Korn

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Korn Korn

 

Korn je americká nu-metalová skupina založená v roce 1993 v kalifornském Bakersfieldu. Současná sestava je následující: Jonathan Davis (zpěv, dudy), James "Munky" Shaffer (kytara), Brian "Head" Welch (kytara, back vokály), Reginald "Fieldy" Arvizu (baskytara) a Ray Luzier (bubny), který nahradil v roce 2007 původního bubeníka Davida Silveriu. Shaffer, Arvizu, Welch a Silveria působili už předtím v kapele L.A.P.D., ze které ale kvůli drogové závislosti museli vyhodit svého hlavního zpěváka. Při hledání nového vokalisty natrefili právě na Jonathana Davise a ačkoli se jim zpočátku příliš nezdál, svého rozhodnutí pak nelitovali. Pětice spolu zformovala kapelu Creep a později se na popud Davise přejmenovali na Korn.

Styl kapely se nejčastěji označuje za nu metal, a dokonce se o nich často mluví jako o jedněch ze zakladatelů tohoto žánru. Ve srovnání s ostatními skupinami spadajícímí více či méně do nu metalu (Linkin Park, Limp Bizkit) zní ale Korn poněkud odlišně, neboť se ve své tvorbě nebojí kombinovat nespočetné množství různých prvků. V jejich muzice uslyšite groove metal, grunge, hardcore punk, a částečně i funk (hlavně díky skvělé hře na basovou kytaru) a hip-hop.

V úplných kariérních začátcích vydala kapela demo Niedermayer's Mind (1993) a eponymní album (z něj pochází hitovka Blind). Už na nich se dobře vyrýsoval osobitý styl Korn: drsné crossovery, sedmistrunné kytary podlazené o tón níže a absolutní ignorace tradičních muzikantských postupů. Ostatně i sám Jonathan Davis si s hlasem hrál tak, jak to před ním ještě nikdy neudělal. Velký průlom pro ně znamenaly desky Life Is Peachy a Follow the Leader (obsahuje patrně největší hit kapely nazvaný Freak On A Leash, jenž získal cenu Grammy za nejlepší klip, dále také další pecku jménem Got The Life a celkově se jedná o prodejně nejúspěšnější desku Korn), které obě pokořily první místo žebříčku Billboard. Všechna následující alba (Issues - vynikající singly Somebody Someone, Make Me Bad či Falling Away From Me, Untouchables - song Alone I Break a Take A Look in the Mirror - singly Right Now a Y'All Want a Single) už jenom potvrzovaly kvality tohoto rockového uskupení kolem charizmatického Jonathana Davise, který je považován za jednoho z nejlepších rockových i metalových zpěváků.

Od alba See You On The Other Side už zvuk kapely osciluje mezi alernativním metalem a nu metalem a je o dost více melodičtější, než ve svých počátcích.

O pražském koncertě z roku 2017 jsme psali tady.

Diskografie:
Korn (1994)
Life Is Peachy (1996)
Follow the Leader (1998)
Issues (1999)
Untouchables (2002)
Take a Look in the Mirror (2003)
See You on the Other Side (2005)
Bezejmenné album nebo také "Korn II" či "Untitled" (2007)
Korn III: Remember Who You Are (2010)
The Path of Totality (2011)
The Paradigm Shift (2013)
The Serenity of Suffering (2016)

Další články interpreta

Prosincové koncerty: Scorpions, HIM, Tarja Turunen nebo Royal Republic

Style

vydáno 01.12.2017

Také poslední týdny roku můžete strávit v doprovodu skvělé hudby. Čeká na vás spousta koncertů domácích hvězd, ale i zajímavé...

Richard Adam - Swingový sukničkář, jehož písně milovali i v zahraničí

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 21.10.2017

Může se zdát, že hvězda českého swingu poloviny 20. století Richard Adam k rock'n'rollu příliš nepatří, ale nezapomínejme na to,...

Marek Ztracený interview: Zažil jsem velký boom, šílený rock'n'roll i pomyslné dno. Život mi zachránil můj syn

Rozhovory

vydáno 19.09.2017

Před deseti lety napsal Marek Ztracený svůj průlomový hit Ztrácíš , který ho katapultoval do první ligy české pop music. Cesta k...

VIDEO: Miloš Meier cestuje přes Koreu, Rusko, Polsko, Slovensko do pražského Lucerna Music Baru

Video

vydáno 12.09.2017

O velkém úspěchu bubeníka Miloše Meiera ( Dymytry , Michal Pavlíček , ...) na bubenickém festivalu v jihokorejském Soulu jsme už psali...

LIVE: Britský Reading festival - Eminem kritizující Trumpa, Muse po boku Briana Johnsona a zakázané ananasy

Recenze

vydáno 01.09.2017

Letošní ročník britského Readingu se spolu se svým současně probíhajícím sesterským Leeds festivalem zapsal do historie celou řadou...

Corey Taylor o sebevraždách Chrise Cornella a Chestera Benningtona: Nejsou to zbabělci, lidé s depresí svádí neustálý boj

Style

vydáno 12.08.2017

Chris Cornell a Chester Bennington, kteří si v minulých měsících sáhli na život, svým rozhodnutím zarmoutili blízké i fanoušky po...

TOP 5 hitů Billy Talent: O krachujících vztazích, drogách a nenaplněných snech

Style

vydáno 28.07.2017

Kanadští punkeři  Billy Talent  se vracejí do České republiky, pro letošek si naplánovali hned dvě zastávky, 1. srpna vystoupí...

TOP 10 nejpamátnějších koncertů první poloviny roku 2017: Rammstein, Foo Fighters i loučení Chestera z Linkin Park

Style

vydáno 24.07.2017

První polovina roku 2017 byla v České republice koncerty velkých zahraničních hvězd mimořádně nabitá. Desítku těch opravdu...

zavřít