RECENZE: Manic Street Preachers zrekapitulovali úspěšnou kariéru

Vydáno 03.12.2011 | autor: Daniel Maršalík

První singl Motown Junk vydali velští Manic Street Preachers už v roce 1991. Za dvacet let kariéry mají na kontě deset řadových desek a desítky singlů. Téměř všechny se vešly na na kompilaci National Treasures – The Complete Singles. Výběr hitů obsahuje i novinku This Is The Day

RECENZE: Manic Street Preachers zrekapitulovali úspěšnou kariéru RECENZE: Manic Street Preachers zrekapitulovali úspěšnou kariéru

manic-street-preachers-national-treasures-the-complete-singles-2011MANIC STREET PREACHERS
NATIONAL TREASURES – THE COMPLETE SINGLES
Sony Music
38 trax / 152:47 min

Na dvou discích jsou singly seřazeny chronologicky, a tak lze dobře slyšet vývoj kapely, která si během celé své kariéry udržuje velmi vyrovnanou kvalitu. Hitově silnější je snad jen období desek Everything Must Go a This Is My Truth Tell Me Yours. Zbylé singly ale rozhodně nejsou žádným odpadem. Manic Street Preachers jsou mnohými označováni za nejlepší živou kapelu na světě. O tom se dvakrát mohli přesvědčit i návštěvníci koncertů v České republice. Image kapele dodává i její neustálé koketování s levicovým světonázorem. Velkou pozornost si vysloužilo vystoupení v nesvobodné Kubě. A stále velkým otazníkem zůstává, co se doopravdy stalo se čtvrtým členem kapely Richeym Edwardsem, který záhadně zmizel v roce 1995 po natočení desky The Holy Bible. Přitom jeho tělo se dosud nenašlo.

I když kapela má zajímavý osud, hlavním atributem jejího úspěchu jsou silné rockové písničky, které vycházejí z punku, ale jsou přetransformovány do soundu doby svého vzniku. Charakteristický je také výše postavený hlas zpívajícího Jamese Deana Bradfielda a řízná kytara, díky které hned poznáte, že jde o vyznavače alternativního rocku.

Deska je určena především pro povrchnější fanoušky – nesběratele, kterým většina desek chybí a stačí jim pouze hity.  Těmi je kompilace napěchována až po okraj. Nechybí skladby A Design for Life, If You Tolerate This Your Children Will Be Next, The Masses Against The Classes, The Love of Richard Bizon, Empty Souls nebo Your Love Alone Is Not Enough.

Vedle velkých hitů se neztrácí novinka This Is the Day, kterou původně v roce 1983 nahráli Angličané The The. Další známou coververzí na desce je titulní skladba k seriálu M.A.S.H. Tu Manics natočili v roce 1992. Tento rok je na albu zastoupen úplně nejvíc. Kromě singlu Suicide Is Painless se na 2CD vešlo dalších šest singlů z debutového alba Generation Terrorists.

2CD National Treasures – The Complete Singles je skvělým tipem na vánoční dárek pro milovníky ostrovní kytarové muziky. Manic Street Preachers jsou hudební jistotou, která se nikdy nesnížila k podbízivosti a nikdy se jí posluchači „nepřejedli“. Možná proto může být na vrcholu i po dvaceti letech od svého založení. Je málo „výběrovek“, jejichž vydání má smysl. Tato kompilace se ale zdařila.

BEST TRAX: If You Tolerate This Your Children Will Be Next, The Masses Against The Classes, A Design for Life
ZKUS TAKY řadové desky: This Is My Truth Tell Me Yours, Everything Must Go, Postcards From a Young Man


text: Daniel Maršalík
7/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít