LIVE: Rihanna byla primárně lascivní cirkusačka, ne zpěvačka

Vydáno 08.12.2011 | autor: redakce

Rihanna obšťastnila Prahu v rámci šňůry k albu Loud, v půlce listopadu už vydala další desku Talk That Talk. Jeden z jejích producentů, Calvin Harris, který se postaral o největší hitovku We Found Love, se zpěvačkou přijel i do Prahy. Rihanna si dovezla ještě kámošky vokalistky, které koncert prakticky odzpívaly za ní.

LIVE: Rihanna byla primárně lascivní cirkusačka, ne zpěvačka LIVE: Rihanna byla primárně lascivní cirkusačka, ne zpěvačka

rihannao4Po veselém pobíhání od jednoho vstupu k jinému a mačkání se v davu, jsme se zhruba po třičtvrtě hodině čekání probojovali do útrob O2 arény. Za tu dobu zbyl i čas na okomentování outfitů návštěvníků, pán s botama jak ze seriálu Walker Texar Ranger a slečna s umělým drdolem se dělí o vítězství.

Calvin Harris
byl "slavnej" už před spoluprací s Rihannou. Má za sebou dvě alba (I Created Disco a Ready For The Weekend). Koncem roku 2010 musel bojovat s problémy s hlasivkami, které nezvládly intenzivní koncertování. A tak se začal věnovat především produkci a DJingu.

Na hodinkách 20:20, obrazovka na pódiu pomalu ale jistě vykalkulovává jeho jméno. Set se skládá z nejznámějších diskotékových věcí, které Calvin prokládá vlastními tracky. Po otevírací I'm Not Alone naservíroval Barbru Streisand. V duchu celkem nenáročné diskotéky pokračoval celou dobu. Sice jel loni turné se Skrillexem a Deadmau5em, pro sortiment téhle dvojky by ale holky na podpatcích měly jen pramálo pochopení. Dvojice holek za náma i tak cca po deseti minutách setu začala vykřikovat "My chceme Rihannu" a "RiRi". Paráda. Následně přidaly na síle hlasu a začaly si barvitě povídat, co se dělo ve škole, a jak je v tý hale hrozně lidí a čekání otravný. Nemám nic proti konverzaci na koncertech, ale pokud neruší ostatní, což nebyl náš případ. Pokecat si můžete zadarmo v kavárně, nemusíte vyhazovat jedenáct stovek za vstupenku.

Celkem čtyřicetiminutový set byl podpořený parádními abstraktními projekcemi, dav nejvíc rozskákala závěrečná We Found Love, zatím ještě bez Rihanny.

DJský setlist se obvykle nevypisuje, ale já jsem si to poctivě poznamenala, tak můžu machrovat: I'm Not Alone (Calvin Harris), Barbra Streisand (Duck Sauce), Hello (Dragonette & Martin Solveig), Take Over Control (Afrojack), Flashback (Calvin Harris), Bounce (Calvin Harris & Kelis), Good Feeling (Flo-Rida), We Found Love (Calvin Harris & Rihanna).
rihannao5 rihannao3
Rihanna přistála na pódiu v lesklém modrém kabátku a barevných plavkách s písní Only Girl. Hned od prvního songu bylo jasné, že se zpěvem to bude tenhle večer hodně na štíru. Zpěvačka si pomáhala u každé sloky halfplaybackem, projekce pečlivě snímaly každý její pohyb a první čtyři písně se zdálo, že se prostě rozhodla nahradit zpěv za kroucení zadkem. K Darling Nikki (původně od Prince) se převlékla za dominu ve smokingu a hůlkou přejížděla po těle tanečnice v síťovaných punčochách a maximálně roztaženýma nohama. Zahalená Rihanna moc dlouho nevydržela, v polovině písně si nechala tanečnicemi strhnout dosavadní outfit, pod kterým skrývala černý korzet. Na projekcích se objevila sevřená v poutech, chtěla totiž ladit k písničce S&M. Následně začala polonahá vzdychat a roztahovat nohy, zahalila pódium kouřem a vytáhla jednoho z fanoušků na pódium. Nebohý chudák se asi pěkně zapotil, když mu zpevačka sundala orosené brýle, přiklekla nad jeho ležící tělo a začala se na něm dráždivě svíjet. Dotáhla tím svojí sexem nabitou cirkusovou show na maximum, zpěv zůstal opět někde mimo.
rihannao7 rihannao6
Připravená byla už další pestrobarevná podívaná s růžovým tankem v čele, David Černý by měl radost. Na ten se Rihanna vyhoupla a odezpívala (jo, zpívala!) část Raining Men. V originále tuhle pecku zpívá společně s Nicky Minaj. Na projekce si to nakráčela rajda vojanda a Hard může začít. Rihanna se převlékla do kovově stříbrných šatů a opět pobíhala z jednoho konce pódia na druhé. Co nestihla odezpívat, v tom jí pomohly vokalistky. Při Glamorous Life se bůhví proč vrhla za bicí, kdybyste si za ně sedli vy nebo já, dopadlo by to, co do výkonu, úplně stejně. U Run This Town nás přišel alespoň z obrazovky pozdravit Jay-Z, jinak se s ní poprala zpěvačka sama.

V další části setu se konečně oprostila od body language a taky zkusila něco pořádně zazpívat. Na řadu přišlo pásmo pomalejších songů jako Unfaithful, Hate That I Love You a California King Bed. Konečně se trochu zklidnila a bylo to jen k dobru.

Okénko šéfredaktorky:

Rihanna předčila nejhorší očekávání
Nevím, jaká chyba v Matrixu způsobila, že jsem souhlasila s návštěvou koncertu Rihanny, kterou vlastně nemám moc v lásce. Možná tím důvodem byl Calvin Harris, jehož i přes neodpáratelný disco-feeling docela můžu. Dojem mi sice zepředu kazil muchlující se pár, zleva steroidy nabušený pětačtyřicátník pokoušející se o tanec a zezadu dvě uječené puberťačky z Moravy, které si asi zapomněly pokecat u kafe, celková produkce a hlavně projekce ale situaci zachránily.

Rihanně jsem chtěla dát šanci mě přesvědčit, že její live show může být bomba, zpěvačka ale příležitost prokaučovala. Když pominu fakt, že by měla změnit stylistu, protože vysoké kalhotky připomínající plíny asi nemůžou slušet nikomu; a taky skutečnost, že mi její kýčovitá cikánská scéna málem vypálila díru do sítnice, není už moc o čem mluvit. Záměrně se ke zpěvu dostávám až na závěr, ne proto, že by to byla třešnička na dortu, ale spíš zlomené párátko v popelníku po velké žranici. Připouštím, že dobrý zvuk v O2 Areně nebude, i kdyby čert na Rihanně rajtoval, zpěvačka ale svoje party nezvládala ani rytmicky, nebylo jí rozumět a nebýt podpory vokalistek, šlo by v některých chvílích téměř o instrumentální show. To, že některé písně neudýchávala, by člověk normálně přičítal náročným tanečním kreacím, ty se však nekonaly. Barbadoská kráska tak maximálně přecupitala pódium z jednoho konce na druhý, do toho párkrát zavrtěla zadečkem, vyválela se na zemi a předvedla pár lascivních pohybů, které vážně nebyly sexy. Ale pochopím, že v tomhle se s názory čtenářů mužského pohlaví asi budu rozcházet. Nicméně, kdo přišel na strip show, mohl být spokojený. Kdo na koncert, musel být buď namol nebo zklamaný.
A účes (nebo paruka?) a la wannabe modelka ve filmu Holky z porcelánu? Tak to byla ta třešnička na dortu.

Marta Pušová


Na Facebooku se rozjela pár dní před koncertem akce s krycím názvem "balonky". Ty si měli fanoušci přinést na koncert, při Cheers (Drink To That) je vypustit do vzduchu, a tím se nesmazatelně zapsat do paměti zpěvačky, haha. Ale docela se to povedlo, Rihanna samozřejmě dala panáka na zdraví, kterého teda posléze málem hned vyklopila. Celá hala svorně odříkávala "I drink to thaaaaaaaat and I drink to thaaaat". Tanečníci s kytarama hecovali levou část publika a rozdováděná kráska posílala polibky do prvních řad. Hlavní set uzavřela s Don't Stop The Music, kterou mají v krvi všechny disco holky. To už tancovaly i doteď sedící ochozy.

rihanna9Při vydupaném přídavku nesměl chybět hit Umbrella z roku 2007, který myslím slušná skupina lidí z celého srdce nenávidí. Jednu dobu totiž otravnému "elaa elaaa" nebylo kam utéct. Určitě existují i povedené verze tohohle songu, třeba od Manic Street Preachers nebo Biffy Clyro. Originál bych už nechala raději odpočívat v pokoji. 

Celkově se dá říci, že písně, při kterých Rihanna nelítala z jedné části podia na druhé, nekroutila urpetně zadkem jakoby kroužila s kruhem, byly docela v pořádku. Jasně, někdy jí utekl rytmus a pak bojovala s tím, že se snažila do songu napasovat. To se dá pominout. Po většinu jejího nákladného vystoupení měl ale člověk pocit, že si spletl dveře a dostal se na nějakou megalomanskou strip show (jak trefně poznamenala naše šéfredaktorka). Londýn prý Rihannu vypískal, video se záznamem bučení jsem nenašla, tak jsem tomu moc nevěřila. Včerejší nepěvecký večer mě přesvědčil.

Setlist:
Only Girl (In The World), Disturbia, Shut Up and Drive, Mand Down, Darling Nikki, S&M, Skin, Raining Men, Hard, Breaking Dishes, Glamorous Life, Run This Town, Live Your Life, Unfaithful, Hate That I Love You, California King Bed, What's My Name, Rude Boy, Cheers (Drink To That), Hey Mr. Dj, Don't Stop The Music. Přídavek: Love The Way You Lie, Umbrella, We Found Love.




text: Kateřina Nováková, foto: archiv

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít