Tricky

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Tricky Tricky

Tricky (vlastním jménem Adrian Nicholas Matthews Thaws) je anglický producent, zpěvák a hudebník. Narodil se 27. ledna 1968 v Bristolu. Tricky se nejvíce proslavil v oblasti trip-hopu, bezpochyby patří mezi zakladatele tohoto neobvyklého žánru, která se hudebník s každým albem neustále snaží posouvat dál.

Když byly Trickymu čtyři roky, jeho matka zemřela po epileptických komplikacích. Adrian měl vůbec těžké dětství, žil v "bílém ghettu" v jižním Bristolu. Už jako mladík se zapletl do kriminálních aktivit, byl členem party, která kradla auta a rvala se. Bydlel povětšinou u své babičky, která mu často pouštěla hororové filmy místo aby šel malý Adrian do školy. V patnácti začal skládat básně a o něco později si poseděl ve vězení - kvůli tomu, že se u něj přes kamaráda octila padělaná bankovka. 

V polovině 80. let potkal Tricky DJ Mila a přes něj se pak dostal až k projektu the Wild Bunch, který se později přeformoval do Massive Attack. Až do dnešního dne je jedním z nejčastějších spolupracovníků této trip-hopové skupiny. V roce 1991 se Thaws seznámil s Martinou Topley-Bird a její hlas ho zaujal natolik, že se rozhodl s ní nahrát píseň Aftermath. Po podepsání smlouvy s Island Records pak Tricky konečně mohl začít nahrávat své debutové album. Kvůli tomu musel hudebník opustit od aktivní spolupráce s Massive Attack

Debut Maxinquaye, zprodukovaný Trickym a Markem Sandersem, byl velmi úspěšný. Důležitou roli na něm mimochodem hrály vokály právě Topley-Bird. Thaws se ihned dočkal záviděníhodné mezinárodní slávy, což sám rozhodně nečekal. Počin získal v podstatě jen samé nadšené recenze a lístky na jeho koncerty se staly horkým zbožím. Prvním songem, kde by zpíval Tricky pouze sám - což je v kontextu jeho kariéry velmi zajímavý okamžik, se stal Council Estate z desky Knowle West Boy (2008). Skvělých ohlasů ze strany kritiky se dočkal i s deskami False Idols (2013) a Adrian Thaws (2014).

Kapitolou samou o sobě jsou i zpěvákova vystoupení, plná kouře, tmy a ponuré atmosféry. O vystoupení Trickyho v pražském Roxy v roce 2008 jsme psali tady. 

Diskografie:
Maxinquaye (1995)
Pre-Millenium Tension (1996)
Angels with Dirty Faces (1998)
Juxtapose (1999)
BlowBack (2001)
Vulnerable (2003)
Back To Mine (2003)
Knowle West Boy (2008)
Tricky Meets South Rakkas Crew (2009)
Mixed Race (2010)
False Idols (2013)
Adrian Thaws (2014)
Skilled Mechanics (2016)
Ununiform (2017)

Další články interpreta

Matěj Homola (Wohnout) interview: S bráchou jsme jak dva kohouti na jednom smetišti

Rozhovory

vydáno 22.11.2017

Wohnout právě objíždějí republiku se svým akustickým turné. S frontmanem Matějem Homolou jsme se potkali v jejich zkušebně a...

RECENZE: Miley Cyrus si na desce Younger Now dopisuje svou pohádku

Recenze

vydáno 29.10.2017

Chcete si přečíst pohádku o tom, jak se obyčejná holka z Tennessee stala příkladným teen pop idolem, aby se pak mohla upsat "ďáblům"...

LIVE: Nick Cave & The Bad Seeds v Praze recitovali básně o pekle i o Bohu

Recenze

vydáno 27.10.2017

Australská legenda Nick Cave spolu s doprovodnou kapelou The Bad Seeds utvrdily pražské publikum v tom, že tento vznešený přívlastek...

Kdo jede na podzimní turné (III.): David Koller, Rybičky 48, Vypsaná Fixa a další

Style

vydáno 16.10.2017

O tom, že nabídka podzimních turné je v podání domácích interpretů letos opravdu bohatá, se můžete přesvědčit i ve třetím díle...

Gary Thain - nadaný baskytarista z Uriah Heep, který skončil v Klubu 27

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 16.09.2017

Gary Thain byl jako baskytarista známý především z působení v jedné z nejvýznamnějších kapel britského classic rocku -  Uriah...

AUDIO: Ivan Král obklopen špinavým rockovým zvukem zve na české turné i k poslechu nové desky

Audio

vydáno 05.09.2017

Novou skladbu Apocalypse , která předznamenává aktuální podzimní album Real to Reel, představuje rocker Ivan Král . Písničku poprvé...

LIVE: Mumford And Sons jako králové Frequency a Wiz Khalifa s Rise Against jako jejich poddaní

Recenze

vydáno 27.08.2017

Třetí a poslední festivalový den FM4 Frequency to na Green stage vypadalo mizerně. Rakede, rapeři 257ERS, Raf Camora & Bonez MC,...

AUDIO: Drž se svojí cesty, radí Robbie Williams v novém singlu

Audio

vydáno 11.08.2017

Britská popová hvězda, která už 19. srpna vystoupí v Praze, nedávno oznámila vydání nového alba tzv. "šuplíkových" písní s názvem...

zavřít