In Flames

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

 

In Flames je švédská heavy metalová kapela založená v roce 1990 v Gothenburgu. Jejími členy jsou Anders Fridén (zpěv), Björn Gelotte (kytara), Niclas Engelin (kytara), Joe Rickard (bicí) a Bryce Paul (baskytara). 

Kapelu zakládal roku 1990 Jesper Strömblad jako vedlejší projekt, původně byl členem death metalového uskupení Ceremonial Oath. Zamýšlel nahrávání více melodických songů, což ve své původní kapele příliš dělat nemohl. V roce 1993 se plně soustředil na In Flames a kapela tak začala plně fungovat, když najal ještě dva hudebníky. Hned nahráli krátké demo a poslali jej do vydavatelství Wrong Again Records, kde se svou tvorbou uspěli. Debutové album Lunar Strain pak šlo do prodeje v létě 1994 a jeho nahrávání se zúčastnilo mnoho hostů; zpěváka však In Flames stále neměli. O něco plnohodnotnější line-up se tak začal utvářet až v roce 1995, kdy do formace nastoupili Fridén a Gelotte. V této nové sestavě nahráli druhé studiové album The Jester Race

Znatelná změna stylu nastala s deskou Reroute to Remain. Byla nahrána v jiném studiu, než předchozí desky a také byla stylově jiná: obsahovala méně growlingu, měla chytlavější a výraznější refrény a čistší vokály. Tento počin byl také prvním, ze kterého byly vydány oficiální singly. Album kapela podpořila s pomocí turné, které absolvovali po boku formací jako Slayer, Soulfly či Mudwayne. Průlomovým albem se pak stalo dílo Soundtrack to Your Escape (2004), díky kterému švédští metalisté prorazili i za hranice domoviny, včetně USA. Obsahoval singly The Quiet Place, My Sweet Shadow, F(r)iend nebo A Touch of Red. Od té doby šla popularita kapely strmě nahoru, což se kromě prodejů a skvělých recenzí projevovalo i v účastech na významených festivalech a turné s nejznámějšími interprety.

In Flames jsou považování za jedny ze zakladatelů melodického death metalu, spolu s nimi tento styl prosadili i Dark Tranquility a At The Gates. Stylově jsou ale In Flames poměrně variabilní, proto je nelze zcela jednoznačně zaškatulkovat. 

Diskografie:
Lunar Strain (1994)
The Jester Race (1996)
Whoracle (1997)
Colony (1999)
Clayman (2000)
Reroute to Remain (2002)
Soundtrack to Your Escape (2004)
Come Clarity (2006)
A Sense of Purpose (2008)
Sounds of a Playground Fading (2011) (recenze iREPORTu)
Siren Charms (2014)
Battles (2016)

Další články interpreta

LIVE: Five Finger Death Punch v Praze fanoušky strhli svou energií

Recenze

vydáno 27.11.2017

Americká metalová skupina  Five Finger Death Punch  rozjela evropské turné spolu s In Flames a speciálním hostem z Kalifornie Of Mice...

Listopadové koncerty: Gorillaz, Queen, Alvaro Soler, Helloween a mnoho dalších

Style

vydáno 01.11.2017

Koncertní sezóna graduje, listopadová hudební smršť je příslibem mnoha výjimečných zážitků. Ze zahraničních hvězd se k nám...

VIDEO: Five Finger Death Punch zveřejnili nový klip Ain't My Last Dance. V listopadu ho představí i u nás

Video

vydáno 05.10.2017

Americká heavy-metalová formace Five Finger Death Punch  zveřejnila videoklip k tracku Ain't My Last Dance z alba Got Your Six. Za pár...

TOP 15 Nejočekávanějších koncertů podzimu (II.): Marilyn Manson, Scorpions nebo loučení HIM

Style

vydáno 28.08.2017

Podzim pomalu klepe na dveře a spolu s ním se na nás chystají i mezinárodní hudební hvězdy. Také letos o ně v poslední třetině roku...

LIVE: Nova Rock - den druhý. Ohniví Blink-182, špičkoví Pendulum a jeden rozpačitě splněný sen

Recenze

vydáno 23.06.2017

V první části na to nedošlo, ale letošní ročník rakouského Nova Rocku poznamenalo hned několik změn počasí. Zatímco první a druhý...

LIVE: První den rakouského Nova Rocku - Linkin Park, sexisti Steel Panther a historická chvíle pro Five Finger Death Punch

Recenze

vydáno 20.06.2017

V tradičním červnovém dilematu rockových a metalových fanoušků, zda jet na rakouský Nova Rock, nebo do Německa za jedním z dvojice...

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Style

vydáno 25.01.2017

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud...

LIVE: AC/DC v Praze: Zkrocení zlého muže aneb Každý je nahraditelný

Recenze

vydáno 23.05.2016

Koncert AC/DC by nepochybně vyvolal rozruch i za normálních okolností, letos atmosféra kvůli vynucenému záskoku za zdravotním stavem...

zavřít