LIVE: Us3 to v Praze zvládli i bez Geoffa Wilkinsona

Vydáno 22.10.2011 | autor: Daniel Maršalík

Pouze dva a půl roku uběhlo mezi posledními dvěma koncerty acid jazzového uskupení Us3 v Praze. Přesto nynější koncert se v mnohém od toho předchozího lišil. Hlavní zásluhu na tom měla obměněná dvojice rapperů, která si skladby přizpůsobila sobě na míru.

LIVE: Us3 to v Praze zvládli i bez Geoffa Wilkinsona LIVE: Us3 to v Praze zvládli i bez Geoffa Wilkinsona

us3_055_20111021_1416182495US3
20. 10. 2011
Lucerna Music Bar, Praha

Když o půl desáté večer dýdžejský set DJ Robota přerušilo ticho a tma v klubu, bylo jasné, že na scénu přicházejí muzikanti z formace Us3. Každý očima hledal mozek kapely Geoffa Wilkinsona, ale ten chyběl a nedostavil se ani na druhou píseň a ani později. Poté jsme zjistili, že Geoff měl jakousi nepříjemnou potyčku a skončil v nemocnici, takže do Prahy vůbec nedorazil. Pro Us3 tak vznikla výzva, zda obstojí i bez hlavní postavy a autora většiny písní.

Zatímco před dvěma lety Us3 díky rapperům se jmény Sene a Brook Young působili více jako z ulice amerického černošského ghetta, nyní z nich čpěla větší kosmpolitnost a vliv Latinské Ameriky. Zejména Oveous Maximus několikrát Lucernu proměnil v Portorickou ulici a naznačoval základní kroky tamějšího tance. Akil Dasan obohatil show bílými prvky hip hopu. Jeho barva hlasu připomínala rap Briana Austina Greena alias Davida Silvera z Beverly Hills 902 10, jen s tím rozdílem, že Akil umí rapovat a mistrně se přizpůsoboval beatu. Jeho projev byl pestrý a charismatický. Když spustil How ´Bout It Baby, což byla třetí píseň v pořadí, bylo jasné, že koncert dopadne dobře. Několika slečnám ukápla slza, když track The Love of My Life věnoval své manželce. 

Oba rappery vyborně doplňovali jednotliví muzikanti. DJ First Rate se předváděl, chvíli skrečoval nohama, chvíli měl gramofon na hlavě, a i když tím nevyčaroval bůhvíjaké zvuky,  ke správné party to patří. Excelovali i oba hráči na dechové nástroje a klávesista, který do funky rytmů vkládal jazzové mezihry. Geoff by z něj měl radost. Jen basista neměl moc prostoru. V průběhu hodiny a půl nedostal větší prostor, kde by předvedl, zda něco umí.

Fotografie Radovana Huleše z koncertu Us3 naleznete zde.

us3_046_20111021_2036129392Us3 do Česka přivezli novou desku, jež nese název Lie, Cheat & Steal. Z ní zahráli v Lucerna baru šest věcí. Vystoupení otevřeli novinkou I Feel You, ale větších ovací se dočkaly You Make Me Wanna a zejména (You Are) So Corrupt, při které rapperskému duu pořádně vypomohlo spokojené publikum. Nové skladby celkově výborně zapadly mezi starší, často dokonce fungovaly i lépe, což nebývá úplně obvyklé u kapel, které fungují tak dlouho. Samozřejmě, že nejvíce se Pražané těšili na megahit Cantaloop. Ten stejně jako před dvěma roky byl zařazen přesně v půlce programu.

Rozhovor s mozkem Us3 Geoffem Wilkinsonem naleznete zde.

Nová deska je plná politických textů, naštěstí ale koncert nebyl zneužit k naivní politické agitaci. Čtvrteční vystoupení bylo jen a jen o hodně hlasité ale dobře zahrané hudbě. Nadšení návštěvníků koncertu jen dokazovala fronta stolečku s merchandisingem. Us3 zde během chvíle prodali tolik cédéček, že by to určitě stačilo na první místo v české hitparádě prodejnosti hudebnosti nosičů ifpi ČR.

Setlist: I Feel You; Recognise & Realisme; How ´Bout It Baby; Uptown; Much 2 Much; J First Rate Interlude; The Love Of My Life, I´m Thinking About Your Body; You Make Me Wanna; Modern Fuckin´ Jazz; Cantaloop; I Got It Goin´ On, Kick This, (You Are) So Corrupt; Invincible, Get Busy; You Can´t Hold Me Down; Enocres: Gotta Get Out Of Here; That´s How We Do It; Lie, Cheat & Steal



text: Daniel Maršalík, foto: Radovan Huleš

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít