Paul Simon

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Paul Simon Paul Simon

Celým jménem Paul Frederic Simon se narodil 13. října 1941 v největším městě New Jersey ve Spojených státech. Americký skladatel a písničkář známý z folkrockého dua Simon & Garfunkel byl v roce 2006 magazínem Time označen za jednoho ze sta lidí, kteří utvářejí náš svět.

Narodil se v židovské rodině, která má kořeny na Slovensku a dětství prožil ve čtvrti Queens v New Yorku. Hudební kariéru nastartoval ve třinácti letech, kdy spolu s kamarádem ze stejné čtvrti začal zpívat. Tím kamarádem byl Arthur Ira Garfunkel. Hráli zpočátku na školních oslavách a mezi jejich vzory patřili zejména doo-wopové kapely a nejvíce Everly Brothers.

Jako duo s názvem „Tom & Jerry“ se roku 1957 poprvné zapsali do americké hitparády, kde jejich singl Hey Schoolgirl dosáhl 49. místa. V té době jim bylo 16 let. Autorem písně byl Simon, který projevil tajent ve vytváření melodií. Simon se zároveň věnoval studiu anglické literatury na Queens College, zatímco jeho kolega Garfunkel studoval architekturu na Columbia University na Manhattanu. Jejich cesty se zde rozešly, ale Simon se dál rozvíjel ve svém hudebním potenciálu a mezi léty 1957 – 1963 napsal a nahrál mnoho písní v rokenrolovém duchu. Vystupoval pod různými pseudonymy, jako například Tico, Paul Kane, Jerry Landis nebo True Taylor. S kapelou Tico and the Triumphs vydal skladbu Motorcycle, která se umístila v Top 100 Billboard v roce 1962. O rok později nastal v jeho kariéře zásadní zlom. Setkal se tehdy s Folkovým hnutím, které ho přimělo přehodnotit svůj přístup k hudební tvorbě a probudilo v něm básníka, který se měl zanedlouho stát jedním z mluvčích své generace. V této době vytvořil několik skvělých folkových skladeb, jako Carlos Dominguez, He Was My Brother nebo Sparrow.

Počátkem roku 1964 Simon představil Garfunkelovi několik nových skladeb, mezi nimiž nechyběla ani Sounds of Silence a poté společně vydali desku pod svými skutečnými jmény – Simon & Garfunkel. Deska nesla název podle stejnojmenné skladby z alba – Wednesday Morning, 3 A.M. Skladba dosáhla nejvyšší pozice v americké hitparádě a stala se vánočním hitem roku 1965. Dvojici hudebníků vynesla mezi nejuznávanější hudebníky doby. Společně vydali celkem 11 alb. Ve své sólové kariéře pak vydal 18 alb, z něhož poslední s názvem Stranger to Stranger vyšlo 3. června roku 2016.

 

Sólová diskografie:

The Paul Simon Songbook (1965)
Paul Simon (1972)
There Goes Rhymin' Simon (1973)
Still Crazy After All These Years (1975)
One-Trick Pony (1980)
Hearts and Bones (1983)
Graceland (1986)
The Rhythm of the Saints (1990)
Songs from The Capeman (1997)
You're the One (2000)
Surprise (2006)
So Beautiful or So What (2011)
Stranger to Stranger (2016)

Simon & Garfunkel diskografie:

Wednesday Morning, 3 A.M. (1964)
Sounds of Silence (1966)
Parsley, Sage, Rosemary and Thyme (1966)
Bookends (1968)
Bridge over Troubled Water (1970)

Další články interpreta

TOP 7 maskovaných kapel: Kiss, Slipknot, Marilyn Manson a další bubáci

Style

vydáno 16.05.2017

Umět zahrát nejlepší sólo na kytaru a vyzpívat nejvyšší tóny jsou jistě ctnosti, po kterých prahne řada muzikantů. Jsou ale i...

LIVE: Paul Simon v Praze dokázal, že je legenda s velkým L. Vedle hitů vzpomínal na Václava Havla

Recenze

vydáno 18.10.2016

Paul Simon navštívil Česko v rámci turné k novému albu Stranger To Stranger. A Praha si na ten večer bude pamatovat ještě dlouho.

Na co se těšit v říjnu: V Praze vystoupí The Cure nebo Paul Simon, Václav Havel bude mít 80 gratulantů

Style

vydáno 03.10.2016

Říjen žije hudbou! V Praze se můžeme těšit na prvotřídní koncerty zahraničních hvězd - přijedou třeba The Cure , PJ Harvey nebo...

Nejočekávanější koncerty podzimu (I.): Míří k nám The Cure, PJ Harvey i hvězda hitparád Twenty One Pilots

Style

vydáno 25.09.2016

Podzimní nabídka koncertů ve velkých sálech uspokojí milovníky všech žánrů od rocku, popu přes country až k šansonu. The Cure ,...

HITPARÁDY (50.): Čechy dojal smutný konec Roxette, jejich novou desku kupovali nejčastěji

Rock blog

vydáno 15.06.2016

Roxette potvrdili, že mají v České republice silnou fanouškovskou základnu - albová novinka Good Karma totiž z nuly vyskočila rovnou na...

VIDEO: Sting krade auta pro Mylène Farmer

Video

vydáno 16.10.2015

Francouzská zpěvačka a textařka Mylène Farmer vydává novou desku. Hned v úvodním singlu...

Na co se těšit v březnu: 12 tipů iREPORT.cz

Style

vydáno 02.03.2015

Návrat Michala Hrůzy na koncertní pódia, nová nahrávka nesmrtelných The Prodigy, vyhlášení hudebních cen Žebřík nebo...

TOP 22 nejlepších klubovek do konce zimy (II.)

Style

vydáno 10.02.2015

V březnu nás čeká výživná porce koncertů. Vedle těch velkých, při nichž se představí Paul Simon se Stingem a návštěvníci...

zavřít