Calvin Harris

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Calvin Harris Calvin Harris

Calvin Harris je skotský DJ, producent a skladatel. Narodil se jako Adam Richard Wiles 17. ledna 1984 ve skotském Dumfries.

Poprvé se začal zajímat o elektronickou hudbu kolem roku 1999. To tenkrát pracoval i v továrně na mražené ryby, aby si vydělal na svůj první DJ set. V osmnácti letech vydal své první dva songy Da Bongos a Brighter Days a následně se přestěhoval do Londýna, aby měl ke svému snu dělat muziku profesionálně ještě blíž. V metropoli ale neuspěl, a tak se vrátil domů, kde přišel na nápad, že začne svou tvorbu vystavovat na Myspace. V tomto dnes značně zastaralém prostředí ho také objevil ten správný člověk: hledač talentů Mark Gillespie.

Díky němu podepsal Harris hned několik kontraktů s různými labely a u Columbia Records nakonec roku 2007 vydal debut I Created Disco. Celé album si složil, nahrál a zprodukoval sám a dařilo se mu poměrně dobře. Jednalo se o sbírku, která se dá nejlépe popsat jako "uptempový electroclash" se silným osmdesátkovým nádechem. Z debutu pochází singly The Vegas, Acceptable in the 80s či The Girls. Ten samý rok se Calvin nachomýtl k vynikající příležitosti: všimla si jej Kylie Minogue a přenechala mu produkci skvělého songu In My Arms z jejího alba X. To byl takový startovač k dalším umělcům, jako třeba Sophie Ellis-Bextor nebo Róisín Murphy.

Diskografie:
I Created Disco (2007)
Ready for the Weekend (2009)
18 Months (2012)
Motion (2014)
Funk Wav Bounces Vol. 1 (2017)

Další články interpreta

TOP 8 videoklipů týdne: Robbie Williams vzpomíná na turné, Taylor Swift je v obležení moderních technologií

Video

vydáno 31.10.2017

V posledním říjnovém přehledu nových klipů se podíváme na zoubek domácím interpretům i zahraničním popovým hvězdám. První...

TOP 8 videoklipů týdne: Hurts tančí se zármutkem v duši, Harry Styles nahrával v Abbey Road

Video

vydáno 05.09.2017

Začátek září přináší v hudbě tradičně spoustu novinek a nejinak je tomu i letos. Své fanoušky potěšili U2 , Hurts , Calvin...

TOP 8 videoklipů týdne (144.): Paulie Garand oslavuje rok 1987, Kendrick Lamar vzpomíná a Lenny čelí svým démonům

Video

vydáno 04.07.2017

Ani na začátku prázdnin nemůže chybět přehled nejzajímavějších klipů posledních dní. Hiphopové fanoušky potěší novými klipy...

V Londýně se předávají Brit Awards, představí se Ed Sheeran, Bruno Mars či Katy Perry

Video

vydáno 22.02.2017

Nejprestižnější evropské hudební ceny poznají 22. února večer své vítěze. V Londýně se v O2 aréně udělují Brit Awards, nejvíc...

HITPARÁDY (77.): Pobouří český albový žebříček zdejší rasisty? Podruhé ho vede černoch The Weeknd

Rock blog

vydáno 18.01.2017

Český rasista těžký život má. Lidl mu ve svém letáku ukazuje černošského modela, a aby toho nebylo málo, muž tmavé pleti už se na...

HITPARÁDY (76): Čechy i Američany si podmanil The Weeknd, rádiovým éterem lomcuje zpěvačka LP

Rock blog

vydáno 11.01.2017

Na začátku roku je ve většině hitparád relativní klid, mnoho novinek v lednu nevychází, a tak se o čelo perou stálice z minulého roku....

HITPARÁDY (75.): TOP 10 nejprodávanějších singlů roku 2016 - Justin Timberlake, Sia, The Chainsmokers a další

Rock blog

vydáno 05.01.2017

Nejúspěšnější singl minulého roku natočil podle údajů portálu Mediatraffic Justin Timberlake , když přispěl na soundtrack filmu...

TOP 10 nejsledovanějších klipů roku 2016: Na co Češi nejvíc koukali na YouTube?

Style

vydáno 10.12.2016

Konec roku 2016 se nezadržitelně blíží, a tak se na nás začínají valit i všemožné bilanční žebříčky. Se svými statistikami...

zavřít