LIVE: Zimní Masters Of Rock - Skvělá akce se zklamáním na závěr

Vydáno 07.12.2011 | autor: redakce

Kdo umí, ten umí. Organizátoři zimní verze úspěšného festivalu Masters of Rock opět ukázali, že jsou schopni udělat velkou akci a téměř bez chyb. Zimní MOR se navíc posunuje stále kupředu, z malé a upocené Novesty, nyní Euronics, se přestěhoval do příjemného a prostorného stadionu Luďka Čajky a hned to bylo znát. Místa bylo najednou spousta, řady na pivo minimální a výběr jídla velmi široký.

LIVE: Zimní Masters Of Rock - Skvělá akce se zklamáním na závěr LIVE: Zimní Masters Of Rock - Skvělá akce se zklamáním na závěr

amonZIMNÍ MASTERS OF ROCK
Stadion Luďka Čajky, Zlín,
26. 11. 2011

Hlavní je ale muzika. Podmínky byly pro ni připraveny taktéž skvěle. Nad rozlehlým pódiem byla zavěšena velmi slušná aparatura s dvěma velkými obrazovkami po stranách, obraz snímaly tři kamery, takže viděli i ti vzadu na zaplněných ochozech. Revoluční byla i světla, poprvé se zde použily podle organizátorů nejsvítivější světelné hlavy, které jsou zatím v technické oblasti k dispozici. A asi to byla pravda, při vystoupení Amon Amarth nad světelnými kotrmelci přecházely oči.

Jediné, co se dá pořadatelům vytknout, je dramaturgie festivalu. Výběr kapel nepůsobil dostatečně uceleně a logicky, hlavní idea dne byl přeci death-metal, proč tedy zvát na závěr okoukané melodiky Gamma Ray? Ti se hodí vcelku kamkoli, jen ne jako třešnička večera, kdy je hala plná milovníků jiného žánru po vystoupení klasiků death-metalu Morbid Angel a Amon Amarth.

Lákačkou měl být zejména návrat ztraceného syna Michaela Kiskeho, který měl oživit spolu s Gamma Ray zašlou slávu speed-metalu a přilákat všechny, kteří jejich společné vystoupení brali jako unikátní návrat legendy. Moc radosti se ale nekonalo, jelikož nabubřelý Kiske zazpíval jen tři skladby, navíc dvě až na úplný závěr a mnozí fandové už v hale ani nebyli. Mohli a měli předvést v tomto složení s tak skvělým hostujícím zpěvákem daleko více, neprojevili žádnou invenci a hudební kreativitu, přípravu odflákli a odehráli představení jako ze starého gramofonu, který se zasekl v 80. letech.

gammarayPravdou je, že Future World a I Want Out odzpíval Kiske tak, že se posluchačům až tajil dech, ale vystoupení bohužel trochu pokazil jeho potopený mikrofon, zvukař už asi usnul, možná při hudbě Gamma Ray nebyl sám. Chybou nebyl jejich výkon, ale už tradičně setlist. Zařadit kýčovku Gamma Ray (stejnojmenná skladba jako kapela), No World Order nebo jakousi vánoční koledu, kterou nikdo neznal, bylo pro fandy snad až frustrující. Naopak alespoň nová Empathy nebo tradiční Rebellion In Dreamland vyzněly skvěle. Určitě by ale death-metalový festival završila lépe některá z předchozích death-metalových kapel, které se předvedly ve velmi dobré formě a zaplněný stadion musel být s jejich show spokojen.

Vladimír Michna

6/7 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít