RECENZE: Republic Of Two ukončili válku a místy se ztratili v remixech

Vydáno 02.01.2012 | autor: redakce

Dvojice Republic Of Two, tedy Jiří Burian s Mikolášem Růžičkou, na svém prvním albu Raising The Flag nabídli ne zcela původní, ale velmi příjemný akustický indie folk. Na novince The End of War sympaticky "nezužitkovali" cenu Anděl v kategorii Objev rokul k útoku na komerční rádia, nahrávkami remixů svého debutu však zbytečně ztratili svou poklidnou tvář. Přesto jejich alba patří k tomu lepšímu, co v roce 2011 přinesla tuzemská populární hudba.

RECENZE: Republic Of Two ukončili válku a místy se ztratili v remixech RECENZE: Republic Of Two ukončili válku a místy se ztratili v remixech

repuREPUBLIC OF TWO
THE END OF WAR

Massimo Records
11 trax

 

Od prvních tónů úvodní skladby Sun je zřejmé, že The End of War bude další z nahrávek, které přísluší označení "klidná síla". Pomalý rytmus písniček, anglické texty a melancholická atmosféra - u mnohých ze skladeb, jako například Springtime Sentiment nebo Fortune, si dovedu představit, že by je při "vstřícnějším" aranžmá mohl hrát snad i veřejnoprávní rozhlas.

Druhá deska Republic Of Two je relativně bohatá na hosty, kteří jsou v nahrávkách znát. Ať už jde o hezky zakomponované housle Anežky Bzirské (Directions), zpěv Kateřiny Winterové (Ravens) nebo rafinovaně využitý lesní roh Aleše Janouška v Aquarium.

Rytmus písniček na albu je pomalý nebo maximálně střední. Pod jejich lehce plynoucím povrchem se však nezřídka skrývá zajímavá energie. Pokud vás ten tok zadumaných tónů začne nudit, představte si třeba takové Down the Hill v elektronické podobě a máte tady rock´n´roll jako od Status Quo! Výraznou změnu nálady přináší až závěrečná titulní pecka, jejíž přechod od poklidné atmosféry v dramatické zvukové plochy je důstojnou tečkou za nadprůměrným albem. Nahrávkou The End of War byste sice mohli zazdít náladu rozjetého mejdanu, jako domácí lék na hektický okolní svět ho však mohu doporučit s klidným svědomím.

repu2REPUBLIC OF TWO
UNITED FLAGS
Massimo Records
13 trax

Solidní potenciál skladeb Republic Of Two potvrzuje i minimálně polovina předělávek na projektu United Flags s výmluvným podtitulem Remakes & remixes. Z části jde totiž skutečně o coververze a z části o remixy písní z debutu Raising The Flag. Rozhodně vydařenější a méně zbytečné jsou rozhodně covery. Mezi nimi vyniká Gunshottape od elektroniků Luno s parádním zpěvem Emy Brabcové a Home od Photolab v čele s Magdalenou Šalamounovou, jejichž verze připomíná alternativní britský pop typu Saint Etienne. S hezkým elektropopovým kouskem Move přispěl také Armin Effenberger z Cartonnage, o tom, jakým popíkem vzdáleně připomínajícím Paula McCartneyho by Republic Of Two mohli být, svědčí například Prisoners ve verzi od Charlie Straight.

O smyslu čistých remixů, které původní skladbu často mění k nepoznání, pochybuju už dávno. A moje přesvědčení o jejich postradatelnosti nezvyklaly ani předělávky od trojice Jock The Lock, Enemy a Juanita Juarez, jejichž příspěvky jsou nejméně pochopitelné. O moc vstřícněji však nepůsobí ani Kubatko a Dj Tvyks (The Fish & The Boy, respektivě Home), o poznání lépe se All I Can Hear Is Gunshots vydařilo alternativnímu projektu Dva. Ani tak však nelze brát United Flags jako nějakou zásadní nahrávku spojenou s Republic Of Two.

BEST TRAX:
The End of War, Fortune, Down the Hill
ZKUS TAKY: Photolab Funny, Ecstasy Of Saint Theresa Watching Black, Charlie Straight She's a Good Swimmer



text: Roman Jireš
 
5/7 The End of War
4/7 United Flags 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít