Kapela Schodiště přichází po čtyřech letech s novinkou Roztoky

Vydáno 26.10.2011 | autor: redakce

Prvního listopadu vychází nové album sedmičlenné party Schodiště (ex-Nahoru po schodišti dolů band). Deska s názvem Roztoky vychází po čtyřech letech od jejího předchůdce. Od července do října tohoto roku jej za pomoci tří zvukových mistrů a koproducentů (Lukáš Martinek, Martin Černý a Ondřej Ježek) připravila k vypuštění do světa.

Kapela Schodiště přichází po čtyřech letech s novinkou Roztoky Kapela Schodiště přichází po čtyřech letech s novinkou Roztoky

schodiste 2011Tak jako se řeka rozbíhá různými směry, ačkoliv pochází z jednoho pramene, vydalo se i Schodiště do nových krajin. Přitom nezapře svůj původ v Nahoru po schodišti dolů bandu (od jehož vzniku v roce 1983 už nějaká ta voda uplynula). Proto, ale nejen proto Roztoky. V malebných Roztokách u Jilemnice, na uvolněných letních soustředěních, vznikly v podstatě všechny nové písně, leckteré již zabydlené v klubovém i festivalovém repertoáru Schodiště. A právě publikum dalo svými kladnými reakcemi jasné znamení, že je čas natočit novou desku.

Písničky vznikaly samy od sebe, lehce, jakoby v návaznosti na nejlepší kousky z minulosti. Autorsky se zapojili především kapelník a baskytarista Vráťa Horčík za vydatného přispění saxofonisty Vládi Cihelky, kytaristy Ondřeje Fencla a akordeonisty Míry Klímy. Aranžmá je pak kolektivním dílem celého sedmičlenného bandu. Písničky mají v sobě kus „starého dobrého Schodiště“, ale i svěží vítr a větší zapojení nástrojů pro kapelu tak charakteristických (klarinet, akordeon, saxofon). Po kytarovém Tanci jako by se Schodiště vracelo zpátky „domů“.

O textařskou stránku se postaral akordeonista Míra Klíma. Pokud se na předchozím Tanci rozkoukával, a ze strany skalních byl vystaven neustálému srovnávání s perem svého předchůdce Marka Brodského, na Roztokách působí jako originální textař, který ví, co chce říct. S češtinou si vyhraje a tematicky je košatější než bývalo zvykem. Už to není deprese za každou cenu a zdaleka ne všechny texty se točí kolem vztahu muže a ženy. Třeba taková Stařena je zdařilou parafrází na šibenici, Sázava zas čirá poezie. A Splín revoluční třídy? 

Schodiště odjakživa kombinovalo protiklady – veselé písně s neveselými texty. Roztoky jsou černé album plné barev. Příběhů prožitých i smyšlených. Poezie versus realita. To jsou Roztoky. Můžete tančit i poslouchat.

Základy (kytary, basa, bicí) alba Roztoky se natáčely v červenci ve studiu Svárov u prvotřídního kytaristy a všestranného mladého muzikanta Lukáše Martinka, který se zapojil i producentsky. Ke konci léta pak jeho práci převzal další hudebník tělem i duší Martin Černý; v pražském studiu Avion se pod jeho vedením nahrávaly melodické nástroje, vokály a taktéž hosté: posílená dechová sekce (Jan Turner, Tomáš Vaníček) a vokalistky (Jamajka Koblicová, Ivana Zágnerová, Makina Štochlová).

Po období bilancování tedy kapela kouká opět dopředu. Turné k pětadvacetinám a posléze k souvisejícímu DVD Chcete rokenroool??!! je minulostí, v současnosti se všechno točí kolem nového studiového alba Roztoky. S křtinami novorozeněte se Schodiště rozhodlo počkat až na čas, kdy se příroda začne probouzet. Ty pražské nastanou 7. března v Malostranské besedě. V plánu je dále jarní klubové turné, kdy Schodiště s novým CD zavítá na většinu svých tradičních štací.



Text: TZ, kofo, foto: archiv kapely

zavřít