Elton John

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Elton John (původním jménem Reginald Kenneth Dwight) je anglický zpěvák, pianista a skladatel. Narodil se 25. března 1947 ve městě Pinner v Middlesexu. Na klavír začal hrát ve čtyřech letech a patří mezi nejpopulárnější a nejúspěšnější hudebníky všech dob.

Už jako teenager si vydělával hraním po hospodách a působil v několika kapelách. Cítil se velmi dobře jako samostatný hudebník, ale bylo těžké se pro něj prosadit, neboť byl poněkud tlustší postavy a nosil již tehdy velmi výrazné brýle a celkově byl značně extravagantní. Postupem času se také ukázalo, že je vynikající skladatel a to byl také jeho první velký job: skládal balady pro etablalované umělce v Disk James Music. Psal ovšem také i pro sebe, v období 1969 až 1970 vydal  tři vlastní desky.

Po celou svou kariéru, a i nyní v pokročilejším věku, je zpěvák velmi čilý a energický, aktivně koncertuje a jeho hudbu a talent uznávají posluchači i diametrálně odlišných žánrů. Písně jako Rocket Man, Your Song, Don't Go Breaking My Heart, Can You Feel the Love Tonight (mimochodem oceněná Oscarem), I'm Still Standing, Candle in the Wind (tato píseň je spojena především s princeznou Dianou, John zahrál skladbu během koncertu, který měl uctít památku této slavné členky britské královské rodiny) a mnoho dalších. Kromě hudby se proslavil i svým módním stylem, jak již bylo řečeno, vždy si dával záležet především na brýlích a občas se zdálo, že je to taková umírněnější verze amerického Davida Bowieho. Aktivně také bojuje za lidská práva a za práva lidí s odlišnou sexuální orientací; sám je jedním z nejslavnějších gayů planety a se svým partnerem Davidem Furnishem vychovává i adoptované děti, Zacharyho a Elijaha.

Diskografie:
Empty Sky (1969)
Elton John (1970)
Tumbleweed Connection (1970)
Madman Across the Water (1971)
Honky Château (1972)
Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player (1973)
Goodbye Yellow Brick Road (1973)
Caribou (1974)
Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975
Blue Moves (1976)
A Single Man (1978)
Victim of Love (1979)
21 at 33 (1980)
The Fox (1981)
Jump Up! (1982)
Too Low for Zero (1983)
Breaking Hearts (1984)
Ice on Fire (1985)
Leather Jackets (1986)
Reg Strikes Back (1988)
Sleeping with the Past (1989)
The One (1992)
Made in England (1995)
The Big Picture (1997)
Songs from the West Coast (2001)
Peachtree Road (2004)
The Captain & the Kid (2006)
The Diving Board (2013)
Wonderful Crazy Night (2016)

zavřít