Sepultura

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Sepultura je brazilská heavy metalová kapela z Belo Horizonte, založená v roce 1984. U zrodu stáli bratři Max a Igor Cavalera, v součanosti však (po četných personálních změnách) funguje v sestavě Derrick Green (zpěv), Andreas Kisser (kytara), Paulo Jr. (baskytara) a Eloy Casagrande (bicí).

Max a Igor Cavalerovi vyrůstali v rodině, kde matka byla modelkou a otec italským diplomatem. Ten však umřel na infarkt a to oba syny velmi ovlivnilo. Rozhodli se založit spolu kapelu a pojmenovali se Sepultura, což portugalsky znamená "hrob". Oba bratři velmi aktivně poslouchali celou škálu hudebních ikon i méně známých interpretů a samozřejmě aktivně hráli ve své nové kapele. Zhruba po roce působení podepsali smlouvu s labelem Cogumelo Records a v roce 1985 vydali společné EP Bestial Devastation s brazilskou skupinou Overdose. První album Sepultury jako takové pak vyšlo v létě 1986, neslo název Morbid Visions. Tato nahrávka obsahovala první hit Troops of Doom. 

V roce 1987 do skupiny nastupuje kytarista Andrea Kisser, který pozvedává hudbu kapely na více technicky zručnou úroveň. V témže roce formace vydává své druhé album Schizophrenia, které bylo už více orientované na trash-metal. V Evropě i Americe získala tato deska pozitivní recenze a také jim přinesla lukrativní smlouvu s labelem Roadrunner Records. Třetí studiovka Beneath the Remains vtrhla do prodeje roku 1989 a měla velký úspěch, patří dokonce mezi dvacítku nejlepších trash metalových alb všech dob. Už jako etablovaná metalová kapela vydala Sepultura v roce 1991 počin Arise, které bylo opět nesmírně úspěšné a mimojiné se ocitlo v hitparádě Billboard. Po změně zatoužili na Chaos A.D., kde inklinovali ke groove metalu a industrialu, a skvělého úspěchu se dočkali i s deskou Roots (1996). Sepultura byla na vrcholu.

V roce 1996 nastaly ve skupině vnitřní rozpory. Manažerka kapely byla totiž Maxovou manželkou a ostatní členové Sepultury měli pocit, že ona manažerka Cavalerovi nadržuje. Sám Max si v té době procházel těžkým obdobím a proto toto chování pojal jako zradu vůči své osobě a odešel. Po dvou letech nastoupil do skupiny nový zpěvák, Derrick Green. S ním Sepultura nahrála album Against (1998), které už úspěch předchozích alb nezopakovalo. Zato nová skupina Maxe Cavalery s názvem Soulfly stoupala vzhůru. Nedařilo se ani dalším albům Nation (2001), Roorback (2003) a Dante XXI (2006), věci se začaly lepšit až s A-Lex (2009) a všemi následujícími počiny, ale to už z kapely odešel i Igor Cavalera, který svůj odchod oznámil v roce 2007.

Diskografie:
Morbid Visions (1986)
Schizophrenia (1987)
Beneath the Remains (1989)
Arise (1991)
Chaos A.D. (1993)
Roots (1996)
Against (1998)
Nation (2001)
Roorback (2003)
Dante XXI (2006)
A-Lex (2009)
Kairos (2011)
The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart (2013)
Machine Messiah (2017)

zavřít