Prince

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Prince (celým jménem Prince Rogers Nelson) byl americký zpěvák, skladatel, herec, multiinstrumentalista, filantrop, tanečník a producent. Narodil se 7. června 1958 a zemřel 21. dubna 2016. Proslavil se především jako výjimečný hudební inovátor, který dokázal skvěle pracovat s elektronickými elementy. Rovněž byl známý díky svému velice originálnímu přístupu k hudbě, extravagantnímu vzezření a vystupování a vynikající hlasové výbavě. Jeho hudba neznala hranic, ale dá se vyhranit do oblasti funku, rocku, r'n, psychedelie, soulu a hlavně pak popu. Byl to také nesmírně aktivní umělec - za svou kariéru vydal neuvěřitelných 39 studiových alb.

Prince se narodil a vyrůstal v americkém Minneapolisu. Jeho tatínek byl skladatel a pianista a maminka jazzová zpěvačka - je tedy očividné, že ho hudba obklopovala už od úplného začátku. Během puberty se také Prince naučil hrát na několik nástrojů. V roce 1977 se nachomýtl do jisté skupiny jménem 94 East a hned se mu poštěstilo: nahrávku totho projektu zaslechl ten správný producent a Prince tak mohl podepsat kontrakt s Warner Bros Records. První desku For You (1978) si napsal, zprodukoval, nahrál, nazpíval a zaranžoval úplně sám - a tak tomu bylo u všech jeho nastávajích desek. Skutečně průlomovým dílem pak byla jeho druhá řadovka nazvaná jednoduše Prince, která rovněž obsahovala první velký hit I Wanna Be Your Lover. Prince měl také velmi šikovnou doprovodnou kapelu, která jej velice inspirovala a i díky nim se postupně posouval do vod, kde právem platil za největší celebritu. Vynikajícího úspěchu se také dočkal v roce 1984 - to se jeho filmový projekt Purple Rain a především písně z něj staly ekvivalentem pro vysoce kvalitní hudbu a za song Purple Rain, který se v kontextu času stal jeho nejslavnějším kouskem, pak získal cenu Grammy.

V průběhu 90. let se zpěvák dostával do konfliktů se svými labely a kvůli tomu dokonce po jistou dobu přestal užívat své umělecké jméno a říkal si pouze "The Artist" nebo TAFKAP (the artist formerly known as Prince). Celé toto období i počátek nového tisíciletí bylo provázeno určitým zmatkem ve zpěvákově tvůrčím životě, přesto ho ale neopouštěla múza a ve vydávání více či méně úspěšných alb byl velmi aktivní. Prodeje desek v jeho případě rozhodně nikdy neznamenaly, že by jeho hudba byla špatná - možná byla zkrátka až příliš těžko uchopitelná. 

Prince také platí za průkopníka netradiční hudební distribuce - svůj materiál vystavoval jako jeden z prvních velkých umělců na internet a jedno z jeho alb se dokonce přidávalo jako příloha k novinám.

Prince zemřel v dubnu 2016 na předávkování opiáty.

Diskografie:
For You (1978)
Prince (1979)
Dirty Mind (1980)
Controversy (1981)
1999 (1982)
Purple Rain (1984)
Around the World in a Day (1985)
Parade (1986)
Sign o' the Times (1987)
Lovesexy (1988)
Batman (1989)
Graffiti Bridge (1990)
Diamonds and Pearls (1991)
Love Symbol Album (1992)
Come (1994)
The Black Album (1994)
The Gold Experience (1995)
Chaos and Disorder (1996)
Emancipation (1996)
Crystal Ball (1998)
The Vault: Old Friends 4 Sale (1999)
Rave Un2 the Joy Fantastic (1999)
Rave In2 the Joy Fantastic (2001)
The Rainbow Children (2001)
One Nite Alone… (2002)
Xpectation (2003)
C-Note (2003)
N.E.W.S (2003)
The Chocolate Invasion (2004)
The Slaughterhouse (2004)
Musicology (2004)
3121 (2006)
Planet Earth (2007)
Lotusflow3r / MPLSound (2009)
20Ten (2010)
lectrumelectrum (2014)
Art Official Age (2014)
HITnRUN Phase One (2015)
HITnRUN Phase Two (2015)

Další články interpreta

LIVE: Skyline ve vyprodané Roxy naplno rozpoutali svoji džungli. Nechyběli dárky, sníh a MC NuC

Recenze

vydáno 15.12.2017

"Domácí" klub Roxy po roce přivítal oblíbené Skyline . Na vyprodaném tradičním vánočním večírku nechybělo rozdávání dárků a...

Žaneta Vargová (Nanosféra) interview: Jak v Česku prorazit? Hrát pořádně naživo, vyčnívat a překračovat sféry

Rozhovory

vydáno 08.12.2017

Žanetu Vargovou si díky její image nespletete, její výrazně žluté vlasy jsou k nepřehlédnutí. To samé platí i o jejím hlasu. Splnila...

TOP 9 videoklipů týdne: Sam Smith nás vezme do divadla, Demi Lovato na svatbu a Lucie Bílá slaví Vánoce

Video

vydáno 05.12.2017

V tomto týdnu mezi zařazenými klipy opět převládá česká produkce. S novinkou se představili  Pavel Callta  nebo mladinká Nelly, s...

RECENZE: Pink na albu Beautiful Trauma plave po proudu dnešního popu, období rebelie má už za sebou

Recenze

vydáno 06.11.2017

Pět let je na to, jak rychle se střídají trendy v dnešní pop music, opravdu dlouhá doba. Přesto si Pink mohla dovolit přesně tak...

RECENZE: Miley Cyrus si na desce Younger Now dopisuje svou pohádku

Recenze

vydáno 29.10.2017

Chcete si přečíst pohádku o tom, jak se obyčejná holka z Tennessee stala příkladným teen pop idolem, aby se pak mohla upsat "ďáblům"...

TOP 6 videoklipů týdne: Deep Purple plavící se na lodi, Emma Smetana jako mořská panna i Tove Lo ve víru sexu a drog

Video

vydáno 10.10.2017

Šestka zaznamenáníhodných videoklipů uplynulého týdne zahrnuje nestárnoucí rockery Deep Purple či Europe , ale i mladou popovou krev,...

VIDEO: Nanosféra zpívá o naivitě. Láká na koncepční desku a křest do Rock Café

Video

vydáno 09.10.2017

Elektro-popová Nanosféra z Čáslavi v čele se zpěvačkou Žanet natočila své první album a pojala ho rovnou koncepčně. Nyní...

Sam Harris (X Ambassadors) interview: Praha je pro mě velmi důležité místo

Rozhovory

vydáno 01.09.2017

V polovině srpna zahrála v Praze stále populárnější americká rocková formace X Ambassadors . Před vyprodanou show v Roxy jsme měli...

zavřít