Queens Of The Stone Age

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Queens of the Stone Age je americká rocková kapela založená v roce 1996 v Palm Desert v Kalifornii. Členy uskupení jsou Josh Homme (zpěv, kytara, klavír, baskytara), Troy Van Leeuwen (kytara, lap steelová kytara, syntezátory, perkuse, back vokály), Michael Shuman (baskytara, syntezátory, back vokály), Dean Fertita (klávesy, syntezátory, kytara, perkuse, back vokály) a Jon Theodore (bicí, perkuse, samply). Styl kapely je velmi variabilní, dá se však zahrnout do škatulek alternativního rocku, stoner rocku, alternativního metalu a hard rocku, s důrazem na výrazné kytarové riffy. QOTSA získali šest nominací na Grammy (v roce 2014 dokonce v kategorii "Nejlepší rockové album"), žádnou z nich však neproměnili.

Homme původně působil v kapelách Kyuss a Screaming Trees, poté se rozhodl založit vlastní kapelu Gamma Ray, jejíž debutové eponymní album vyšlo v roce 1996. O rok později formace změnila své jméno (stejně se jmenovala i power metalová kapela z Německa) na Queens of the Stone Age, což byla přezdívka, kterou kapele Kyuss dal její producent. Eponymní debut se dostal do prodeje roku 1998, ovšem na nějaké to uznání si QOTSA museli počkat až do další řadovky Rated R (2000), díky ní například dostali příležitost předkskovat takovým interpretům jako The Smashing Pumpkins, Foo Fighters nebo Hole. Výborně se dařilo i třetí desce Songs for the Deaf se singly No One Knows and Go with the Flow, nahrávání se také zúčastnilo několik členů kapely A Perfect Circle.

Velké množství hostů je pro desky Queens vůbec charakteristické - nejinak tomu bylo i na Era Vulgaris, tam si zazpívali třřeba Julian Casablancas (The Strokes) nebo Trent Reznor z Nine Inch Nails. V roce 2010 trpěl Homme problémy s kolenem, kvůli kterým začal mít i problémy s dýcháním a vyústilo to v zástavu srdce. Lékaři ho museli resuscitovat. Zpěváka zachránili, on však upadl do hluboké deprese a chtěl se své hudební kariéry vzdát. Ze svých pocitů se vypsal na desce ... Like Clockwork (2013), která se dostala jako jediná až na samotný vrchol americké hitparády. Deska byla mimojiné nominována i na Grammy v kategorii Nejlepší rockové album, cenu si však Homme & spol. neodnesli. V roce 2017 vydali desku Villains, o které jsme psali tady

Diskografie:
Queens of the Stone Age (1998)
Rated R (2000)
Songs for the Deaf (2002)
Lullabies to Paralyze (2005)
Era Vulgaris (2007)
...Like Clockwork (2013)
Villains (2017)

Další články interpreta

RECENZE: Queens Of The Stone Age korunu sundavat nemusejí, svou hudbu mají stále pevně v rukou

Recenze

vydáno 24.09.2017

Američtí divoši Queens Of The Stone Age otevírají druhou dekádu své existence. Novým albem slibovali cestu jiným směrem a k jeho...

LIVE: Britský Reading festival - Eminem kritizující Trumpa, Muse po boku Briana Johnsona a zakázané ananasy

Recenze

vydáno 01.09.2017

Letošní ročník britského Readingu se spolu se svým současně probíhajícím sesterským Leeds festivalem zapsal do historie celou řadou...

RECENZE: Royal Blood hrají napodruhé temně a sexy

Recenze

vydáno 11.07.2017

K hutnému zvuku nepotřebujete tři kytary jako Iron Maiden . A čím méně členů má vaše kapela, tím menší šance, že se s někým...

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Style

vydáno 25.01.2017

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud...

TOP 10 nejlepších zahraničních alb roku 2016 podle redakce iREPORTu

Style

vydáno 17.01.2017

Jestliže v domácí hudbě se v roce 2016 prosadili nováčci, mezinárodní scéna naopak aplaudovala stálicím. Dvě desky v naší...

AUDIO: Iggy Pop zapomněl na divočinu, v novince Gold zní spíš jako Leonard Cohen

Audio

vydáno 17.01.2017

Iggy Pop má pověst jednoho z největších punkových šílenců světových pódií, na jehož koncertech je možné úplně všechno. O to...

TOP 10 nejočekávanějších zahraničních desek roku 2017: Depeche Mode, Foo Fighters, Marilyn Manson, Taylor Swift a další

Style

vydáno 15.01.2017

O jakých albech se bude v roce 2017 nejvíc mluvit? Řada hvězdných jmen už svoje novinky ohlásila, o dalších se teprve spekuluje. Vyberete...

LIVE: Sir Elton John se svým profesorsky přesným popem obklopil Prahu

Recenze

vydáno 27.11.2016

Bastille , Tom Odell nebo Elton John ? To bylo rozhodování, které si každý hudbymilovný fanoušek musel díky nepříliš šťastné...

zavřít