Hiphop-jazzový experiment Spotlight: Robert Glasper, Ghostpoet i Vojta Dyk

Vydáno 29.10.2011 | autor: redakce

Festival Struny podzimu letos nabídne mnohá nečekaná a překvapivý vystoupení. Během jeho konání totiž vystoupí napříkladi Vojta Dyk z Nightwork v duetu s beatboxerem En.Druem nebo rapper Ghostpoet nominovaný na cenu Mercury Prize.

Hiphop-jazzový experiment Spotlight: Robert Glasper, Ghostpoet i Vojta Dyk Hiphop-jazzový experiment Spotlight: Robert Glasper, Ghostpoet i Vojta Dyk


robert glasper1V Roxy / NoD se 5. listopadu odehraje originální mélange hip hopu, beatboxu, jazzu, ale i soudobé vážné ba i staré hudby, a to vše během jediného večera. Neodolatelnou směs pro tavicí kotlík talentovaných hudebníků namíchal multižánrový festival Struny podzimu a naservíruje ji pod názvem SPOTLIGHT. Středobodem programu a hlavní hvězdou se stane Robert Glasper, který se představí se svou hiphopovou formací Experiment. Vedle zahraničních hvězd vystoupí také celá řada tuzemských talentů a mladých umělců. Ti se v průběhu večera objeví v různých formacích na různých pódiích a vstoupí na dosud neprobádaná území.

Jedinečný program nabídne také hudební přehlídku osobností jako Ghostpoet (UK), ceněného poetického rappera nominovaného na Mercury Prize, dále Ondřeje Pivce s jeho americkým CPR bandem, společně vystoupí David Dorůžka Trio a Luboš Soukup. Dojde i na nečekaná a neopakovatelná hudební setkání: Vojtěch Dyk si zazpívá barokní árie s ansámblem Musica Florea, zaswinguje i zaimprovizuje s beatboxerem En.Druem. Závěr večera okoření společná jam session všech interpretů. Součástí bude i výstava vybraných fotografií soutěže časopisu Reflex AKTY X 2011.

en.druProjekt Spotlight již po tři roky patří k pravidelným platformám festivalu, která umožňuje představovat mladé talenty, letos však poprvé vyrostl v celou klubovou noc. „Budeme mít k dispozici několik scén v Roxy i NoDu, mezinárodní i lokální scénu, součástí večera budou také projekce, debaty čili Q & A se zahraničími i domácími umělci, zkrátka a dobře ideální podhoubí pro infikování se hudbou,“ láká na netradiční formát festivalového večera umělecký ředitel Strun podzimu Marek Vrabec.

V Roxy vystoupí také vítězové loňského ročníku hudební soutěže Strun podzimu O2 Extra šance, formace Soliloqui. Zároveň bude vyhlášen autor nejoriginálnější cover verze hitu kapely Nirvana Smells Like Teen Spirit, což je úkolem letošního ročníku soutěže. 

Struny podzimu, které pokračují až do 10. listopadu, nabízejí svým návštěvníkům cenami ověnčený multimediální projekt Uniko finského akordeonisty Kimma Pohjonena. Mladý jazzový pianista Robert Glasper pohybující se stejně samozřejmě ve sféře jazzu jako v hip hopu vystoupí díky Strunám podzimu vůbec poprvé, a to hned s oběma svými srdečními kapelami: jazzovým triem a hiphopovým Experimentem... Epilog festivalu ozdobí svým virtuózním vokálem mezzosopranistka Vivica Genaux, která je považována za jednu z nejlepších interpretek barokní hudby a bel canta. Ve Stavovském divadle ji doprovodí domácí soubor Collegium 1704.

zdroj: TZ, map
zavřít