Škwor

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

 


Skupina vznikla roku 1998 pod původním jménem Skwar. Mezi zakládající členy se řadí Petr Hrdlička – zpěv a kytara, František Vadlejch – bicí a baskytarista Tomáš Kmec. V prosinci téhož roku se ještě rozšířili o kytaristu Lea Holana.

V počátcích kapela hrála něco mezi thrash metalem a punkem. O těchto skladbách pojednává debutové album skupiny  s názvem Mayday, které vyšlo v roce 2000. Skwar se začátkem roku 2001 mění na současný Škwor. Důvodem změny jména je časté komolení názvu pořadateli, proto se kapela rozhodne zachovat fonetickou podobu názvu s ponecháním W.

Koncem března roku 2004 vychází deska nazvaná Vyvolenej. Tomuto albu se daří a několik týdnů patří mezi nejprodávanější alba v České republice. Z toho alba pochází i píseň Sraž nás na kolena, ke které byl též natočen videoklip.

V roce 2005 kapela získává zlatou desku za 10 000 prodaných kusů alba Vyvolenej. Na jaře se kapela zúčastňuje Pink Panther festů. V říjnu vydává své již čtvrté řadové album s názvem Amerika, jehož součástí je i první samostatné stejnojmenné tour. Kapela se opakovaně objevuje v pořadech jako Óčko apod.

20.9.2017 byl spuštěn předprodej na koncert v O2 areně, kde kapela 9.11.2018 oslaví své dvacáté narozeniny. V tentýž měsíc je oznámeno, že novým kytaristou kapely se stál Martin Volák.

 

Diskografie

Mayday (2000)
Vyhlašuju boj! (2001)
Vyvolenej (2004)
Amerika (2005)
Loutky (2007)
5 (2008)
Sečteno a podtrženo (2009)
Drsnej kraj (2011)
Natvrdo (2012)
Sliby&Lži (2013)
Hledání identity (2015)

zavřít