Visací zámek dohnal U2, třicet let neměnnou sestavu oslaví koncerty

Vydáno 29.11.2011 | autor: redakce

Visací zámek začal psát svoji historii v roce 1982. Pětice, v jejímž čele je frontman Jan Haubert, to dotáhla v nezměněné sestavě až do roku 2011. Svoje 29. narozeniny musí oslavit, na začátek prosince naplánovali hned dva koncerty v Paláci Akropolis.

Visací zámek dohnal U2, třicet let neměnnou sestavu oslaví koncerty Visací zámek dohnal U2, třicet let neměnnou sestavu oslaví koncerty

visac zmek 2006Visací zámek přichází každý rok v prosinci s mimořádnými koncerty. A to proto, že na tenhle měsíc vychází výročí založení skupiny, která hraje celou svoji dlouhou historii v nezměněné sestavě. Tím se řadí mezi celosvětové unikáty. Letos má Visací zámek další důvod k oslavě - vstupují do 30té sezóny.

7. prosince 1982 se na Strahově konal jejich první koncert. V té době si už o pětici ing. Vladimír Šťástka (baskytara), ing. Michal Pixa (kytara), ing. Jan Haubert (zpěv), ing. Jiří Pátek (bicí) a ing. Ivan Rut (kytara) povídali punkeři po celé stověžaté matičce. Dotyční si totiž po vzoru Jaroslava Haška udělali z bližních dobrý den a pustili mezi ně fámu oslavující v té době ještě neexistující „nejlepší punkovou kapelu v Praze“.

„Visáčům“ pak nezbylo nic jiného, než za to pořádně vzít, a přes dočasné změny názvu (V.Z., Traktor) společně dva zcela odlišné režimy, devět řadových alb, dvě kompilace, sedm klipů a načali druhou tisícovku koncertů.

Hudební publicisté mluví o tom, že více než čtvrtstoletí v jediné nezměněné sestavě je ve světovém hudebním dění naprosto ojedinělá věc a hudební novináři jmenovali jedinou kapelu, které se něco takového podařilo – U2.

Koncerty v Paláci Akropolis proběhnou 1. a 2. prosince 2011.



Navazující turné 29:

30.11.11 České Budějovice   KD Vltava

7.12.11  Olomouc U-klub

8.12.11  Brno   Fléda

9.12.11  Děčín   Sport bar S centrum

 

Text: TZ, kofo 

 

zavřít