Dannie interview: Jiří Korn strčil půlku český hip hopový scény do kapsy

Vydáno 14.12.2011 | autor: Daniel Maršalík

Zpěvačka Dannie se poprvé do česko-slovenského hip-hopu výrazně zapsala spoluprací na Čistychovově singlu Vaša. Spolu s ní v tracku zazářili rapper Orion a zpěvačka Tina. Od té doby se Dannie objevila jako host v několika dalších skladbách, ale až nyní vydala své první sólové album. Jeho vznik byl hlavním tématem našeho rozhovoru. Podobně jako image zpěvačky je výrazná i její nespisovná čeština...

Dannie interview: Jiří Korn strčil půlku český hip hopový scény do kapsy Dannie interview: Jiří Korn strčil půlku český hip hopový scény do kapsy

dannie-6Když jsem viděl track list tvého debutu, zaujalo mě, že mezi featuringy máš nejvlivnější osobnosti českého a slovenského hip-hopu: Vladimíra 518, Delika, nebo DJ Wiche. Jak jsi zapadla do tohoto prostředí?
Jelikož na hip hopový scéně funguju dlouho, bylo pro mě přirozený mít na debutový desce lidi, který mám ráda a se kterejma mě spojuje stejný prostředí.

 

DJ Wich tě řadí po bok zpěvaček, jakými jsou Tina a Misha. Jak se ti takové přirovnání líbí?
Obě jsou kvalitní interpretky, obě mě baví, takže si přirovnání vážím. S holkama nás spojuje láska k R&B a soulu, i když má každá z nás jiný hlasový zabarvení. Misha je něžná, Tinka má medovej alt a já tak různě přebíhám od rejstříku k rejstříku. Kupříkladu jsem při natáčení desky zjistila, že mám dvě hlasový polohy, který budu muset oddělit. Říkám jim „studiová“ a „živá“. Ve studiu se musím hodně krotit, bedny nezvládaj můj silnej hlas s nadměrným poměrem alikovótních tónů. Při nahrávání vejšek v plným hlase musím stát metr od mikrofonu, aby to nebylo přebuzený a stejně mi potom producent při mixování zavolá, že to budu muset nahrát znova, protože nahrávka vazbí. Proto raději volím jednodušší cestu, falset, jelikož působí něžněji a do moderního R&B se vlastně i víc hodí. O to víc si to užívám na live koncertech, kde můžu zpívat svým přirozeným hlasem a nedržet se zkrátka.

Čí hlas máš ještě ráda? Na koho hudební počiny se vždy těšíš, že si je poslechneš?
Sleduju R&B novinky, abych je mohla pustit posluchačům u nás v radiu, takže se vlastně těším na úplně každej R&B a soulovej počin. Baví mě i jiný styly, ale přiznávám se, že tam spíš čekám, co mi kdo doporučí, než že bych to nějak sledovala. Miluju hlas Lauryn Hill a Michaela Jacksona. To je pro mě vždycky takový pohlazení pro uši. Z domácí scény se těším na Tinčinu desku a taky jsem zvědavá, co nám přichystá Ben Cristovao. Myslím, že můžeme očekávat samý super věci. (smích)


Velice zajímavým hostem na tvém CD je Jiří Korn. Můžeš popsat spolupráci s ním? Jaký je?
Jirka je profesionál, je neskutečně kreativní a muzikální, ale taky velmi vtipnej člověk. Práce s nim byla úžasná. Vladimir 518 mu napsal rapovej text a Jirka to dal z fleku a s naprostým přehledem. Přišel, zarapoval a strčil půlku český hip hopový scény do kapsy. Je to prostě frajer a navíc pěknej chlap.

Je ještě nějaký zpěvák nebo zpěvačka z této starší generace, který tě baví?
Co se týká český pop music, určitě mě nejvíc baví Karel Gott a Věra Špinarová a Dan Bárta. Stálicemi pro mě jsou Lucka Bílá, Bára Basiková a Marie Rottrová. Taky považuju za dost dobrý zpěvačky třeba Leonu Machálkovou a Ilonu Csákovou. Dobrejch zpěváků je v ČR dost, ale většina z nich má bohužel nemoderní hudební produkci, takže mladší generaci to nezajímá a díky tomu zájem o muziku v Čechách dost opadá, což je škoda. Slovenskou scénu nemám kromě Tiny, Mishy a Dary moc vychytanou, ale přijde mi, že Slováci vytvářej kvalitnější, světovější zvuk.

dannie-5Zpíváš už řadu let, ale až teď vydáváš první album. Proč tak pozdě?
V Čechách se mě doteď spousta lidí ptá, co to vlastně to R&B je, takže bych spíš řekla, že album vydávám v pravej čas. Dřív by to nemělo smysl. A zároveň i pro mě jako interpreta je to dobře načasovaný, potřebovala jsem dostudovat, srovnat si priority. Věnovala jsem se neustále ostatním a až teď jsem se konečně rozhodla udělat krok směrem k sobě. Vše je tak, jak má být. (smích)

Jak jsi se vůbec k R&B dostala? Co jsi poslouchala jako malá holka?
K R&B mě přivedla moje maminka, která kdysi zpívala v soulový kapele s Romanem Holým. Odmala mi do uší vlejvala black music, takže jsem poslouchala Michaela Jacksona, Whitney Houston, Johnnyho Gilla, Stevieho Wondera nebo Mariah Carey, ale třeba i jazzovou Ellu Fitzgerald a Nat King Colea. Později jsem přešla na 3T a vůbec nejdůležitější deskou v dětství se pro mě stala The Miseducation of Lauryn Hill.

Vím o tobě, že se věnuješ i výuce zpěvu. Na desce máš tracky jak v angličtině, tak v češtině. Můžeš odborně popsat zásadní rozdíl zpěvu R&B v obou jazycích?
Byl celkem oříšek napsat českej text a pořád písničku udržet ve stylu. Specifický frázování a ozdobný melismata jsou zásadním poznávacím prvkem R&B, jenže to se v našem jazyce moc nedá dodržet. Čeština má přízvuk na první a R&B má přízvuky úplně jinde, takže je fakt složitý udržet si slušnou výslovnost a ještě nesklouznout k levnýmu popu.

Tvé fanoušky určitě zajímá, jestli nyní, když jsi vydala desku, plánuješ i nějaké koncerty, kam by si tě mohli přijít poslechnout.
Mám za sebou křest desky v Jazz Docku. Bylo to super, klub byl narvanej k prasknutí a atmosféra super. Hráli tam se mnou kluci z kapely SIXIN, kde zpívám společně se zpěvákem Andreasem, takže jsme dali i nový věci z chystaný desky. Moc mě to bavilo. V nejbližší době mě čekaj spíš soukromý firemní akce, v novým roce pojedu menší klubovou tour. Všechny fanoušky bych ráda pozvala na koncert SIXIN na Staroměstským náměstí, a to 30. prosince od 16:00.

Velice výrazná je i tvá image. Kam chodíš nakupovat?
No, to je teda zapeklitá otázka. Mám víc zdrojů. Buď si oblečení a doplňky dovážím z Řecka, nebo si je vyrábím sama. Potom dostávám oblečení od Terezy z obchodu Nymph. To je super, protože Tereza mi rovnou připraví mojí velikost a já jen vybírám. Jsou to cool hadříky. Jinak v normálních obchodech si oblečení většinou vyberu tak, že prosvištím obchodem, vezmu všechno to, co se mi barevně líbí a doma to zkouším a kombinuju.

dannie-4Na rádiu Spin máš svůj pořad. Představ ho trochu našim čtenářům.
Je to pořad pro milovníky R&B a soulu, jmenuje se RnB Nite Fever a moderuju ho společně s Benem Cristovaem každou středu od 20:00.

Playlist sestavujete vy s Benem, podle toho co máte oba rádi?
Playlist většinou sestavuje Andreas, kterej nám pomáhá s technickým chodem show a často i s moderováním. Pokud chceme něco speciálního pustit, domuvíme se těsně před vysíláním, takže je to někdy dost sranda.

Desku Colors Of Light jsi vydala 17. listopadu. Je to náhoda, nebo jsi datem vydání chtěla něco sdělit?
Náhoda to není, ale nemá to nic společnýho s revolucí, ani se státním svátkem, i když by to určitě mohlo bejt zajímavý. Datum jsem vybrala po pečlivý numerologický analýze. 

Na YouTube už rotují dva tvé videoklipy. Můžeš k nim a k singlům něco říct?
První singl a video k Let’s Make It Right jsme vybrali pro jeho lehkost a naivitu. Měla jsem předem vymyšlenou infantilní pointu i všech třináct outfitů. Na klipu jsme se podíleli s Wichem a bavilo nás to. Druhej videoklip k singlu Strong Woman od Splita jsme s mým teamem vybrali proto, že je stylově odlišnej od toho prvního a je to taková moje osobní zpověď. Klip natočil všeuměl a zároveň můj publicista J. Spring a opět jsme si užili dost legrace. Natáčení bylo celkem fyzicky náročný, ačkoli to není poznat, natáčeli jsme ho v mrazech. Co se týče videoklipů, měla bych vlastně poděkovat Benovi Cristovao za podporu a rady ohledně jejich točení a techniky. Je zlatej, moc nám pomohl.

Přečtete si recenzi alba Colors of Light 

Plánuješ už i třetí singl, nebo je ještě brzy o tom hovořit?
Třetí singl plánuju určitě ve velmi brzký době, fanoušci se všechno včas dozví na mejch webovejch stránkách nebo na facebooku. Další videoklip bude po Novým roce a potom se vrhneme na natáčení klipu ke Grandhotelu s Jirkou Kornem a Vladimírem 518.


text: Daniel Maršalík, foto: archiv

zavřít