomíná, jak stál Lennon v kuchyni a držel v ruce zub zabalený v kousku papíru. „Když je vaše dcera fanynkou Beatles, dejte jí ho na památku," řekl prý jeho matce Lennon.

Podle Karen Fairweather z aukční společnosti Omega Auctions je Lennonův zub jeden z nejzajímavějších a zároveň nejpodivnějších předmětů, které kdy byly draženy. „Je to opravdu unikátní předmět a je těžké odhadnout jeho cenu," řekla. „Myslíme si, že by se cena mohla dostat až na 10 000 liber, ale stane se, že i takovéto předměty se vyšplhají na šestimístné částky. Děje se to ale vzácně," dodala Fairweather.

ks 

lennon  kopie
zavřít