SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Michael Hutchence (13.)

Vydáno 18.12.2011 | autor: redakce

22. listopadu 1997 tiskové agentury zasáhly hudbymilovný svět šokující zprávou: ten den byl krátce po poledni nalezen mrtvý v pátém patře přepychového hotelu Ritz Carlton v Double Bay na předměstí Sydney Michael Hutchence, frontman INXS.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Michael Hutchence (13.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Michael Hutchence (13.)

Lékaři potvrdili příčinu smrti – uškrcení vlastním opaskem, policisté vylučovali jakékoliv známky cizího zavinění. Nenašel se ani jeden dopis na rozloučenou. Sebevražda? A důvod? Smrt zpěváka INXS, jedné z nejslavnějších australských kapel, se do rockových dějin zapsala jako velmi bizarní a jeden z nejnepochopitelnějších konců veleúspěšné kariéry.

INXS mají nového zpěváka. A Bono Vox to není

ROCKOVÁ HVĚZDA – NIC VÍC, NIC MÍŇ


Člověk ani nemusel o Hutchenceovi nic moc vědět a nespletl se, když způsob jeho krátkého života zevšeobecní na typický životní styl typické rock star, neboť Michaelův vykazoval všechny jeho běžné příznaky. Hutchence si dosyta užíval, ale nepřekročil hranici, ani se nijak nevymykal. Nebyl alkoholik ani psychedelik, rebel nebo nějaký extra bouřlivák, nevysílal do světa svérázné výroky, ani se neprezentoval neobvyklými činy. Neví se, že by kdy vážně mluvil o smrti ba dokonce o sebevraždě. A texty INXS, jejichž byl většinou autorem? Ty už vůbec neobsahují takové myšlenky, které by se daly spojovat se sebevražednými úmysly. Pouze v jednom byl charismatický Hutchence pro společenská média zajímavý – obklopoval se celou řadou krásných žen, jeho nejznámějšími přítelkyněmi byly zpěvačka Kylie Minogue a topmodelka Helena Christensen. Často údajně navštěvoval luxusní nevěstince a vydržoval si několik milenek najednou. Načas se uklidnil poté, co před tři roky před smrtí začal chodit s televizní moderátorkou Paulou Yates, ale bulvární novináři ho za posedlého sexem považovat nepřestali. Sex se mu mohl stát osudným, tvrdí se, ale o tom později...

OSUDNÁ SOBOTA


Páteční, tedy svůj poslední večer trávil se svým otcem a nevlastní matkou na večeři v restauraci Flavour Of India. Obsluha tvrdí, že od stolu byl slyšet smích, i když v jeden moment starší Hutchence, Kelland říkal synovi, že si o něj dělá starosti. Michael se do hotelu vrátil těsně před půlnocí. Na baru měl sraz se svou ex-přítelkyní Kim Wilson a jejím nynějším přítelem Christopherem Stollerym. Na jeho pokoji č. 524 společně pili až do čtvrté ranní koktejly a šampaňské. Mezitím nechala blíže nespecifikovaný vzkaz na záznamníku další nejmenovaná ex-milenka. V devět ráno volal Hutchence zase jiné své dívce, Michelle Bennet – nechal vzkaz, že si s ní chce popovídat. Ta se po vyslechnutí zprávy vydala do hotelu, kam dorazila před polednem. Prý klepala, ale když se nikdo neozýval, nechala pode dveřmi vzkaz a odešla. Tělo objevila pokojská, která vstoupila do pokoje pár minut po dvanácté. Hutchence prý visel nahý na svém opasku.

Na podlaze ležely prášky. Žádné drogy, jen léky vydané na předpis. Ty samozřejmě mohly v kombinaci s alkoholem vykonat své, nicméně lékaři otravu či podobnou příčinu smrti vyloučili. Mezi nimi bylo nalezeno i antidepresivum Prozac, což podporuje verzi některých zdrojů o tom, že Hutchence trpěl depresemi. Jiné prameny, kterým můžeme a nemusíme věřit, uvádějí, že se na posteli našly známky sexu, a Kim Wilson prý přišla za Hutchencem sama, bez přítele. Zúčastnila se pohřbu navzdory naléhání Pauly Yates, aby tam nechodila.

NA POSLEDNÍ CESTĚ


Tělo Michaela Hutchence bylo zpopelněno 27. listopadu během soukromého smutečního aktu. Následoval velký pohřební obřad v katedrále svatého Ondřeje v Sydney. Zúčastnilo se jej přes dva tisíce příznivců, přátel a příbuzných. Obřad začal By My Side a končil Never Tears Us Apart – slavnými skladbami INXS. Nick Cave pro Hutchence zazpíval Into Yours Arms. Novinář a přítel Richard Wilkins, kolega z kapely Andrew Farriss a mladší bratr Rhett  pronesli smuteční řeč. Rakev byla pokryta pěti sty modrými kosatci a jednou žlutou lilií, která měla symbolizovat dceru Heavenly Hiraani Tiger Lily, několikaměsíční jediné dítě, které měl Michael s Paulou Yales, jeho nastávající. Rakev nesli členové INXS a Michaelův bratr. Mezi účastníky obřadu byli mj. Tom Jones, Diana Ross, Jimmy Barnes, Kylie Minogue, Helena Celebrato, Ian „Molly“ Meldrum a Midnight Oil. Mezi květinami zaslanými do katedrály byli i bílý květinový věnec od Bona ve tvaru claddaghu – irského symbolu přátelství, lásky a loajality. Druhý den pak Bono vzpomněl Hutchence při koncertě U2 v Sant Antoniu. Věnovali mu několik skladeb, během nichž se Michaelova fotka objevila na obří videoobrazovce. Na závěr U2 zahráli Wake Up Dead Man, skladbu kterou dosud nikdy předtím živě neprezentovali. Svůj koncert v den Hutchenceovy smrti v Clevelandu věnovali jeho úmrtí také Duran Duran a soustrastná prohlášení vydalo několik osobností včetně australského premiéra Johna Howarda. Všechny hudební kanály i další TV či rádio stanice ihned vysílaly několik koncertů INXS. Není pochyb o tom, že se na smrti australského zpěváka i kdekdo přiživil, ale to není předmětem tohoto článku. Mnohem důležitější je znovu alespoň stručně připomenout, kdo byl muž, který byl nejčastěji přirovnáván k Micku Jaggerovi a Jimu Morrisonovi.

POZORUHODNÁ KARIÉRA


Michael Kelland Hutchence
se narodil 22. ledna 1960 v Sydney Kellandovi, obchodníkovi s oděvy, a Patricii, která pracovala jako vizážistka. Když byly Michealovi čtyři, rodina se přestěhovala do Hong Kongu, kde také Michael poprvé veřejně vystupoval s folkovou kapelou. V roce 1972 se už se svými sourozenci, sestrou Tinou a bratrem Rhettem vrátili do Sydney na předměstí Belrose. Ještě na základní škole se seznámil s Andrewem Farrissem. V sedmdesátém pátém se rodiče rozvedli. Odešel s matkou do Los Angeles, kde navštěvoval Northhollywoodskou střední školu, ale do roka byli zpět v Sydney. S Andrewem společně přemýšleli o založení skupiny. V sedmnácti se spojili nejprve s Garrym Gary Beersem, nedlouho poté s Andrewovými bratry Timem a Jonem a jejich kamarádem Kirkem Pengillym a krátce hráli pod názvem Doctor Doplhin. 16. srpna 1977, v den Timových narozenin a úmrtí Elvise, poprvé vystupovali jako The Farriss Brothers. Michael byl samoukem, jeho zpěv zformovalo intenzivní koncertování po klubech a pubech. Když si v roce 1980 změnila skupina jméno na INXS a o dva roky později poprvé bodovala písní Shabooh Shabooh, byl už Michael hotovým zpěvákem a textařem. Koncerty INXS se brzy staly pověstnými a Hutchence byl zbožňován nejen pro zpěv, ale i pro velice spontánní vystupování. Celá osmdesátá léta byla pro INXS neobyčejně úspěšná. Nechci se zde pouštět do komentování diskografie, ale povinností je alespoň zmínit, že největší díru do světa udělali albem Kick (1987), jehož se prodalo devět miliónů kusů. Obsahovalo singlové megahity Never Tear Us Apart, Need You Tonight a New Sensation, ne které režisér Richard Lowenstein pořídil videoklipy v Praze. Rok předtím dal tentýž režisér Hutchenceovi šanci i ve filmu. Snímek Dogs In Space zobrazoval punkovou éru 70. let v Melbourne a Michael za roli Sama obdržel pochvalné kritiky. Před natáčením dalšího zásadního díla alba X (1990), z něhož pocházejí hity Suicide Blonde, Dissapear a By My Side, ještě stihl albový projekt Max Q s undergroundovým hudebníkem a producentem Olliem Ollsenem a další, spíše béčkový, film Frankenstein Unbound režiséra Rogera Cormana, kde ztělesnil postavu básníka Percyho Bysshe Shellyho.



INXS vydali deset řadových alb, to poslední Elegantly Wasted v dubnu 1996. Dohromady prodali přes dvacet miliónů desek, získali MTV Video Awards, Brit Award, byli několikrát nominováni na Grammy. Svůj nejslavnější koncert v londýnském Wembley před 74.000  diváky zaznamenali na živák Live Baby Live (1991). Tento sextet spolu hrál sedmnáct let v nezměněné sestavě a byl nadále plný chuti do práce.

SEX JAKO DŮVOD SMRTI?


Jen pár dní před záhadnou smrtí Hutchence prohlásil, že je nejšťastnějším mužem na světě. Paulu Yates si měl brát v lednu na tahitském ostrově Bora Bora a společně plánovali koupi velkého domu v Austrálii. Na druhou stranu ho jistě unavovaly soudní rozepře s bývalým manželem Pauly, zpěvákem Bobem Geldofem kvůli opatrovnictví jejích tří dětí. O zmíněné noci prý nejméně jednou Geldofovi volal a hádal se s ním. Paula, která se o Michaelově smrti dozvěděla během letu z Londýna do Sydney, prý reagovala slovy: „Ten bastard Geldof Michaela zabil. Michael určitě zkolaboval. Byl unaven po třech letech mučení.“ Rovněž se tvrdí, že Michaela znepokojovala upadající popularita INXS, nicméně před kapelou stálo vyprodané australské turné, které mělo začít 26. listopadu. Ještě dva dny před tím měli absolvovat krátké akustické charitativní vystoupení. Zbývajícím členům INXS byla děsivá zpráva sdělena v ABC studiu, kde čekali na Michaela, aby mohli odehrát generální zkoušku před šňůrou.

Hutchence neměl důvod balit kufry. 7. listopadu se setkal s Michaelem Douglasem, který mu prý nabídl další hereckou roli, 11. listopadu ho novináři zpovídali v New Yorku, kde začal pracovat s Tomem Lord-Algem na sólovém albu. Místní stanice Channel 9 natáčela den před osudnou sobotou ve zmíněném studiu ABC. Hutchence se zdál v pohodě, vtipkoval s kapelou, ale taky prý vypadal dost vyčerpaný. Ať už měly na jeho psychický a fyzický stav vliv jakékoli okolnosti, rozhodně nebyly natolik vážné, aby si kvůli nim bral život. A tak se v kruzích blízkých INXS nejvíce věří verzi, která má co dělat s výše uvedenou Hutchenceovou sexuální posedlostí. Ačkoliv to Paula Yates veřejně odmítala, tvrdí se, že Michael se vyžíval v nejrůznějších sexuálních praktikách - s milenkami i sám. V sobotu dopoledne to údajně nebylo poprvé, co se pokoušel o tzv. autoerotickou asphyxii - masochistickou úchylku, při níž člověk dosahuje orgasmu díky přiškrcování nebo přidušení. Ani za ta léta nikdo nevyloučil, že Michael zemřel nešťastnou náhodou, když opasek utáhl víc, než měl. Upadl do komatu a nebylo nikoho, kdo by mu pásek včas povolil.

Pokud někdy někdo objasní Hutchenceovu smrt, otevře tím další těžko jednoznačně zodpověditelné otázky. Nepotvrdí-li se ona spekulace o nešťastné náhodě, zůstane nad podivnou smrtí výborného zpěváka, úspěšného muže, příjemného společníka a miláčka žen dál viset veliký otazník. Příběh měl ještě smutnou dohru: Paula Yates tři roky na to zemřela po předávkování heroinem. Jejich malou dceru Tiger Lily si poté vzal do opatrovnictví zmíněný Michaelův sok, muzikant a aktivista Bob Geldof.

text: Jarda Hudec, Denisa Nechvátalová, foto: archiv, Universal

Témata: Michael Hutchence, INXS

zavřít